Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

neděle 25. listopadu 2012

Legenda neodchází

Jak jinak označit člověka, který se dirigentskému pultu Metropolitní opery poprvé postavil před 41 roky, a hudebním ředitelem se stal v roce 1976. Skoro každému je jasné, že jde o James Levina (*1943). S MET se ale setkal už v 8 letech, když na jejím zájezdu do Indiany viděl Netopýra a Dona Carlo. O 2 roky později viděl ve "staré" MET Gounodova Fausta. V tomtéž roce debutoval jako klavírista, když s Cincinnati Symphony Orchestra hrál Mendelssohnův klavírní koncert. Desetiletý kluk. A ve 27 letech přišla jeho zmíněná MET premiéra - Tosca. Za další 3 roky převzal taktovku od Rafaela Kubelíka a ve 35 se stal oficiálně hudebním ředitelem. Počet představení která dirigoval je téměř neuvěřitelný - 2441. A publikum tohoto charismatického člověka doslova miluje. Stačí podívat se na youtube na některý záznam, jak ho vítá u dirigentského pultu MET. Oslav 40. výročí jeho debutu v MET se vloni v květnu zůčastnilo 620 hostů a tomu odpovídaly i výdaje 2 mil. $.

James Levine 1971

Před několika lety však tohoto úžasného muzikanta začala zrazovat kostra. Bolesti spojené se zúžením míšního kanálu vyžadující chirurgické zákroky ho dočasně vyřazovalo z práce, a nešťastný pád v létě loňského roku hrozil definitivním koncem kariéry. Jako hlavní dirigent byl povolán Fabio Luisi, Levin se však místa hudebního ředitele nevzdal. Minulý týden však přišla překvapivá zpráva. Stav Jamese Levina je takový, že může nejen pokračovat v práci hudebního ředitele, ale bude i dirigovat. Ovšem úraz nezůstal bez následků - James Levine má znehybnělé dolní končetiny a pohybuje se i dirigovat bude z křesla elektrického vozíku. Před techniky tak stojí úkol, jak ho dostat do orchestřiště. Sám Levine je ale optimista a věří, že časem bude i chodit. No, přejme mu to. A hlavně sobě.

Žádné komentáře:

Okomentovat