Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pátek 7. února 2020

Nadaný dobrodruh a Salome

Před dvěma lety byla na festivalu ve velkém festivalovém sále v Salzburgu uvedena mimořádně úspěšná Salome Richarda Strausse. Jako jakýsi protipól bylo na druhém břehu Salzachu, v Mozarteu, představeno oratorium Antonia Stradelly nazvané San Giovanni Battista, což je opět příběh Salome a Heroda, pouze napsaný o 230 let dříve, tedy v roce 1675, kdy opeře bylo teprve necelých sto let. V Římě byla vůbec oratoria velmi oblíbená a opera byla navíc kvůli jakýmsi kraválům o masopustním karnevalu v roce 1667 zakázána. Příběh Salome, Heroda a Jana Křtitele je celkem znám, mnohem méně se toho ví o skladateli.


Antonio Stradella byl nejspíš stejně pozoruhodný pro svůj životní styl jako pro svou hudbu. Jeho život sice nebyl příliš dlouhý, ale byl protkán aférami, zvláště milostnými, jejichž důsledkem bylo jeho putování po Itálii. Řím, kam přišel v roce 1667, musel opustit, neboť byl obviněn ze zpronevěry. Později se vrátil, ovšem jeho nezkrotné sukničkářství způsobilo, že ne na dlouho. V roce 1677 se usadil v Benátkách, kde se stal učitelem hudby. Milenka benátského patricije, jíž měl též vyučovat, se stala jeho další obětí a utekli do Turína, což vedlo k pokusu o jeho zavraždění. Uchýlil se do Janova, kde svedl  šlechtickou dcerku a 25. února 1882 byl ubodán k smrti, údajně jejími bratry. Tyto příběhy byly tak poutavé, že mu v 19. století zajistily místo v několika operách a také románu. Někdy není zcela jisté, zda zdrojem informací o něm byl jeho život nebo tato díla. Ostatně ani rok jeho narození není úplně jistý, lze si vybrat mezi 1638, 1643 a 1644.

Nehledě na tyto časově jistě náročné aktivity byl Stradella neobyčejně plodným skladatelem. Navíc byl první, kdo použil formát concerto grosso, i když pod tímto označením ho proslavil až jeho o něco mladší přítel, italský skladatel a houslista Arcangelo Corelli (1653-1713).

Stradella napsal nejméně šest barokních oper. Napsal i více než 170 kantát a šest oratorií. Složil také 27 samostatných instrumentálních skladeb, nejvíce pro smyčce a basso continuo. Napsal rovněž dvě kantáty - Se del pianeta ardente a Sciogliete i dolci nodi - pro Marii Johannu, regentku Savojskou. Jedním z oratorií, bezpochyby nejvýznamnějším, bylo právě San Giovanni Battista.

Vedle již zmíněného vlivu na Corelliho, působil i na další skladatele, za jiné třeba Georga Fridricha Händela, v jehož knihovně byly rukopisy několika Stradellových skladeb včetně kopie "našeho" oratoria San Giovanni Battista. To vzniklo na objednávku duchovního bratrstva Florenťanů v Římě jako jedno ze 14 oratorií, která mezi Třemi králi a Velikonocemi zazněla na oslavu Svatého roku 1675. Svatý Jan Křtitel přišel na řadu na Květnou neděli 31. března a v podání předních souborů specializujících se na barokní hudbu zní občas dodnes. 

Podle očitých svědků bylo salcburské provedení Collegia 1704 velkým úspěchem a tak spolupráce Josefa Lukse a Collegia 1704 s festivalem pokračovala i v loňském roce.

Oratorium bylo po necelých dvou letech oprášeno a v úterý 4. února provedeno v pražském Rudolfinu. Hudba byla svižná, někdy taneční až radostná. Kdo zná způsob vedení praktikovaný Václavem Luksem, asi ví o čem mluvím. Ze zpěváků byli samozřejmě nejlepší představitelé hlavních postav - Salome a Heroda. Krešimir Stražanac díky svému až sametovému basu a Arianna Venditelli pro pohyblivý soprán a zřetelnou potřebu doplnit zpěv dramatickým gestem. Výborný byl i francouzský kontratenor Christophe Dumaux, který podobně jako Stražanac zpíval i v Salzburgu (a  po loňském úspěchu se zanedlouho bude vracet do La Scaly)

zleva: Gaia Petrone, Arianna Vendittelli, Václav Luks, Christophe Dumaux,
Krešimir Stražanac a Luca Cervoni
Po Praze budou ve čtvrtek následovat Drážďany a v sobotu Amsterdam (Concertgebouwe)

Sluší se dodat, že Collegium 1704 není jediný soubor, který toto oratorium nastudoval. Z těch, které jsou dostupné na youtube, mi nejlépe vyhovuje podání orchestrem Les Musiciens du Louvre Grenoble s dirigentem Markem Minkowskim.



Rudolfinum, Praha, Česká republika
04. 02. 2020 – 19.30 h

A. Stradella — San Giovanni Battista

Christophe Dumaux | San Giovanni Battista
Arianna Vendittelli | Salome
Krešimir Stražanac | Herode
Luca Cervoni | Consigliere
Gaia Petrone | Madre Herodiade

Collegium 1704
Václav Luks | dirigent

Žádné komentáře:

Okomentovat