Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pátek 9. prosince 2016

Hudba? Nenechte se odradit slovy

Před časem jsem hledal na Youtube nahrávku Bernsteinových Symfonických tanců z West Side Story a narazil na National Youth Orchestra of the USA s dirigentem, kterého jsem neznal. Měl červené tenisky jako ti mladí muzikanti a dirigoval s elánem a radostí. Jmenoval se David Robertson a letos je mu 58 let.

David Robertson a National Youth Orchestra of the USA v Carnegie Hall (2014)
Je to týž, který v Praze diriguje skladbu Symfonie Turangalîla francouzského skladatele Oliviera Messiaena (1908-1992). Původně jsem trochu váhal z cesty do neznáma, protože jsem si jednak přečetl, že jde o jakási mystická témata, a pár ukázek skladby, které jsem si pustil mne také nenadchlo. Nicméně jsem šel a ani trochu nelituji.

Olivier Messiaen
Skladba mne sice nevtáhla hned, ale postupně se mi začaly vybavovat reminiscence především na hudbu a dobu konce 40. let minulého století, a to jak jsem začínal svět vnímat. Slyšel jsem jazzové nebo swingové odkazy fantasticky rozvedené a zahrané s úžasnou vervou. Upřímně řečeno jsem neslyšel to, co tvrdí skladatel, že tam je, a kdejaký expert to údajně neomylně pozná. Já naopak slyšel Stravinského Svěcení jara, Gershwina, zvuky New Yorku a Bernsteina. Nakonec to byla naprosto nečekané potěšení ze skvělé muziky. Nevím jak dalece cíleně, ale na podiu se tentokrát sešli oba koncertní mistři (Josef Špaček a Václav Petr) i ti, co je těsně následují. A také na tvářích některých z nich byl vidět odraz obrovské radosti, jíž vyzařoval dirigent, který si na stupínku sem tam i zatancoval. Zřejmě další z těch nemnoha, kteří Českou filharmonii umí.

Symfonie o 10 větách, kterou bych já nazval spíš suitou, vznikla na objednávku šéfa Bostonské filharmonie Sergeje Kusevického, premiéru v roce 1949 však dirigoval Leonard Bernstein. V Rusku narozený Kusevicky získal se svou druhou manželkou i velké prostředky, díky kterým působil 25 let jako šéf Bostonské filharmonie, a stal se významným podporovatelem moderní hudby. Po příchodu Bohuslava Martinů do Spojených států měl tento český skladatel první objednávku právě od Kusevického.  V Evropě podobným způsobem, včetně té bohaté manželky a Martinů, působil Paul Sacher.
David Robertson a Valérie Hartmann-Claverie, Rudolfinum 2016
David Robertson v 90. letech dirigoval ve Francii a od roku 2005 je hudebním ředitelem St. Louis Symphony Orchestra. V době, kdy Jiří Bělohlávek vedl BBC SO, působil u něj Robertson jako hlavní hostující dirigent. A dostalo se mu i té cti dirigovat koncert Last Night of the Proms 2009. Od roku 2014 je též šéfdirigentem Sydney Symphony Orchestra. Jako operní dirigent spolupracoval s MET na Janáčkově Věci Makropulos.

David Robertson a Sarah Connolly - Last Night of the Proms 2009
Česká filharmonie na svých stránkách říká, že si lze těžko představit pro Turangalîlu povolanější interprety než Davida Robertsona a Pierre-Laurent Aimarda. Uznávaný americký dirigent David Robertson se Messiaenovým dílem zabývá po celou svoji profesní dráhu a klavírista Pierre-Laurent Aimard je žákem Yvonne Loriod, jež Turangalîlu premiérovala. Nemám k tomu co dodat.

Praha, Rudolfinum 
7. prosince 2016

Program
Olivier Messiaen - Symfonie Turangalîla

Interpreti
Pierre-Laurent Aimard - klavír
Valérie Hartmann-Claverie - Martenotovy vlny
David Robertson - dirigent
Česká filharmonie

Žádné komentáře:

Okomentovat