Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

čtvrtek 12. července 2018

Východ 8. Registrace

V Anglii se občané brání jednotným osobním dokladům. Ale demokracie není bordel. Tak nějak by to řekl Švejk. A tady to platí dvojnásob. Takže nemyslete si, že můžete dělat, co se vám zachce. První je, že když přijedete, zaregistrujete se. Samozřejmě policejně. A zaplatíte. Za vlastní registraci, za každý den pobytu. V hotelu to udělají za vás a nikdy mi nebylo moc jasné, na co je ta cedulka, za kterou jsem musel zaplatit zvlášť.

Horší je, když bydlíte v privátě. Především musíte s majitelem bytu na OVIR1). Do 72 hodin. Když mají zavřeno, protože oslavují třeba Den milice, je to váš problém. V lepším případě s vámi sepíší protokol a pokutu za pozdní registraci vám odpustí. Spíš jí ale zaplatíte, zvlášť když se jim nelíbite a případně zaplatíte víc, když jste bohatý cizinec což jste, protože máte na cestu. Pokutu platí i majitel bytu. Potom chtějí potvrzení o zdravotním pojištění. Že jste se pojistili doma? To je chvályhodné, ať za vás zaplatí. To doporučuje i běloruský konzulát v Praze s tím, že ostatní se dozvíte na hranicích. Na hranicích je lepší na sebe neupozorňovat nepatřičnými dotazy a stejně se musíte pojistit znovu, protože OVIR nějaká česká, tím spíše Česká pojišťovna nezajímá.

Je to natolik demokratické, že zaregistrovat se musí jak našinec, tak i cizinec. Přijel jsi na návštěvu k rodičům? Zaregistruj se. Systém má už na první pohled mezery. Největší problém s tím ale mají v Moskvě. Řeší to různě.

Tohle vyprávěl Sergej. Odjíždím ze služební cesty. Mám čas a tak místo taxíkem jedu na nádraží metrem. Schodiště se pomalu posouvá nahoru. Jsem v pohodě a rád, že se vracím domů. Nahoře si mě vytahují 3 městští policisté.
  "Vaši registraci".
  "Jsem tady jen 2 dny".
  "Jízdenku, na kterou jste přijel."
  "Mám jí někde hluboku v kufru a spěchám. Za 15 minut mi jede vlak."
  "To je Váš problém, odvezeme vás na stanici a tam to budeme řešit."
  "A nešlo by to nějak jinak. Třeba pokutou bez potvrzení."
Vytahuji peněženku, zbývající 2 seržanti se diskrétně odvrací a kryjí celou operaci. Ruka mluvčího se náhle ponoří do peněženky a bere vše. Dolary, rubly, zajčiky.
  "Pokračujte občane, nezdržujte",
říká velitel hlídky a já v šoku vrávorám na nádraží.

Nebo jiný příběh:

Do Moskvy přijeli ruští podnikatelé - milionáři usazení v Chicagu. Jedou v pohodě luxusním autem po Tverském prospektu, když tu náhle je předjíždí policie.
  "Vystupte si. Vaše dokumenty."
  "Vaši registraci."
  "Jakou?"
  "Takže vy jí nemáte?"
  "Vždyť jsme zrovna přijeli z Ameriky."
  "Tak my vás na noc zavřeme s bonžema2) a můžete jim vyprávět o tej vaší demokracii."
  "A nedá se to vyřešit pokutou?"
  "No a kolik myslíte, že taková pokuta dělá?"
  "Sto baksov3)  ?"
  "Správně občane."
Vysolí 300 dolarů a policejní hlídka je blahosklonně propouští. Pokuta oficiálně činí 50 rublů. Jeden dolar je 30 rublů.

A přes všechny předpisy je v Moskvě4) asi 500 tisíc nezaregistrovaných lidí, zvláště běženců z Kavkazu. Žijí vesměs bídně, nemají kde bydlet, nemají kam utéct. Minulý týden proběhlo v Moskvě jednání World Economic Forum. Oznámená antiglobalistická akce podle televize nevyšla, proti 1500 policistů stálo u grandhotelu Marriott asi 20 přestárlých ekologických disidentů. Ale o pár dní později stovky mladíků, kteří přijeli vlakem z Podmoskví, napadla v metru železnými tyčemi skupinu "černých". Byli zranění i 2 mrtví. Akce byla zjevně dopředu dobře připravena. Ostatně celoruské extrémně nacionalistické organizace jsou čtyři; v čele je Russkoje nacionalnoje jedinstvo.  Ani skinheadů není málo. Moskevské 4000 jsou slušná síla. V televizní debatě, která následovala, se zvláště zviditelnil poslanec Žirinovský. Jeho návrh je jednoduchý. Pusťte na ty přivandrovalce hochy ze specnaz5) a OMON6). Oni si s tím poradí za 24 hodin. Na dotaz, zda se to týká i jeho, když před časem sám přišel z Kavkazu odpověděl řevem, ze kterého vyplynulo, že on se zaregistroval. Je to jeden z místopředsedů státní dumy, její exot a populistický předseda nacionalistické liberálně-demokratické strany Ruska. Pravdu měla asi křehká přívrženkyně pravicového hnutí Jabloko, když se ptala, jestli na rozdmychávání národnostní nenávisti nezapracovali i moskevský starosta Lužkov a prezident Putin, když předloni označili bez jakýchkoli důkazů Čečence za autory teroristických útoků na ruská města. Faktem je, že viníci se dodnes nenašli.

Pozoruhodný je ale výsledek telefonického hlasování. 2/3 účastníků odpověděly, že než zlikvidovat extremistické organizace, měla by se vrátit národnostní politika praktikovaná za SSSR. Hodný car Lenin se dme v mauzoleu pýchou.

Dalo by se také říci, že v souladu s úvodní charakteristikou to někdy připomíná spíš bordel než demokracii.
  _______________________________________________________________________
1) Oddělenije VIz i Registracij (policejní). Oficiálně se jmenuje jinak, ale to nikdo neví.
2) bonž = pobuda
3) baks  = dolar  (slangový výraz z anglického bug)
4) Moskva má cca 10 mil. obyvatel
5) specnaz - specialnovo naznačenija = (jednotky) zvláštního určení
6) OMON - Odděl Miliciji Osobovo Naznačenija = policejní oddíl zvláštní určení

Žádné komentáře:

Okomentovat