Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

neděle 25. listopadu 2012

Opravdu živá Netrebko.

Tak asi od roku 2005 má operní svět superstar - Annu Netrebko. Ne, že by předtím byla neznámá, ale Verdiho Traviata v Salzburgu ji a jejího kolegu z Mnichova Rolanda Villazona vynesla prudce vzhůru. Marketingové triky DGG z nich vytvořily hvězdný pár, který zářil do 27. června 2008, kdy Netrebko odzpívala koncert s Domingem a Villazonem v Schonbrunnu a šla se připravovat na porod. S napětím očekávaný návrat páru v lednu 2009 se nepovedl, Villazonovi odešly hlasivky přímo na scéně MET, a na řadu měsíců se odmlčel. Společně se zřejmě odmlčeli definitivně. A Netrebko zářila dál, ale vrchol byl stejně někdy v polovině desetiletí. Praze se však hvězda této velikosti úspěšně vyhýbala, i když počátkem roku 2008 natočila v Rudolfinu CD spolu s Elinou Garanča a Pražskou komorní filharmonií.

Ovšem agentura Alena Nachtigalová trpělivě sbírala skalpy jedné operní hvězdy za druhou, až nakonec v rámci projektu koncertního provedení Čajkovského Jolanty Netrebko udolala. Ta teď tvrdí, že si tento koncert na managementu vybojovala. Že by něco jako "Kdo nezpíval v Praze, není hvězda", podle vzoru "Kdo neskáče, není Čech"?

Šňůra představení je opravdu nebývalá a úctyhodná: 30.10.2012 - Lublaň, 3.11. - Stuttgart, 5.11. - Mnichov, 8.11. - Amsterdam, 11.11. - Paříž, 14.11. - Berlin, 18.11. - Frankfurt, 21.11. Norimberk, 23.11. - Praha, 27.11. - Essen, 30.11. - Vídeň. 11 představení během 1 měsíce. A ještě dvě v lednu v Barceloně. Že by kvůli Carlosovi Agelet De Saracibar Bosch, autorovi zmíněného blogu, a v "civilu" profesorovi Katalánské technické univerzity v Barceloně?

Vedle Netrebko zpívá i řada sólistů, z nichž zvláště Sergey Skorokhodov, Lucas Meachem a Vitalij Kovaljow představují světovou extratřídu.


Místo popisu pražského představení použiji zprávu z blogu anna-netrebko.blogspot.com, jehož španělský autor ví o Anně Netrebko nejspíš úplně vše. A ten píše:
Herbert (to je stálý informátor a dodavatel fotografií do blogu) navštívil představení v Praze a napsal následující poznámky: Někdy se věci povedou tak, jak se očekává. Po Norimberku jsem si myslel: Smetanova síň + pražské publikum = Nejlepší Iolanta vůbec. A vskutku to dnes večer bylo vynikající představení! Anna po něm byla velice nadšena akustikou Smetanovy síně, (což je fantastická secesní koncertní síň v Obecním domě) a říkala: "Je tak snadné tam zpívat." - To, plus publikum, které vystřelilo po posledním tónu ze sedadel, přispělo k úžasné a nezapomenutelné noci v krásném městě Praha. Před východem se nás lehce ironicky ptala, který z obleků (Jolanty) se nám líbil nejvíc... A než řekla nashledanou, zeptala se: "Kde vás zase uvidím, hoši?" - "Vídeň!" "Barcelona!" Ale bude obtížné, překonat tuto památnou noc v Praze.

Je příjemné mít možnost být u toho, protože takový zpěv působí na posluchače mnohem víc tehdy, když je slyšet naživo než při přenosech nebo ze záznamů. To pak člověk klidně zapomene na to, co dokázala za 5 let udělat z exteriéru křehké dívky, i na její výroky typu, že by mohla dělat bytového designéra (soudě podle jejího newyorského bytu - nemohla). A Netrebko? Ta jede dál a dál vyprodává sály. A protože její hlas se mění, dostává nové odstíny a posouvá se k dramatickému sopránu, dá se čekat i posun v repertoáru a téměř jistě druhý vrchol její kariéry. 

Smetana Hall, Prague 23. Nov 2012

Slovenian Philharmonic Orchestra
Slovenian Chamber Choir
Janez Podlesek, concert master
Emmanuel Villaume, conductor

Soloists
Anna Netrebko, Jolanta, blind daughter of King René
Sergey Skorokhodov, Count Vaudémont, Burgundy Knight
Lucas Meachem, Robert, Duke of Burgundy
Vitalij Kovaljow, René, Provençal king
Luka Debevec Mayer, Bertrand, manager of the manor
JunHo You, Almeric, squire of King René
Nuška Rojko, Laura, Jolantina friend
Monica Bohinec, Martha, wife of Bertrand, Jolantina nurse
Theresa Plut, Brigitte, Jolantina friend
Vassily Savenko, Ibn-Hakia, doctor



Žádné komentáře:

Okomentovat