Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

sobota 8. února 2020

Mnoho psů, zajícova smrt

Stává se, že politický zánik státní moci je způsoben příliš velkým počtem nepřátel.

Když Japonsko zaútočilo na Pearl Harbor, byl Hitler rozradostněn. Zdůvodnil si to nadějí, že Japonsko jako jeho spojenec zaútočí na Sovětský svaz z východu, čímž Sověti přijdou o divize nezbytné k obraně Moskvy před Wehrmachtem. Šeredně se mýlil. Vtažením USA do 2. světové války Japonci nastoupili cestu, která vedla k Hitlerovu zániku. Jednalo se o příliš mnoho nepřátel.

Když Islámský stát (ISIS) vyhrožoval, že poté co obsadí Mosul, dobude Bagdád, odborníci se zabývali úvahami o tom, zda by mohlo dojít k opakování vzestupu arabské říše v sedmém století. Možná by k tomu došlo, kdyby ISIS nezačal zabíjet Američany a státní příslušníky dalších spojenců v Iráku a přitahovat čečenské islámské bojovníky. Američané a jejich spojenci začali útočit na základny ISIS a jeho bojovníky a později je následovalo Putinovo ​​letectvo. Chalifát nežil ani tak dlouho, aby stačil litovat své pošetilosti.

Prezident Izraele David Ben-Gurion naopak nebezpečí mnoha nepřátel pochopil. V roce 1949, ke konci války za nezávislost, přemohly Izraelské obranné síly (IDF) v operaci Chorev egyptské síly na Sinaji. Ale Egypt měl obranný pakt s Británií, která by byla pro IDF příliš velkým soustem. Ben-Gurion proto ke zděšení a vzteku velitele Yigala Allona nařídil stažení izraelských sil.

Umění výběru nepřátel, a co je ještě důležitější, minimalizace jejich počtu pomohly v historii rozhodnout o tom, kteří vůdci byli úspěšní a kteří nikoli.


Fotografie Amira Ali Hajizadeh, velitele letectva Revolučních gard, obklopeného ze všech stran vlajkami Íránu a íránských proxy milicí ukazuje na to, že Iránská islámská republika sleduje spíše cestu Hitlera a Islámského státu než tu Ben-Gurionovu.

Poselství které chce fotografie sdělit, je dostatečně jasné. Stejně jako je americký generál mluvící v sídle NATO obklopen nejen americkou vlajkou, ale i vlajkami všech členských států aliance, má Irán také spojence: své zástupce. Hajizadeh byl obklopen vlajkami Hizballáhu, proíránských milic v Iráku, Hútiů v Jemenu, palestinských teroristických skupin Hamas a islámský džihád. Ale pohled Íránu je špatný. Místo aby fotografie vyvolala dojem podobnosti se Spojenými státy a jejich spojenci, ukázala na zásadní rozdíl mezi nimi.

USA jsou podporovány spojeneckými státy, které odstrašují nepřátele k vzájemnému prospěchu všech členů NATO. Írán má naopak proxy, kteří prohlubují nepřátelství mezi Íránem a státy, v nichž tyto působí. Fotografie íránského generála nevysílá zprávu o solidaritě islámské republiky se suverénními státy, ale o jeho postavení klíčového aktéra, který tyto státy poškozuje. Zatímco americký generál obklopený vlajkami NATO evokuje přátelství, íránský generál obklopený proxy vlajkami posiluje nepřátelství.

Naštěstí pro režim se nabízí možnost uzavřít dohodu, která by Íránu umožnila přeměnit se ve stát, který si vybere své přátele a nepřátele místo toho, aby vytvořil koalici proti všem. Zda se k tom odhodlá, je však ve hvězdách.


Za pomoci besacenter.org

Žádné komentáře:

Okomentovat