Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pátek 10. dubna 2015

Operní drby - březen 2015

  • Rolando Villazon jako operní režisér to schytal za to, že novou inscenaci Donizettiho opery Viva la mamma ve vídeňské Volksoper přesytil gagy. Kritik Gerhard Persché si klade otázku, kolik kousků sacherdortu můžete sníst, aby se vám neudělalo špatně od žaludku. To bylo v lednu. V březnu měla premiéru Villazonova inscenace Pucciniho La rondine v Deutsche oper, která prý prokázala jeho "hypeaktivní obrazovou imaginaci" jež zajímavou ikonografickou volbou zdůraznila psychoanalytický podtext opery. Čert ví, co tím Carlos Maria Solare chtěl říct. Nejspíš to, že v prvním jednání se přes celé pozadí objevila Tizianova Venuše urbinská, občas rozřezaná na kousky, a později magrittovské nebe s oblaky v nichž byl vyříznut otvor ve tvaru Venuše.
  • Simona Šaturová má momentálně čas na to, aby zpívala v pražském Národním divadle. Za rok to bude horší. 5. května 2016 má mít v bruselském divadle La Monnaie premiéru Mozartova raná opera Mitridate, re di Ponto. A v režii Roberta Carsena bude Simona Šaturova zpívat roli Ismene.
  • V pařížském Théâtre du Châtelet bude mít zjara příštího roku premiéru muzikál Stephena Sondheima "Passion", který měl v roce 1994 premiéru na Broadway a získal Tony Award za nejlepší muzikál roku. Hlavní roli Foscy má ztvárnit Natalie Dessay.
  • Karita Mattila bude zpívat Emilie Marty v koncertním provedení Janáčkovy opery Věc Makropoulos pod taktovkou Jiřího Bělohlávka v rámci BBC Proms 2016.
  • 14. května vysílá BBC Radio 3 nahrávku Smetanovy opery Dalibor ze 2. května v Barbican Hall. Pod taktovkou Jiřího Bělohlávka hraje BBC Symphony Orchestra a zpívají Dana Burešová, Richard Samek a Ivan Kusnjer, Aleš Voráček, Alžběta Poláčková, Jan Šťáva a Svatopluk Sem.
  • Podle italského časopisu Classic Voice se honoráře špičkových dirigentů jako Barenboim, Chailly, Whun Chung, Dudamel, Gatti, Harding, Mehta, Muti, Rattle a Thielemann pohybují okolo 30 000 €. Stejně honorováni jsou i nejlepší instrumentalisté jako Pollini, Lang Lang, Radu Lupu, Kavakos či Sokolov. Nejlepší zpěváci jako Bartoli, Domingo, Fleming, Garanča, Kaufmann nebo Florez dostávají maximálně €20,000 za koncert a €17,000 za operní představení. A nejvyhledávanější režiséři jako Carsen, Bieito, Stein, Wilson, Vick and Michieletto mohou dostat za novou inscenaci honorář až €60,000.
  • Cecilia Bartoli zrušila jen týden před zahájením serii koncertů, které se měly uskutečnit koncem března a počátkem dubna v rámci kalifornského turné. Důvodem byly "nepředvídatelné" okolnosti. Doufejme, že nenastanou také 6. prosince, kdy má zpívat s Rolando Villazonem v Praze.
  • V pondělí 13. dubna začíná v pařížské Opera Bastille serie představení Dvořákovy Rusalky v režii Roberta Carsena pod taktovkou Jakuba Hrůšy. Necelý měsíc po posledním představení začíná Hrůša v Glyndebourne dirigovat šňůru 14 představení revivalu Bizetovy Carmen v režii Davida McVicara, kterou přeruší jen pražským koncertem na rozloučenou s orchestrem PKF. A v prosinci bude studovat ve Vídeňské státní opeře Janáčkovu Věc Makropulos s režisérem  Peterem Steinem. Tři přední operní domy, tři špičkoví režiséři. Skvělá bilance.

Žádné komentáře:

Okomentovat