Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

čtvrtek 2. ledna 2014

Tak konečně Nový rok

Proč konečně? Protože ten starý končil hekticky - stěhováním. Prý je stejně stresující jako svatba, narození nebo návštěva zubaté s kosou. Ne že bych si odpustil muziku poslouchat, ale psát o ní už jsem nedokázal. Ale snad se k tomu ještě vrátím. Minulý rok jsem zakončil u Šimona a Judy, kde Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704, Václavem Luxem a Kateřinou Kněžíkovou a Sophie Harmsen předvedli Mozartovu velkou Mši c moll.

Kromě hudby mi způsobila radost Kateřina Kněžíková, ke které mám občas výhrady, ale tady se rozezpívala k skvělému výkonu. A navíc je neobyčejně pilná, uvážíme-li, že na podzim zpívala v inscenované podobě Schubertovy Zimní cesty, měla osobní premiéru Violety v plzeňské Traviatě, pak Mirandoliny v Ostravě a navíc bude za pár měsíců matkou, což ostatně druhá sólistka také.

Ale zpátky ke koncertu. Jako skoro vždy, když si před orchestr stoupne Václav Luks, byl nádherný a nadšení a radost hráčů a zpěváků se přenášely do hlediště. Bezpochyby se však najdou hloubaví kritici toho či onoho, ale ta společně prožitá radost z geniální muziky je nad tím vším. Návštěvníci se jaksi nechtěli rozejít. A byl mezi nimi i nejen vzrůstem nadprůměrný zpěvák Adam Plachetka, který si pak svou ženu Kateřinu Kněžíkovou odvezl stříbrným Superbem.

Silvestrovský koncert Berlínských filharmoniků zahájil Dvořákův Slovanský tanec a vrcholil Lang Langem provedeným Prokofjevovým 3. klavírním koncertem. Bohužel však probíhal ve stejnou dobu jako ten pražský, a tak bylo možné ho shlédnout a vyslechnout jen ze záznamu, což mu na kvalitě jistě neubralo.

A přehoupla se půlnoc a 1. ledna před polednem se už tradičně ozvala v televizi znělka ORT a melodie z novoročního koncertu Vídeňských filharmoniků, kteří už tradičně, počínaje rokem 1939, a s obrovskou elegancí zahráli program převážně všech možných Straussů, tentokrát pod taktovkou Daniela Barenboima. Charismatický argentinsko-izraelsko-španělsko-palestinský občan se se svým neopakovatelným šarmem při tradičním přídavku Radetzky-Marsch (Radecký byl rakouský polní maršálek narozený v Třebnici u Sedlčan) osobně rozloučil s každým z hudebníků.

Večer pak nabídla novoroční koncert Česká filharmonie, který otevřel i Rok české hudby 2014. Je příjemné slyšet, jak ředitel takovéhoto tělesa zasvěceně uvádí jednotlivá čísla, protože je nejen zdatný manager, ale také dobrý muzikant. Jako sólista vystoupila Magdaléna Kožená, se kterou přijel i manžel Simon Rattle, a oba se stali patrony Roku české hudby, ve kterém se Magdaléna stane matkou třetího potomka. Dalším sólistou byl Josef Špaček jr. a taťka Josef Špaček sen. se od violoncella šťastně zubil, i když jeho dalšímu synovi nevyšel konkurz na prvního violoncellistu ČF. Na programu byla m.j. Smetanova Česká píseň, v přídavku zazněl Fučíkův Pochod Gladiátorů, který zahrála ČF se stejnou chutí, jako Vídeňští pochod Radeckého.

A mezi těmito dvěma koncerty nabídl internet přehršel skvělých koncertů z nejrůznějších koutů světa. Stačilo otevřít http://www.worldconcerthall.com/ a vybírat z široké nabídky. Třeba novoroční koncert z benátského divadla La Fenice, zahájený rozjásanou Beethovenovou 7. symfonií.

Vypadá to na dobrý rok. Až na to, že hned jeho první den v Praze vybouchl "palestinský" vyslanec. Prý to byl semtex, který "zůstal" v tresoru, který nikdo neotevřel dobrých 20 let, jak spěšně prohlásil ministr zahraničí palestinské samosprávy. Doufejme.

Bonus: Pro ty, kdo dočetli až sem, přidávám odkaz na Haydnovo oratorium Stvoření. V Mnichově ho hrál 20. prosince 2013 symfonický orchestr Bavorského rozhlasu, zpíval sbor téhož a sólisté pod taktovkou Bernarda Haitinka. TV kanál ARTE nabízí ještě 167 dní zvuk i obraz.


Žádné komentáře:

Okomentovat