Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pátek 24. ledna 2014

Stopy Claudia Abbado

Tento týden zemřel dirigent Claudio Abbado.


Tak to je. Jen vesmír je nesmrtelný úplně, ale každý z nás k tomu přispívá svou kapičkou. Abbado patří k těm smrtelníkům, kteří měli tolik síly a umu, že zanechali svou stopu v mysli spousty lidí. A měl k tomu dost příležitostí.

Byl perfekcionista: "Nic není dokonalé a vždycky se dá najít něco nového", nesnášel násilné metody: "všechen ten křik byl pro orchestr hrozný" (o zkouškách Arturo Toscaniniho) a byl chtivý poznání (jako studenti se se Zubinem Mehtou přihlásili do sboru vídeňského Musikverein, jen proto, aby mohli sledovat slavné dirigenty). A byl tvrdohlavý - když Helene Grimaud před 2 lety neakceptovala jeho požadavky na verzi kadence, zrušil nahrávání Mozartova klavírního koncertu a několik vystoupení s ní.

A byl slavný, protože byl hudebním ředitelem La Scaly (1968-1986), hlavním dirigentem London Symphony Orchestra (1979-1988), hudebním ředitelem Vídeňské státní opery (1986-1991) a šéfdirigentem Berlínských filharmoniků (1989-2002). A stál u zrodu Gustav Mahler Jugendorchester (1986), který se transformoval v Mahler Chamber Orchestra (1997) a o několik let později Lucerne Festival Orchestra, který dirigoval i při svém posledním vystoupení 26. srpna 2013, kdy v Lucernu hráli Brucknerovu 9. symfonii. To všechno mu vyneslo řadu křížů, rytířů a čestných doktorátů a nakonec i senátorství Italské republiky.

A měl i široké srdce, takže se stal otcem 4 dětí tří matek, a ta poslední, o 26 let mladší ruská houslistka, vítězka Čajkovského soutěže 1982 a poněkud dobrodružná emigrantka o rok později (dnes má ovšem děti 3 od 3 mužů) v den jeho smrti na twitteru jen suše poznamenala: "And life is continuing... airports, hotels, concert halls, airports..."

Na počest dirigentovu zahraje v pondělí 27. ledna v 6 hodin večer orchestr Filarmonica della Scala, který Abbado rovněž přivedl k životu, pod taktovkou Daniela Barenboima smuteční pochod z Beethovenovy Eroicy před prázdným jevištěm a s dveřmi dokořán otevřenými na Piazza della Scala.

Žádné komentáře:

Okomentovat