Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pondělí 20. ledna 2014

Tunel Blanka, aneb přestoupení se tresce

Tunel Blanka ještě nestojí, Praha za něj dluží miliardy a neví se kdy, kdo a zda je zaplatí, ale starostliví radní neváhají a už připravují seznam zákazů, jmenovitě jízdy po pražských nábřežích v obou směrech. Těch 40 mld., co si občan zaplatí, mu jen tak neprojde. A v tom by byl čert, aby se přičinlivý úředník ministerstva dopravy nepostaral o volně související změnu zákona o pozemních komunikacích, která mu zajistí definitivu nebo aspoň odměnu za mimořádnou iniciativu.

Což samozřejmě není nic nového, na př. můj předek získal v roce 1897 od slavného obecního úřadu budějovického za pouhou jednu zlatku "Dovolení" k používání velocípédu na celý jeden rok.


Jeho součástí je i "Jízdní řád pro bicykle a tricykle platný pro obvod města Budějovice", kde se m.j. píše:
   
Čl. 12  Při silné mlze, vánici a v třídách velmi spádných jest jízda na velocipedu zapovězena vůbec.
   
Čl. 13  Každé přestoupení tohoto... předpisu se tresce pokutou až do obnosu 10 zl. a v stavu neschopnosti k placení vězením až do 48 hodin.

Ta akce v Praze mi připadá jako opožděná pomsta militantních bicyklistů za minulá příkoří. Obětí je většinová domácnost vybavená automobilem. Jinak by snad řidiči pochopili výhodnost Blanky a přesunuli se tam. Nebo že by snad Blanka byla ještě rafinovanější pomstou řidičům, protože výhodná není?

Je stejně krásná ta neutuchající potřeba začít něco zakazovat v okamžiku, kdy se z člověka stane politik. Určitě si myslí, že koná dobro. Proto nejspíš dochází k revolucím ve chvílích, kdy pokrok dosáhne takových rozměrů, že společnost limitující k absolutnímu dobru podle jedněch, se blíží totalitní tyranii podle druhých, neboť vše je zakázáno. Česká nátura však na tohle není stavěná, a její vůdcové inklinují spíš k operetě. Jeden si nechal vztyčit nad Hradem neonové srdce, druhý se nechal postřelit dětskou pistolkou a zatím poslední přivinul na svou hruď totální losery a rozplývá se blahem nad vepřovým bůčkem. Na diktatury potřebujeme cizí pevnou ruku. Jenže Němci ani Rusové se neosvědčili a přes velkou snahu soudruha "generála" Tvrdíka nás nejspíš ani Čína nevytrhne. Mám strach, že nás všichni nechají na pospas naší echt české demogracii. Eto náše dělo.

Žádné komentáře:

Okomentovat