Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pondělí 12. listopadu 2018

Česko, fedcupový fenomén

Týmová soutěž Fed Cup je v posledním desetiletí přehlídkou slávy českého ženského tenisu, když od roku 2011 vyhrál český tým celkem pětkrát. Letos se hrálo finále USA - Česko v Praze, kde dosavadní zápasy českého týmu byly vždy doprovázeny bouřlivou atmosférou, kterou vytvořilo více než 14 000 nadšeně povzbuzujících domácích diváků. A tentokrát to bylo možná vůbec naposled v Praze, protože od roku 2020 dostane soutěž zcela novou tvář. USA nominovaly tým náhradnic: Collins (35. na WTA žebříčku), Kenin (48.), Riske (63.), zatímco Český tenisový svaz nasadil nejsilnější sestavu s Kvitovou (8. na WTA žebříčku), Plíškovou (9.), Siniakovou (31.) a Strýcovou (33.). Pak vypadla pro zranění Plíšková a po ní pro nemoc Kvitová. Tým doplnila deblistka Krejčíková (spolku se Siniakovou deblová WTA jednička), takže síly byly mnohem vyrovnanější.

V sobotu se hrál v O2 aréně první den a byl to skvělý příběh. Napřed nastoupila proti fedcupové novicce Sofii Kenin (19) zkušená Bára Strýcová, trochu víc než vznětlivá a občas nevyzpytatelná, která v týdnu oznámila, že tohle bude její poslední Fed Cup, ve kterém reprezentuje 16 let, tedy půlku života, v noci před zápasem prý skoro nespala a při hymně se jí koulely slzy po tvářích. I když první set byl tímhle vším poznamenám, otřepala se a další dva bez problémů vyhrála, celkem tedy 6-7, 6-1, 6-4.

Stav turnaje 1:0. Bára je ta malá postavička uprostřed kurtu
A po ní proti Alison Riskeové nastoupila o 10 let mladší Kateřina Siniaková, která sice hrála své první finále Fed Cup, ale její skvělé výkony ji letos vynesly na vrchol deblového žebříčku WTA a na 31. místo v singlech. Nastoupila sebevědomá klidná síla s modrými nehty, cingrlátky v uších a tkaničkami v národních barvách a suverénně vyhrála 6-4, 7-6.

Tady jsou sobotní vítězky:

 

A navíc nejsou tyhle tenisové hvězdy bez šance ani v civilu.


V neděli nastoupila Siniaková proti Keninové a utkání skončilo 7-5, 5-7, 7-5. Stav se však měnil jako na houpačce. Po výborném začátku všech setů se Siniakové přestalo dařit a byl to vyčerpávající boj. Ve třetím setu Siniaková poháněná fantastickým publikem brejkla soupeřku a vyhrála 19minutovou hru na 4-4, vzápětí ztratila kanárem vlastní podání a v další hře odvracela dva mečboly. Následovalo vítězné vlastní podání a brejk, ve kterém proměnila druhý mečbol a obě hráčky opouštěly kurt se slzami v očích. Byl to téměř čtyřhodinový strhující zápas plný zvratů, po kterém stav 3:0 znamenal vítězství Česka ve Fed Cup 2018, šesté vítězné finále v tomto desetiletí. Obě mladé aktérky prohlásily, že na tenhle zápas nikdy nezapomenou. Nejen ony.



 Je pravda, že Kvitová a spol. jsou reprezentantky Česka, ale především je to tým složený ze skvělých individualit, které musí vždy hrát v první řadě za sebe. A diváci jim hlasitě dávají najevo vděk za pocit, že bojují i za ně. Ale funguje to. Skvělé je, že když po šesti fedcupových vítězstvích za 8 let odchází Barbora Strýcová (32) a Lucie Šafářová (31), které byly oporami na začátku, vítězství zařídila začínající "lvice" Kateřina Siniaková (22). A brzy se k ní bezpochyby připojí 19letá Vondroušová. Proč k čertu rodí tenhle kus země takové hvězdy, co mají fortel, vůli, vytrvalost, jsou pozitivní a hrají fair play v tenise nebo v ledačems jiném, zatímco v politice se bezostyšně producírují deprivovaní hulváti a hochštapleři schovávající se za "lid"?

O tom, že s "národem" je to v téhle branži opravdu složitější, svědčí i skutečnost, že ze čtyř rodičů dvou nejmladších reprezentantek Česka a USA pocházejí tři z Ruska. A fair play? Když se vítězná Kateřina objala společně i s každým zvlášť se svým týmem, přiběhla s očima ještě neoschlýma od slz radosti na americkou lavičku a objala i svou soupeřku, které se stále ještě řinuly slzy zklamání z očí. Putin na Merkelovou pustil svého času psa.

1 komentář: