Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pátek 3. dubna 2015

Stará nová česká vlna s nulovým skóre

Každá doba má své vrcholové atrakce, které odráží a spoluvytváří její atmosféru. Po čase se nahoru vyhoupnou jiné, i když ty předcházející zůstávají, ale bez oné síly sdělnosti. Kdysi to byly třeba náboženské slavnosti, před 50 lety film a dnes věci, které tak či onak souvisí s internetem, třeba sociální sítě. A jak občas ze zcela nepravděpodobného seskupení náhodných jevů vyroste velké dílo, velký člověk, ostatně i člověk vůbec, tak před oněmi 50 lety se blížila ke svému vrcholu jedna taková normální anomálie. A pak se stala slavnou a nyní zestárla a odchází. Je to skoro rok, co jsem psal o staré nové české vlně. A máme je tady zase. Tenkrát zemřela režisérka Věra Chytilová, nyní kameraman Miroslav Ondříček, který k ní neodmyslitelně patřil.

nová česká vlna - zprava: Menzel, Forman, Šorm, Němec, Chytilová atd.
nová vlna 1965 - vpravo dole Ondříček, vpravo nahoře Forman
A je neoddiskutovatelným faktem, že Ondříček byl excelentní profesionál, který natočil desítky filmů, z toho 7 s Milošem Formanem, z nichž za Ragtime a Amadea byl nominován na Oscara a za všechny získal Mezinárodní cenu Americké unie kameramanů za životní dílo. Několik cen obdržel i doma. A zdaleka to nebyly jen filmy režisérů - rodáků. Tak třeba s Lindsayem Andersonem natočený film "If..." (1968) patří mezi nejlepší britské snímky vůbec, v roce 1987 byl kameramanem celovečerního dokumentu o Pavarottiho turné a poslední film z roku 1996 dělal s režisérkou Penny Marshall, a mimo jiné v něm hráli hráli Denzel Washington a Whitney Houston.


Když minulou sobotu zemřel, mluvili někteří o nenahraditelné škodě. Naopak Forman o kráse toho, co po něm zůstalo, což je daleko výstižnější, protože nenahraditelná škoda je laciné klišé. Ta totiž obvykle vzniká mnohem dřív, když ona osobnost přestane tvořit to, co jí činí v myslích přeživších obtížně, ale přece jen nahraditelnou (jimi). Ale Ondříček kromě filmů tady po sobě zanechal ještě syna a vnučku, filmovou akademii v Písku (prý lepší než FAMU) a dub kalifornský černý, který v roce 2011 vysadil v pražské botanické zahradě, A aby nebyly pochyby o tom, že s Milošem Formanem patří k sobě, tak ten sázel vedle něj dub oregonský bílý.

Botanická zahrada Praha, duben 2011 - vlevo Ondříček, vpravo Forman, uprostřed Ondříčkova berle
Pokud však jde o zanechávání nové české vlny po sobě, tak nejoriginálněji to vyřešil její benjamínek Jiří Menzel, když se na stará, téměř 77letá kolena začal rozmnožovat a prostřednictvím manželky Olgy přivedl na svět své první dítě. Jestli přivede na svět ještě nějaký film, jasné není.

Žádné komentáře:

Okomentovat