Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

středa 2. dubna 2014

Podivný svět eurasijský

I když mé zájmy se soustřeďují hlavně na kulturní vrstvu projevů lidské existence, někdy mi to nedá, abych se neponořil hlouběji. Jenomže i když je člověk dost zkušený na to, aby odfiltroval bláboly bláznů i záměrné dezinformace profesionálů, pořád zůstává nezodpovězená otázka proč. Dnes třeba je to otázka - proč Rusko potřebuje Krym, když vyloučíme péči o blaho krymských Rusů na úkor Rusů ostatních.

Narazil jsem na internetu na pozoruhodný rozhovor (2. část, 3. část) s jistým Alexandrem Duginem. Jenomže onen mluvčí není žádný nějaký Dugin. Tento 52letý syn generála sovětské tajné služby, kdysi nacionálbolševik, je dnes profesorem moskevské univerzity, a autorem knihy "Osnovy geopolitiky" (Základy geopolitiky), která je na části ruských VŠ povinnou učebnicí, jinde "jen" doporučenou literaturou. Dugin byl podporovatelem Putina do oranžové revoluce na Ukrajině v roce 2004, pak jeho kritikem za to, že ji vůbec připustil. Ale zpět ke knize. Autor považuje geopolitiku za světonázor, který je na opačném pólu než ekonomistické světonázory, z nichž nejškodlivější je atlantismus resp. amerikanismus. Za ten pravý geopolitický projekt považuje euroasijský. Přiznává, že Rusko, které je předurčeno k tomu, stát se jeho srdcem, šlo vždy cestou expanze, jejímž cílem nebyl zisk "životního prostoru", ale šíření civilizace. Že Rusové cití zvláštní odpovědnost za sjednocování euroasijského prostoru a existence ruského národa závisí na jeho pokračování. A západ chce vnutit Rusku roli, která by mu bránila uskutečnit ono civilizační poslání.

Ve 450stránkové knize je napsáno mnoho dalších vět, nad kterými člověk jen nevěřicně žasne a říká si, že čtením takových nesmyslů by snad ani neměl ztrácet čas, kdyby... Kdyby ovšem VV Putin už druhý rok v poněkud jiném hávu tyto myšlenky nereprodukoval (Eurasijský svaz, ruský stát-civilizace) a jednáním na Ukrajině je nenaplňoval. Což má ovšem ještě jeden nepříjemný důsledek. Takto orientované Rusko není pro Českou republiku zemí přátelskou. A ten, kdo to z vysoké politické úrovně prohlašuje je kolaborant, jehož cílem je otočit proud řeky, v níž země pluje. Tak mne napadá, že v říjnu byl prezident Zeman kvůli EU na Ukrajině, které je ve shora uvedeném pojetí součástí Ruska, a jak to tam teď vypadá. A teď je se stejným posláním v Srbsku.

Žádné komentáře:

Okomentovat