Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

čtvrtek 16. dubna 2015

Je Frankfurt městem Bohuslava Martinů?

Docela to překvapí. My na to máme nadaci a institut a circle, které žijí z provozovacích práv k dílům Bohuslava Martinů, proto ostatně byla nadace založena, abychom je získali. A přitom se různě naříká, jak je složité ho dostat na repertoár a jak jsou šlechetní čeští vlastenečtí dirigenti, kteří ho uváději do světa, a najednou přijedete do Frankfurtu a koukáte jako blázen.

V neděli 21. června tam je v opeře premiéra Julietty a po ní následuje 5 repríz. Režisérem inscenace je Florentine Klepperová, scénu navrhl známý slovenský scénograf Boris Kudlička a hudebního nastudování se ujal hudební ředitel divadla Sebastian Weigle.

A o 2 týdny později uskuteční totéž divadlo premiéru představení sestávajícího ze tří jednoaktových oper Bohuslava Martinů: Slzy nože, Voják a tanečnice a Dvakrát Alexandr. Toto představení i 7 repriz se bude na rozdíl od Julietty hrát v Bockenheimer Depot. To je skutečně bývalé depo městských tramvají postavené v roce 1900, které sloužilo necelých 80 let, a od roku 1979 je třílodní objekt připomínající haly v pražské tržnici v Holešovicích (původně městská jatka postavená roku 1885) památkově chráněný. V současné době slouží m.j. jako vedlejší scéna frankfurtských divadel.

Během necelých 4 týdnů 14 představení oper Bohuslava Martinů. Někdo by řekl: "Dost bylo Martinů." Ovšem ne tak to zřejmě vidí v Opeře Frankfurt.

V rámci projektu OPER FINALE 2015 se uskuteční rozsáhlý doprovodný program:
  • "Weltenzauber", komorní koncert. Martinů: Sonáta pro flétnu a klavír, Tři madrigaly pro housle a violu, Trio pro flétnu, violoncello a klavír; Nonet (21. června)
  • Přednáška "Was bist du?" Život a dílo Bohuslava Martinů
  • Pořad "Zwiebelknoblauchgemüse", písně Bohuslava Martinů a výtah z jeho korespondence
  • Martinů Panorama
  • Ausflüge mit dem Rauhaardackel, dílo Bohuslava Martinů a vzpomínky jeho současníků
  • "Fifi, Toto, Minouche", komorní koncert; Martinů: Sonatina pro trubku a klavír, Kvartet pro klarinet, lesní roh, pozoun a bubínek
  • Pořad: Liebe braucht Erinnerung
  • Symposium (12. července 13-16:30 ve foyer divadla)
Ač jsem se snažil, nenašel jsem kolem divadla jediného Čecha, který by se v celé věci mohl angažovat. Kromě Aleše Brisceina, který ve frankurtské opeře občas zpívá, ale typuji, že ten v tom prsty nemá. Zdá se, že iniciátorem všeho je šéfdramaturg Norbert Abels, který je současně profesorem frankfurtské Hochschule für Musik und Darstellende Kunst, jejíž posluchači v pořadech rovněž vystupují.

Že by to s Martinů přece jen nebylo tak zlé?

Žádné komentáře:

Okomentovat