Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pondělí 19. listopadu 2018

Brněnské premiéry

Mám neodbytný pocit hraničící s jistotou, že opera ND Brno je momentálně nejlepší operní scénou v Česku. A není to jen proto, že má "svého" důvěrného Janáčka a také Martinů. Je to především v lidech kteří v Brně operu dělají a se kolem ní pohybují. A není to jen Jiří Heřman a Marko Ivanović. Je to třeba David Radok a janáčkovský praktik i teoretik Miloš Štědroň. Jsou to podněty, které přináší janáčkovský festival. A v neposlední řadě i skvělý soubor. A i když polovina jich už byla provedena, stojí za to si je připomenout.

Takhle své letošní premiéry vidí divadlo:
Sny… všichni je máme, větší či menší. Z našich snů se rodí říše i každodenní maličkosti, bez nich by nebylo nic… I díla nadcházející sezony v sobě nesou sen. Sen o budoucnosti českého národa kněžny Libuše. Sen o člověku vetkaný do matérie přírody v Janáčkově Lišce. Sen o svobodě pro národ i jednotlivce, který je jiskrou, co vznítí požár Dona Carlose. Sen o světě snů, v němž uvázne Michel s Juliettou... Pojďte s námi snít!  


Bedřich Smetana
Libuše
Bohové věční tamo nad oblaky s milostí shlížejte na tuto zem!
Vznik samostatného československého státu patří k nejdůležitějším událostem našich dějin. Boj o českou státnost se stal neodmyslitelnou součástí umělecké tvorby a dal vzejít dílům, která se stala trvalým symbolem naší národní kultury. Takovým dílem je i slavnostní zpěvohra Libuše Bedřicha Smetany zachycující mýtus o bájné české kněžně. Bylo Smetanovým přáním, aby byla dílem určeným k „zvláště památným dnům“ a tak se i stalo. Uvedení Libuše bylo vždy spjato se slavnostními okamžiky stejně jako s nejtěžšími dny českého národa. Nová inscenace Libuše vznikla u příležitosti oslav 100letého výročí naší státnosti. Pro její uvedení bylo vybráno místo, které v historii města Brna hraje nezastupitelnou roli – areál Brněn­ských veletrhů a výstaviště, místo, jenž vděčí za svou existenci a roz­voj právě vzniku samostatné republiky.

Dirigent: Robert Kružík
Režie: Jiří Heřman
Scéna: Tomáš Rusín
Kostýmy: Zuzana Rusínová-Štefunková
Premiéra: 7. září 2018, Brno-výstaviště, pavilon P


Leoš Janáček
Příhody lišky Bystroušky
Příroda kolem mne opsala kruh, který nemohu překročit, sedím v něm a učím se milovat život.
Žádná opera není tak spojena s Brnem a jeho okolím jako Janáčkovy Příhody lišky Bystroušky. Každá Janáčkova opera je originálem a nejinak tomu je v případě Bystroušky, kde se na jevišti prolíná svět lidský s tím zvířecím. Je lyrická a melo­dická, jiskří humorem, laskavým a trošku janáčkovsky pichlavým záro­veň a zaujme zemitostí a laskavou životní filozofií o věčném koloběhu života.

Dirigent: Marko Ivanović
Režie: Jiří Heřman
Scéna: Dragan Stojčevski
Kostýmy: Alexandra Grusková
Premiéra: 17. listopadu 2018 v Janáčkově divadle


Giuseppe Verdi
Don Carlos
Je důležitější, jak člověk osud přijímá, než to, jaký ten osud je.
Politické intriky, náboženství a zakázaná láska – tak by se dalo ve stručnosti shrnout jedno z vrcholných děl italského mistra Giuseppe Verdiho Don Carlos. Dílo inspirované dramatem německého básníka F. Schillera bylo pro Verdiho završením umělecké etapy směřo­vání k uzavřenému dramatu nejvyšších divadelních kvalit. I když se vol­ně inspiroval historickými událostmi, jako u všech Verdiho vrcholných děl je historie pouze rámcovým pozadím a na prvním místě se ocitá nadčasový příběh, psychologická propracovanost postav a mistrovské hudební zachycení jejich nejhlubších emocionálních stavů.

Dirigent: Jaroslav Kyzlink
Režie: Martin Glaser
Scéna: Pavel Borák
Kostýmy: Markéta Sládečková
Premiéra: 2. února 2019 v Janáčkově divadle


Francis Poulenc / Bohuslav Martinů
Lidský hlas / Tři fragmenty z Juliette
Sny přichází před úsvitem.
Režisér David Radok se vrací po úspěšném večeru dvou jednoaktovek Modrovousův hrad / Očekávání v poslední premiéře sezony s projek­tem, kterým pokračuje ve zkoumání vztahů muže a ženy, skutečného i domnělého, kde je současnost konfrontována s reálnou i fiktivní mi­nulostí a postavy se pohybují ve světě představ a snů. Surrealistická opera Bohuslava Martinů Juliette k takovému pojetí přímo směřuje a Poulencovo monodrama Lidský hlas na základě hry Jeana Cocteau přináší vlastně absurdní až surrealistickou situaci telefonického rozhovoru ženy pomýšlející na sebevraždu.

Dirigent: Marko Ivanović
Režie: David Radok
Scéna: David Radok
Kostýmy: Zuzana Ježková

V koprodukci s GöteborgsOperan
Premiéra: 14. června 2019 v Janáčkově divadle

Žádné komentáře:

Okomentovat