Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pátek 9. listopadu 2018

Zaskočila Zuzana Marková Prahu?

Je to 10 let, co odešla z Prahy do ostravského angažmá, a o 2 roky později už nabízí na FB nábytek, protože se stěhuje do Bologne. Za školením, za prací a za láskou. Pro sebe jsem ji objevil před asi 5 lety. A tehdy jsem si poznamenal: "Zuzana Marková má bezpochyby nakročeno k velké kariéře. A jak sama říká, i její přítel je jí velikou oporou, a nechci se mýlit, ale je to mladý dirigent na strmém vzestupu Giacomo Sagripanti. Takže jestli jí něco chybí, pak je to velká agentura, která ji dokáže vytáhnout do operní extraligy. Ta stávající se zdá být velmi agilní, ale pro zpěvačku takových možností trochu těsná.


Podle všeho, co se lze o Zuzaně Markové porůznu dočíst, to vypadá, že to není žádný křehký kvítek žijící jen romantickými dívčími sny, ale pořádná a pohledná holka do nepohody. Takže nezbývá než jí popřát, aby se z Benátek a Marseille brzo dostala do Milána a Paříže a když bůh dá... i do Národního divadla v Praze."


Od té doby se ledacos změnilo. Nejenže se zpěvačka vdala za onoho mladého dirigenta, jehož International Opera Awards v roce 2016 vyhlásila nejlepším mladým dirigentem, absolvovala také dvakrát mateřskou pauzu a především změnila agenturu na GM Art & Music, kterou vytvořil bývalý šéf italské odnože IMG Artists.

Skoro 2 roky zpívala po celé Francii roli Marianne v opeře Les Caprices de Marianne Henri Saugeta (1901-1979), premiérované roku 1954 v Aix en Provence.


Před dvěma roky, v říjnu 2016 pak zpívala Donizettiho Annu Bolenu v koncertním provedení v Marseille a Sebastien Herbecq z bachtrack.com v článku nazvaném "Marseille, budoucí hlavní město belcanta" o ní psal v naprostých superlativech. A hned v prosinci Elvíru (Puritani) v Curychu.

Koncem března 2017 zpívala ve výborně obsazené Traviatě v Palermu (v dalším obsazení m.j. Leo Nucci a Maria Agresta) a v dubnu Lucii v La Fenice, kde alternovala s další hvězdou, americkou sopranistkou Nadine Sierra, která vloni oslnila Metropolitní operu a letos La Scalu.

Do divadla se vrátila po téměř roční pauze letos v březnu.

Zuzana Marková - Manon (Kolín n.R., březen 2018)
Zuzana Marková - Lucie (Janov, květen 2018)
Zuzana Marková - Violetta (Florencie, září 2018)
A konečně 5. listopadu koncert ve Smetanově síni.

Smetanova síň, 5. listopadu 2018
Na přelomu roku ji čeká Elvira (Puritani) ve Frankfurtu a v dubnu americký debut jako Violetta v Atlantě.

Ale zpátky ke koncertu. Je třeba dodat, že Zuzana Marková nezpívala sama, partnerem jí byl italský barytonista Simone Piazzola, který vyhrál v roce 2013 druhou cenu v soutěži Plácida Dominga Operalia a má na svém kontě vystupování v těch největších operních domech. V roce 2014 debutoval v milánské La Scale (Luna, Trubadúr), v roce 2016 ve Vídeňské státní opeře (Amonasro, Aida), v roce 2017 v newyorské Metropolitní opeře (Marcello, Bohéma) a v londýnské Covent Garden (Posa, Don Carlo). Nyní ho čeká Renato (Maškarní ples) a Giorgio Germont (La traviata) v mnichovské Bavorské státní opeře, Enrico Ashton (Lucia di Lammermoor) a Marcello (Bohéma) v Semperově opeře v Drážďanech a jako Marcello se v září 2018 vrátí i do Metropolitní opery.

Při pražském koncertu, který nabídl průřez zpěvaččiným repertoárem, zaznělo včetně přídavků 16 arií, z toho 3 duety. Trval více než 2,5 hodiny a kdyby se koncertovalo jako se hraje hokej, ve 3. třetině by hrozilo zbourání Smetanovy síně. V prvé části jsem sice měl pocit jakéhosi až neosobního odstupu obou zpěváků, víc však u Piazzoly, který se po přestávce ztratil a jejich projev byl čím dál tím uvolněnější. I když ti, kdo přicházeli nedotčeni znalostí stavu věcí mohli být překvapeni, Marková podala vynikající výkon, což publikum, kde bylo bezpochyby nemálo jejích přátel, náležitě ocenilo. Byla skutečně radost poslouchat její jisté výšky a celkově znělý a usazený hlas.

Ovšem člověk je tvor šťouravý a tak mám přece jen dvě připomínky. Zaprvé bych dal přednost o něco perlivější koloratuře a zadruhé ony skvělé výšky by nemusely být až tak "zodpovědně" připravovány, místo aby samozřejmě vyplynuly z předcházejících taktů. Ale to se lehko řekne, když obé zřejmě přímo odráží zpěvaččin lidský naturel, což nejlépe ví nejspíš ona sama.

K vykreslení osobnosti Zuzany Markové přispěly i rozhovory, které poskytla Radiu Classic a Opeře Plus. Ty jen potvrzují, že jde o lidsky i profesionálně vyspělou osobnost, která ví co chce a sebevědomě za tím jde. Je pozoruhodné vnímat, jak za oněch 8 let, co odešla do Itálie, vyzrála a lze se jen těšit a jí přát, aby se v příštích pár letech, která jsou pro kariéru zpěvaček kritická, vypracovala mezi světovou špičku.


Smetanova síň Obecního domu Praha
5. listopadu 2018
Zuzana Marková & Simone Piazzola
Symfonický orchestr FOK
dirigent



Program
VINCENZO BELLINI (1801–1835)
Qui la voce sua soave... Vien, diletto (Elvira Walton)
Puritáni, 2. dějství

GAETANO DONIZETTI (1797–1848)
Vien, Leonora! (Alfonso XI)
Favoritka, 2. dějství

Regnava nel silenzio (Lucia)
Lucia di Lamermoor, 1. dějství

Cruda, funesta smania (Enrico)
Lucia di Lamermoor, 1. dějství

Preludio
Lucia di Lamermoor, 2. dějství

Appressati, Lucia – Se tradirmi tu potrai… (Enrico Ashton & Lucia)
Lucia di Lamermoor, 2. dějství

GIUSEPPE VERDI (1797–1948)
Il balen del suo sorriso (Luna)
Trubadúr, 2. dějství

Saper vorreste (Oscar)
Maškarní ples, 3. dějství

Eri tu che macchiavi quell'anima (Renato)
Maškarní ples, 3. dějství

přestávka

GIUSEPPE VERDI
Předehra
La traviata

È strano!... Sempre libera (Violetta)
La traviata, 1. dějství

Madamigella Valery ? – Sono io (Giorgio Germont & Violetta)
La traviata, 2. dějství

Di Provenza il mar (Giorgio Germont)
La traviata, 2. dějství

Caro nome (Gilda)
Rigoletto, 1. dějství

Cortigiani, vil razza dannata (Rigoletto)
Rigoletto, 2. dějství

Předehra
Rigoletto

Parla... siam soli – Tutte le feste al tempio – Sì, vendetta (Rigoletto & Gilda)
Rigoletto, 2. dějství

Žádné komentáře:

Okomentovat