Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pátek 23. prosince 2016

Operní drby prosinec 2016

Dmitri Chvorostovsky (54) 8. prosince oznámil, že ruší všechna nasmlouvaná vystoupení v operních domech, aby se soustředil na své zdraví, a zpívat bude pouze na koncertech, recitálech a v nahrávacích studiích. Jde o důsledek přetrvávajících potíží s rovnováhou vyvolaných v červnu 2015 nádorem na mozku, po jehož léčbě již v září 2016 znovu zpíval v Metropolitní opeře. Zmíněné prohlášení následovalo po čtyřech listopadových vystoupeních ve Vídeňské státní opeře (La traviata, Germont). V jeho programu jsou pro příští rok uvedeny pouze 4 koncerty v únoru až dubnu příštího roku a jeden v září.

Z nejbližších odvolaných vystoupení bude v únoru v Royal Opera House zpívat hraběte Lunu ve Verdiho Trubadůrovi ukrajinský barytonista Vitalij Bilyj, Oněgina v Metropolitní opeře převezmou Mariusz Kwiecien a Peter Mattei a Jaga v Drážďanech Andrzej Dobber.

Hvězdy dvou generací Metropolitní opery zpívaly v prosinci v Evropě.

Isabel Leonard (34) po úspěchu v roli Adalgis v Torontu a neuskutečněných listopadových představeních ve Vídni zpívala v minulých dnech Charlotte v Massenetově Wertherovi vedle Juana Diego Floreze. Dirigentem byl hudební ředitel divadla Michele Mariotti (m.j. manžel Olgy Peretyatko). V únoru má Leonard tuto roli zpívat s Vittorio Grigolem jako Wertherem v Metropolitní opeře v inscenaci, jejíž provedení v roce 2014 se Sophie Koch a Jonasem Kaufmannem je považováno za jedno z nejzdařilejších operních představení poslední doby vůbec.

Isabel Leonard (Charlotte) Juan Diego Flórez (Werther)
děkovačka - Leonard, Mariotti, Florez
Reneé Fleming (57) před jarním přenosem Růžového kavalíra z Metropolitní opery zpívá koncem prosince a začátkem ledna příštího roku v 5 představeních téže opery v Covent Garden. I zde se předpokládá, že jsou to vystoupení na rozloučenou.

Matthew Rose (Baron Ochs) and Renée Fleming (Marschallin)
Nečekané jméno nového ředitele Vídeňské státní opery pro období 2020-2025 oznámil rakouský ministr kultury Thomas Drozda. Bude jím manažer firmy Sony Classic Bogdan Roščić (52). Informace o tom, kam chce směrovat operu jsou značně nekonkrétní. Je to například tvrzení o potřebě nových moderních oper, o tom, že přenosy jsou mrtvé a opera se musí divákům přiblížit jinak, o tom, že chce vybudovat operu 4.0. Stejně ale bude hodnocen v prvé řadě podle návštěvnosti a ta je dnes taková, že není co překonávat.




Žádné komentáře:

Okomentovat