Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pondělí 28. dubna 2014

Střípky hudební mozaiky - duben

  • U České filharmonie se 4. dubna jako záskok za David Zinmana objevil byvší šéfdirigent Elijahu Inbal. Jinak šlo o generačního druha, oběma pánům je letos 78 let. Na violoncellovém koncertu byly ke slyšení krásné výměny mezi orchestrem a sólistou, Schumannova "Rýnská symfonie" byla asi to nejlepší z večera. Cosi však jakoby skřípalo, Irena Herainová se tvářila dost odmítavě, když jí dirigent předal kytku.
  • V pondělí 7. dubna jsem se dostal na chvíli do královské lóže neapolského divadla San Carlo, když probíhala zkouška na premiéru Verdiho Otella. Zvláštní pocit být v nejstarším operním divadle vůbec. Škoda, že hrají jen občas.
  • Ve středu 9. dubna hrála Česká filharmonie a zpívali Simone Schneider, Gerhild Romberger, Pavel Černoch a John Relyea spolu s Pražským filharmonickým sborem dirigováni Manfredem Honeckem Verdiho Requiem. Je to monumentální dílo, které bylo skvěle provedené, ale Rudolfinum je mu "malé". Záříjové provedení s Fabio Luisim na Hradě dávalo skladbě daleko větší prostor.
  • V neděli 13. dubna hrála Prague Philharmonia koncert se značkou "Shakespearův kouzelný Oberon". Trochu překvapila zralost skladeb Johanna Nepomuka Hummela, vrcholem přesto byla Mendelssohnova orchestrální suita Sen noci svatojánské se známým svatebním pochodem. Skladbu upravil pouze pro orchestr dirigent Kirill Karabits.
  • Vrcholem pražských koncertů byly jednoznačně Matoušovy pašíje J.S. Bacha v provedení Collegia 1704, Colegia Vocale 1704 a sólistů v čele se Sophie Harmsen a Topi Lehtipuu. Téměř 3 hodiny nádherného duchovního a hudebního zážitku je zbytečné popisovat.
  • O berlínském festivalovém koncert Daniela Barenboima a Marthy Argerich v sobotu 19. dubna mluvím jinde.
  • V sobotu 26. proběhl přenos Cosi fan tutte z Metropolitní opery. Pod taktovkou Jamese Levina zpívaly 3 hvězdy: Isabel Leonard (Dorabella), Danielle de Niese (Despina) a Susanna Phillips (Fiordiligi). Jedna lepší než druhá. Výborný byl i Matthew Polenzani jako Ferrando, kterého jsem měl doposud za skvělého, lež jaksi tupého tenora (není řeč o inteligenci). Krásné a radostné, bezpochyby i díky návratu zářícího Levina k taktovce.
  • Konečně v neděli 27. dubna dávala PKF exhibici svého koncertního mistra Jana Fišera, který se kromě hraní na housle předvedl i jako umělecký vedoucí. K němu se v první skladbě, Beethovenově trojkoncertu přidali klavírista Ivo Kahánek a violoncellista Tomáš Jamník. Po přestávce následovala Mozartova Haffnerova serenáda. I když na začátku trojkoncertu se zdálo, že hra je poněkud bez výrazu, pro chvíli se hlasy sólistů slily ve skvělý výkon. Serenáda hráli od počátku naplno. Opět velká radost.

Žádné komentáře:

Okomentovat