Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

úterý 4. února 2020

Lednové drobení

LEDNOVÉ MIKROGLOSY

1. ledna
Všude jsou lidé různé. Třeba v Rusku je na jedné straně Putin a na druhé jistý Andrej Zubov, který v pondělí napsal: "... Jako ruský občan a historik děkuji polskému premiérovi za jeho krásná slova historické pravdy a odsuzuji pana premiéra Putina za slova zřejmých historických lží, které vyslovuje z pozice hlavy státu jako by jménem ruského lidu a touto lží špiní nás všechny." Záleží jen na jednom každém, kterým slovům přisuzuje větší váhu. Motýle, čau lidi, budelíp?

Tak si říkám, že lidský věk by se měl od určitého okamžiku ne každoročně přidávat, ale naopak odečítat. Jen nevím, kdo rozhodne o bodu zvratu. Ale Franta, co od dětství chlastá první ligu, by ho měl kolem třicítky. Sebe šacuju tak na osmdesát, už mi nechutná.

Glosa o Broumově
Ale vem čert politiky. Co by byli bez lidí, kteří mají reálné vize, "makají" a dokáží třeba to, co se v posledních 15 letech, mnohdy navzdory politikům, podařilo v Broumově. Možná dokonce v posledních 700 letech.


3. ledna
Letos máme díky Babišovi rok 2020, to nedokázal ani Kalousek
Další nezvratný důkaz toho, že za všechno může Kalousek, který se jen vezl za vozem a brzdil, když Andy táhl v prosinci tu naši českou káru do Švýcar. Že jsme na správné cestě ale bylo jasné už v březnu, kdy Móňa měla dražší kabát než Trumpovka.


4. ledna
Jsem zvědav, kdy šiřitelé víry Andrejovy rozepíší jeho know-how do Babišových pětiletek a jeho mladé úderky vedené Frederikem a Vivien vyhlásí stavby budování rozvinutého babišismu pod heslem "My jsme mládež nová, mládež Babišova."


6. ledna
socha gorily v Pařížské ulici
Byl tady dotaz, co to je za obludu na náměstí Miloše Formana. Stačí se pozorně podívat. Ta hlava myslitelsky nakloněná na stranu, brada s hrudí splývající a noha přes nohu ležérně přehozená... nic? No přece náš Mилош, otec vlasti II.

Slavnostní oběd v Lánech
Pomlouvači tvrdí, že česko slovenská *elita má do srdcí a mozků obtisknutou zástavu budovatelů socialismu, je zahleděna do sebe a do minulosti a o mládí a budoucnost nedbá. '' Zde jasný důkaz, že to je kampaň, zbylo i na mládež. Musíme jen doufat, že si starci nepořídí třetí rodiny.

Vladaři měli vždycky svoje libůstky. Tohle je třeba Vladislav II. v podání české operní hvězdy světového formátu. Maně se mi vybavují verše dekadentního pisatele Jiřího Karáska (ze Lvovic): "Kdybych se ještě jednou měl narodit, chtěl bych se narodit jako hermafrodit. Mohl bych sám sobě prsů ovál hladit, mohl bych sám sobě děti rodit."

Agrese proaktivní je útočná, reaktivní je obranná. Podle některých vědců se během evoluce člověka snížila ta druhá ve prospěch sociálního chování, jinak by se lidé vytloukli navzájem. Fajn, ale existuje hranice, za kterou útočníka nelze pustit. Je likvidace státního teroristy Solejmáního před ní nebo za ní? Jaký použít metr? Proti zásahu v Bagdádu se kategoricky staví Filipové a Okamurové, většina českých politiků prázdně plká, Evropa kolísá. Fakt je, že kdyby Francouzi nenechali Hitlera obsadit v roce 1936 Porýní, nemuselo dojít k Mnichovu a 2. světové válce. Kdyby se Evropa dokázala kategoricky postavit proti ruské agresi vůči Gruzii, nemuselo dojít k válce na východě Ukrajiny. Dokud byli komunisté u moci, oslavovali i oni větu: "Z hlediska vyššího principu mravního vražda na tyranu není zločinem."


7. ledna
Lávka z Prahy do Troje utěšeně roste. Zbývá jen pár metrů, aby se obě předmostí spojila a přehradila Vltavu, díky čemuž může v dubnu proběhnout slavnostní akt "Setkání na Vltavě" podle vzoru "Setkání na Labi" dne 25. dubna 1945. Bratrské obejmutí provedou delegace KSČM a SPD vedené poslanci Vojtěchem Falmerem a Tomio Okamurou, oba za Ruskou federaci, Američané nebyli pozváni, demarkační linie je u Rokycan.

Foto demonstrace na Letné
A těm čtyřem ignorantům, co pocítili koncem roku přetlak myšlenek, který je donutil ke kázání k lidu, nestála tahle masa lidí za víc, než ušklíbnutí. Jsem občan bez ústavních činitelů..

reakce na článek v Přítomnosti
Drsné, dlouhé, pravdivé. Jedno je však přesto jisté – kompromisy se zlem se nevyplácí.

Blbost jako přednost?
Je nemálo osob, u nichž moc je spojena s výstupem na horu Blbec.


9. ledna
MZ se cynicky vysmívá dolním 10 milionům, když navrhl na post veřejné ochránkyně práv bývalou ministryni spravedlnosti JUDr. Válkovou. Náhodou jsem dnes četl text pojednávající o první polistopadové ministryni spravedlnosti JUDr. Dagmar Burešové. Zatímco Válková publikovala společně s komunistickým prokurátorem Urválkem zodpovědným za desítky justičních vražd, druhá obhajovala matku Jana Palacha a řadu disidentů. Jak může někdo jako Válková, která absolutně postrádá schopnost sebereflexe a elementární lidskou slušnost, chránit lidská práva? Místo aby takovou funkci sama odmítla, tak tvrdí, že netušila, kdo ten Urválek je, ale tím hůř, protože buď je úplně blbá nebo lže jako když tiskne!!!


10. ledna
Ovšem poodstoupíme-li, potom se zdá, že medaile od prezidenta je něco jako smrtící polibek. JUDr. Smutný, prof. Höschl, teď JUDr. Válková... Ti adepti by snad měli něco okamžitě ukrást v Bille a oznámit to na policii, případně to dát do novin, aby dožili jako slušní lidé. Dojde i na Babiše?

Miloši, máš to marný. A bacha, ať neskončíš jako Gottwald.


12. ledna
 Teherán se musí „poučit“ z katastrofy na Ukrajině, říká předseda výboru pro zahraniční věci ruského parlamentu
- Premiér Babiš se domnívá, že vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková by se neměla ucházet o post ombudsmanky
- jen Babiš by měl zůstat premiérem, protože do partaje ho přihlásila maminka a spolupráci StB nepodepsal, a pokud jo, tak jen proto, aby jako hodný estébák zabránil rozkradení socialistické vlasti.

Co se to děje? Válkovou Zeman na ombudsmana nenavrhne nikdy, ani na zmocněnce pro lidská práva nemá nárok, on do Číny nepojede, protože ta neplní sliby a do Ruska ano, ale bude na ně zlej. Nechce on kandidovat na prezidenta? Nebo soutěží s Babišem v míře rozporu mezi tím co říká a co si myslí?

Včera jsem zhlédl Bergovu fantastickou operní fresku šílenství války přetlumočenou Williamem Kentridgem a ztvárněnou Metropolitní operou. Vlastním jménem Wozzeck, česky Vojcek. Jakpak asi bude vypadat umělecký obraz našeho dnešního světa s balistickými střelami, špionážními satelity a státními hackery za 100 let? A kdo budou jeho symboly - Gréta, Elon Musk, Boris Johnson, Džegr, dvorní šašek Putin nebo přicrmndálek Babiš?

Sjezd většiny členů strany Piráti (cca 750 z 1000) odsouhlasil účast partaje v příští vládě. Zřejmě se rozhodli nahradit v roli Babišova fackovacího panáka sociální demokraty. Stejně si nedovedu představit, jak budou na internetu hlasovat o tajných mezistátních smlouvách. V každém případě je třeba se o trafiku přihlásit co nejdříve.

Co se hudby týče, byl výživný nejen prosinec, ale i celý rok.


13. ledna
Přesouvám se městem a co nevidím: obrovské psí lejno na podstavci mobilní značky, zapomenutou pravou botu na zastávce tramvaje, ze které vystupuje sjetý chlápek v domácích sandálech a na její podlaze 2 ks volně ležících zánovních Always s křidélky. Dál jdu kolem desky oslavující sjezd KSČ v roce 1929, za rohem se stěhuje starosta do "svého," ke kterému musel pronajmout "cizí" pro úředníky inkasující pokuty ze systému, který se bude rušit a v okolních ulicích se válí hutný smrad jako z hořící popelnice. A pak čtu, že primátor "ušetřil" 2/3 investičních výdajů a že "dar" vlády penzistům spolkne inflace. A také že nebožtík Jiří Stránský, když ho před 60 lety pustili z kriminálu, tak nechápal, proč si lidi říkají vole. Kdo říká, že na světě je nuda, volové?

Sakra, a zas rok v háji. VZP by měla rozdávat k postupujícímu věku prášky na zintenzivnění vnímavosti, aby ten čas tak nestydatě neutíkal. Ještě že máme politiky, i když jsou to asi nejdražší baviči na světě.


14. ledna
Tak ekonomovi socialistické armády Luftjardovi, českému Rockefellerovi, se hroutí byznys. Nebo spíš těm, kdo naletěli na jeho socialistické pohádky o zbohatnutí pod kryšou čínské komunistické strany a Zemanovým parapletem. Jak všichni mohli uvěřit snu o nevysychajícím zdroji příjmů na věčné časy a Jardově nekonečné mazanosti vzešlé ze studia marxleninismu? Zemička jako Česko Maocetungy zajímá pouze tehdy, pokud tancuje, jak oni pískají, a standard nastavil Zeman ponižujícím tajtrdlíkováním s krtečkem v čínské TV. Hlavně aby náš stařec, který se z ješitnosti vzepřel plnění úkolů, nezačal zase hubnout.


16. ledna
Některé shluky zvuků, podle autorů hudba, připomínají divokou jízdu vymletou lesní cestou s kameny a polomy přes cestu. Taková Beethovenova 7. symfonie v podání ČF a Semjona Byčkova je proti tomu jízda krajinou zalitou sluncem. Nic pro masochisty.

2/3 pražské radnice mají hezký cíl, na kterém se shodnou. Vypudit z města auta. A tak v tichosti zvedli parkovné na ulicích a pustili ceny taxi skoro o polovinu výš v naději, že lidi nebudou ani draze parkovat, ani jezdit drahými taxíky. A primátor už se těší, až uzavře Prahu vůbec. Prý budou mít lidi radost. No, jak kteří, když v zemi je na každé dva lidi jedno auto.


17. ledna
Po nudném Novákovi V Tatrách následoval Chopinův 2. koncert s Lukášem Vondráčkem u klavíru. Některé kritičky znovu neodolaly a mezi slova chvály sypaly jed (jako třeba, že šlape svévolně na pedál), aby si nemyslel, že na ně má. On na to řekl, že dle Ludvíka Beethovena "chybovat je nepodstatné, ale hrát bez vášně je neodpustitelné." A jak moc bude hrát v budoucnosti v Česku si ještě rozmyslí.


18. ledna
Dobrá zpráva je, že po bruselském starousedlíkovi Zahradilovi, jenž vypadl z vedení ODS minule, konečně došlo i na Udženiju, která občas hloupne v přímém přenosu. Jinak to znělo zajímavě, teď ještě nějaké ty činy.

Pan Hamáček se probral z dvouletého kómatu. Za jeho bezvědomí předseda vlády, jejímž je místopředsedou, rozhazuje peníze plnými hrstmi a on neví!!! A vrací se ke starému vyčpělému hitu poplatky u lékaře. Tu partaj snad drží pohromadě jen ty dluhy.


20. ledna
Teplota lidského těla prý už 160 let trvale klesá
A je to tady. Člověk díky očkování vymře v důsledků podchlazení. Lze však očekávat, že než se tak stane zcela, prodlouží se kvůli zpomalení biologických procesů život včetně těhotenství. Výjimkou nebudou ani desetiletí kojenci. Záchranu může přinést jen globální oteplování. V příštím volebním období však nic takového nejspíš nehrozí. 😁

Zemřel předseda senátu Kubera. Pro nejbližší absolutní ztráta. RIP. Jeho postoje jako předsedy senátu v otázkách zahraničních vztahů byly hodné respektu. Při příští volbě takto vysokého funkcionáře státu by však přesto neměl být hledán notorický a bezohledný tabakista, chvástající se v 72 letech tím, že lékařům se vyhýbá a když mu předepíší lék, užívá ho podle svého uvážení. Pokud by podobné výroky pronášel rozjívený puberťák, reakce vychovatelova by mohlo dosáhnout až úrovně fyzického usměrnění. Ostatně další podobný expert na moudrý život nám dočasně zůstává trčet v osobě prezidenta.


21. ledna
Tak další ministr dopravy pohořel. A nemohl jinak. Tam, kde jde o zakázky, se stát tváří, že s betlovými kartami uhraje durcha, což je blbost. Firmy snadno přeplatí odborníky, kteří pak úředníky utáhnou na vařené nudli. Zvlášť, když šéfúřada hraje sám falešnými kartami, takže morálka se stává komickou zátěží úspěšného života. To pak může policie dostat třeba 100 poršáků a stejně budou příbývat na silnicích mrtvoly. Jsem zvědav, co bude dělat o Vánocích superministr Havlíček.


22. ledna
Tak jsem dočetl Stránského posmrtně vydané Štěstí napodruhé. Mistrné psaní na odchodnou, ale ani ty až nepravděpodobné příběhy věrnosti a odvahy nedokáží smazat stíny z toho, že i lidský ksindl je nesmrtelný. Třeba je to jen počasím.

Šéf sněmovny zase předvedl svůj vytříbený smysl pro humor. Škoda že předseda senátu odešel. Kdyby se toho ujal schopný producent, mohla čtveřice exotů na postech nejvyšších ústavních činitelů Česka překonat slávu Monty Python či Big Bang Theory, případně se stát kolektivním Járou Cimrmanem.

Petra Procházková straší ruskou vojenskou expanzí západním směrem, což je krajně nepravděpodobné. Putin za 4 roky skončí jako prezident a potřebuje si vybudovat sokl pro obří pomník mírotvorce a roli duchovního vůdce, pokud možno do konce svých dnů. Proto to aktuální cvrlikání mezi ním a Macronem, Merkelovou a brzy se přidá i Trump. Putin je potřebuje dostat v květnu do Moskvy na parádu jako symbol pokračování spojenectví, a co nejrychleji domluvit uvolnění a minimalizovat sankce. V této souvislosti je Zemanova šance na roli prostředníka nulová, ostatně k ruce bude Putinovi nezaměstnaný Medveděv. Další výbuch světového prognostika, proto si tak dovoluje.


24. ledna
Tak pan Havlíček v úterý prohlásil, že dopravu zvládne, stačí si jen vybrat loajálního náměstka, na kterého se může spolehnout. Už ho má, je to odvolaný ministr Kremlík. Bože, to jsou klauni.

Skladba, která vyvolává dojem hluků vydávaných jedoucí noční tramvají, kde ušlechtilé nástroje jsou využívány k rytmickému mlácení do nich, orchestr synchronizovaně dupe na podlahu a perkusista o sebe tříská šutry, může sotva nadchnout ty, kteří přicházejí za krásou hudby. Znásilnit estetiku utvářející se tisíciletí mi připadá stejně absurdní, jako poroučet větru dešti nebo budovat socialismus. (Takhle zaostalý jsem byl už před 10 lety a nelepší se to.) 😁


25. ledna
Prezident označil prostřednictvím svého Ovčáčka poflakování se po Lánech v pracovní době a v pyžamu za novou etiku výkonu funkce. Předseda vlády odvolal, dosadil a znovu odvolal ministra a spojoval-nespojoval ministerstva, předseda parlamentu vystrkoval v jednací síni prostředník směrem k poslancům, ale prý se ještě neschůzovalo, předseda komunistů s titulem JUDr. se domnívá, že lhát a pomlouvat cizí mezi svými je OK. Docela krásnej tejden.až na to, že předseda senátu z toho poodešel. Zdá se, že zubatá to vzala za nesprávný konec.


26. ledna
Navštívil jsem rekonstruovanou Státní operu Praha. Dost se to povedlo, jen ze stropních alegorií byla špína odstraněna pouze částečně, asi je do malby moc zažraná. Na zpívání se moc nezměnilo, někomu to docela šlo. Jen pokašlávající paní vedle dojal osud tuberkulózní Violetty tak, že nevydržela do konce. (Na zahajovací koncert jsem pozván nebyl, tak aspoň foto zasloužilých celebrit pro přiblížení atmosféry.)

Uf, to jsem si oddechl. Premiér Babiš mne zuby nehty brání před čínským coronavirem.

Prezident Putin v Izraeli tvrdil, že 40 % židů zavražděných za WW2 pocházelo ze SSSR. Poradci asi částečně zahrnuli do SSSR jeho sny o říši od Lamanšského průlivu po Aljašku. Princ Charles naopak diplomaticky navštívil v Jeruzalémě hrob své babičky v pravoslavném chrámu, památník holokaustu a v Betlémě potřásl rukou Mahmoudovi Abbasovi, vůdci části tzv. Palestinců vycvičenému KGB. Zástupce českého prezidenta Babiš si v zájmu všech občanů Česka potřásal rukama s kde kým.


27. ledna
Prezident Putin v Izraeli tvrdil, že 40 % židů zavražděných za WW2 pocházelo ze SSSR. Poradci asi částečně zahrnuli do SSSR jeho sny o říši od Lamanšského průlivu po Aljašku. Princ Charles naopak diplomaticky navštívil v Jeruzalémě hrob své babičky v pravoslavném chrámu, památník holokaustu a v Betlémě potřásl rukou Mahmoudovi Abbasovi, vůdci části tzv. Palestinců vycvičenému KGB. Zástupce českého prezidenta Babiš si v zájmu všech občanů Česka potřásal rukama s kde kým.


28. ledna
Marie Bastlová má platit za to, že si dovolila podat trestní oznámení na prezidenta
On ten výrok je vlastně jen malou rozbuškou proti kupě hnoje, do které se pánové z Hradu po jejím odpálení zahrabali, a ted stoji ve své ohavné nahotě na morálním pranýři a ten odporný puch se stane jejich věčným dědictvím. Místo vytouženého svatořečení si zaslouží jen hluboké pohrdání.



30. ledna
V USA bylo vloni zaregistrováno 45 nových elektrických modelů osobních automobilů. Přesto tam jejich odbyt meziročně klesl o 6,8 procenta z 349 na 325 tisíc aut. Což představuje 1,9 % z celkově prodaných 17 047 725 vozů. Obávám se, že evropský důraz na ekologii je poháněn německou potřebou investovat zisky a přebytky do nových oborů, aby se neprožraly a udržel se růst ekonomiky.

Zemřel Luboš Dobrovský (1932–2020), novinář, disident a politik, překladatel z ruštiny a polštiny, v letech 1990–1992 československý ministr obrany, později kancléř prezidenta Václava Havla.
Hm, vloni Stránský... poslední mohykán. Bojím se těch planých slov politických oportunistů a korupčníků.

Někdo se dožaduje cyklostezek po celé Praze
Kompetenci pana Scheinherra neznám, ale že po výhradách garáží pod Palachovo náměstím, že nemají klienty, protože na nábřeží je parkování levnější, úslužně zvedli ceny na nábřeží na úroveň garáží a výsledek je, že volno je jak v garážích, tak i na nábřeží. Ledaže by to bylo tím, že o kousek dál, na Náměstí Republiky, jsou hned čtvery podzemní garáže, kde parkovné je až poloviční proti Palachovu náměstí a místo je tam vždy. Teď chystá další regulační zákazy s tím, že se na ně občané těší. Možná že je radní dobrý fyzik a jen ho ty atomy nebaví, ale doprava ve městě mu nějak nejde a o Libeňském mostě, který ho vynesl na pražskou radnici, je ticho po pěšině.

Fotografie Klause seniora v kostkovaných kalhotách
Kdyby jen Prague Pride, tohle už se nebezpečně blíží k Weinsteinovi a Edwardovi.😀

V ruských politologických kruzích se šíří dvě krajní představy o roce 2020. Jedna mluví o snaze Putina usmířit se se Západem (např Stanislav Belkovskij), druhá o snaze o obnovu imperia připojením Běloruska, Ukrajiny a Pobaltí, k čemuž musí dojít před letními volbami běloruského prezidenta. Dá se také říct, že oba názory se nemusí vylučovat. Známý prof. Valerij Solovej, hlavní šiřitel druhé verze, tvrdí, že na pozdější termín nemá Putin čas, protože je těžce nemocný. V každém případě však podle něj v zemi do dvou let dojde k radikálním změnám, které budou znamenat konec Putina a jeho lidí. A občanům doporučuje, aby se na kritické období zásobili dolary.


31. ledna
Reakce na básničku dámy z SPD
To je ale roztomilé. A já si dodnes myslel, že lidi pracují proto, aby se uživili, případně žili v blahobytu. Tahle osoba pracuje-li, potom proto, abych se měl dobře já. V tom případě maká málo a měla by se víc snažit.

Geneticky upravení sameči škodlivých motýlů prý umí zničit svůj druh
Někdy se mi zdá, že pár samečků Homo sapiens to dokáže bez genového inženýrství. Prostě člověk je nejvíc.


Žádné komentáře:

Okomentovat