Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

čtvrtek 12. července 2018

Východ 7. Bydlení

HOTELY

Hotely jsou zvláštní svět. Viděl jsem jich dost od těch vyhlášených na Manhattanu či honosného National v Havaně po stranický hotýlek v mordvinském hlavním městě Saransku pod Uralem. Mnichovský nebo hotel pro chudé emigranty s madam ve vrátnicí a úzkým dřevěným schodištěm na Montmartru, nenápadný pensiónek zaujímající jedno patro starého činžáku nedaleko vídeňské radnice, olivrejovaný hotel Royal u Champs Elyseé, provinciální hotel v Novopolocku, rodinný hotel v anglickém Marlborough...

Ruské a tedy i běloruské hotely však mají jednu zvláštnost. Děžurnyje. V každém patře sedí ženská osoba, která pečuje o blaho hostů. Prodává nápoje, zajistí taxi, ale především ze svého místa kontroluje pohyb v jí svěřeném úseku a poznatky vyměňuje s kolegy za jejich novinky. Nejspíš i s policií. V minské Orbitě je důkladná kontrola už dole u výtahu. Kousek od ní pro jistotu ochranka a v hale se obvykle ještě povaluje některý ze 240 tis. příslušníků bezpečnostních složek státu. Zvláště za deště, větru, v zimě a v noci. Tedy skoro stále. Mezi standardní hotelové služby se zjevně počítá i poskytování dámské společnosti. Ta je diskrétně nabízena telefonicky nebo vizitkami zastrčenými za dveře a nese romantická jména, třeba Natalija. V ceně ubytování pak je lehká snídaně, která se podobá spíše redukční dietě. Při obědě a večeři je dobré si uvědomit, že hlavní jídlo je pouze středem oběda o více chodech, ale samo o sobě nenasytí. A na večeři je třeba přijít včas. Jinak hrozí, že u parketu rozbalí své nástroje skupina univerzálních muzikantů hrající vše od Madonny po Bacha, která za pomoci výkonné aparatury zlikviduje jakýkoli pokus o verbální komunikaci. S ní je třeba počkat do krátké přestávky. Za tuto doplňkovou službu samozřejmě zaplatíte. A protože plat ředitele restaurace asi není vysoký, jsou v ceně zahrnuty i jeho zájmy. V restauraci jsou i stoly obsazené na první pohled děvčaty, která se přišla pobavit. Podrobnější pohled však ukáže, že jde o profesionálky, které také pomáhají naplnit osobní rozpočet ředitele. Ten se mezi tím pohybuje s blazeovanou elegancí.

BYDLENÍ

V takovémto hotelu jsem skončil, zaplať pánbůh, jen na jednu noc. Pak se Vasil Fjodorovič přece jen objevil a zajistil perfektní podnájem. V bytě cca 25 min. autobusem od centra Minsku, majitel právník žijící ze tří stánků s ovocem a zeleninou. Každé ráno odjíždí před osmou hodinou se žlutou dodávkou - Mercedesem. Nejprve hodí svou ženu lékařku do nemocnice a pak odveze zboží na stánky. Vrací se okolo desáté a v pozdní odpoledne vybere od prodavaček peníze a neprodané zboží a jede doplnit zásoby. Významná část tohoto velkoobchodu se odehrává nedaleko předměstského supertržiště Ždanoviči, na místě, kde přes den funguje bazar, bleší trh, prostě pole čudes1). Tam přijíždí velké náklaďáky z tisícikilometrových dálav - Arménie, Gruzie, Kazachstánu, Uzbekistánu nebo Moldavie a přímo z aut prodávají trhovcům zboží za velkobchodní ceny. Přes den někdy i příchozím za ceny malobchodní. Když se jurist kolem sedmé vrací, přináší to co zbylo. Banány, hrozny, granátová jablka, churmy, melouny, ananasové dýně, tykve zvané kabačok atd. Nabídka  pestrá, cena nulová. Tento způsob existence ho sice nijak zvlášť neuspokojuje, ale umožňuje mu celkem slušně žít, vlastnit vedle Mercedesu ještě Alfu-Romeo, ukradenou nejspíš někde v Evropě, a zaplatit své ženě - oční lékařce - kandidátskou dizertaci. Akorát na děti jim nějak nevyšel čas. Za pár dní přišla z nemocnice i jeho matka, drobná padesátnice s nefungujícími ledvinami. Pečují o mne laskavě a lacino. Protože příroda je tento rok poměrně přátelská, je teplo a to znamená, že ani v bytě není zima.

TELEVIZE

Navíc signál televize, kterou mám v pokoji, přivádí kabel a nabízí asi 20 programů za 3 USD měsíčně. Vedle hlavních ruských ORT, RTR, NTV, TV6 a kultura i specielní jako Discovery, BBC World, Naše kino, Mir kino, Dětskij mir, Animal Planet, Fashion TV, MTV, VAVA, Cartoon Network, Eurosport, ruský Sport, Ukrajinu a samozřejmě běloruskou státní televizi. Kromě toho, že řada programů posledního je v běloruštině, která má k ruštině dál než čeština k slovenštině, je program spolehlivě normalizační a téměř nekoukatelný. Leč jsou oblasti, zvláště na venkově, kde je to jediný zdroj informací doprovázených obrázky. Jejich obyvatelé tak samozřejmě vědí, že jejich rodným otcem, poskytovatelem všeho dobra a ochráncem jejich domovů před zmatky velkého světa je prezident. A vědí hlavně koho volit. Prý však bude druhý běloruský program, do kterého má z Německa natéct 40 mil. USD. Nechme se překvapit. Nejlepší ze jmenovaných programů je Kultura, která uvádí takové perly ruské kultury jako třeba filmy Sergeje Michalkova. Ten je světově úspěšný asi proto, že se dokáže pohybovat na hraně, odkud jeden krok stranou znamená pád do děsivého kýče. Je to drsná romantika s ostrými kontrasty, perfektní kamera. Člověk má pocit, že někde za tím je Čechov. Ale je to spíš tak, že jak Michalkov, tak i Čechov geniální zkratkou popisují duši země (i když zdaleka ne celou).

Hlavní událostí ale byl přímý přenos světové premiéry baletu Piková dáma z Velkého divadla v Moskvě. Před asi 20 lety ho napsal známý francouzský choreograf Rolland Petit (nar. 1924) pro neméně známého ruského tanečníka Nikolaje Baryšnikova. Ten však libreto odmítl, protože proti původnímu Puškinovu schematu posouvalo význam postavy staré kněžny. A tak se až teď balet objevil na scéně v Moskvě. Hudba k baletu je Čajkovskij, ne však originální, ale kompletní 6. symfonie. V hlavních rolích tancovali Nikolaj Ciskaridze a Ilze Liepa (V Rusku žije 150 národů a národností). Premiéra měla atmosféru velké kulturní události a také jí byla. Perfektní výkon protagonistů, skvělá scéna i sbor. Potlesk a volání bravo na otevřené scéně. Obří kytice. Mimochodem Ilze Liepa účinkovala o pár dní později při koncertu ruského barda Krutova. On hrál na velké černé křídlo na kterém ona ležela. Petit sám je zajímavá postava. Absolvoval školu Grand Opera, učil se i u ruských pedagogů (Preobraženská) a začal ani ne dvacetiletý rovnou na první pařížské scéně. Brzo odtud odešel, aby se jako mladík věnoval spíše organizaci baletní scény a vlastním inscenacím. Spolupracoval i s Ďagilevem. Do Velké opery se vrátil až v roce 1964 nastudováním baletu Chrám Matky Boží, kde se obsadil do hlavní role. Od roku 1975 byl 25 let hybnou silou baletu v Marseille, kde dělal vše od Bacha po Pink Floyd. V Moskvě už inscenoval m.j. Cyrana z Bergeracu. I před Pikovou dámou byl jako rozcvička předvedena moderní bezdějová baletní kreace Passakalia (? překlad z ruštiny) na hudbu Antona Weberna (+1945). Trochu to připomínalo spartakiádu. Ale tyhle prvky byly i v Dámě. Celkem je na jeho kontě 106 inscenací a je údajně jednou z největších a univerzálně použitelných postav světové baletní scény současnosti.

Ale ne všechno se povede. Ve ruské filmové verzi Figarovy svatby ani perfektní zpěv neoslabil podezření, že Figaro je vlastně mladý Petr Veliký a Zuzanka připomínala černoušky na carském dvoře v nádražácké uniformě. Možná i Puškina ve školních letech.

Zajímavé jsou i týdenní komentované souhrny událostí tří významných ruských novinářských osobností: Pozner na ORT (Vremena) je nejstarší, na TV6 milionář a dříve šéf NTV Kyselev a nejmladší Parfjonov na NTV (Namedne - www.namedne.ru). První je solidní uznávaná osobnost, ale někdy je důležitý až k prasknutí. Druhý je dnes zajímavý hlavně svým kontem. Mluva posledního představuje jakýsi tanec slov s piruetami ironie a absurdity. Ještě lépe je tato metoda vidět na seriálu ruská historie, který doprovázel slovem. Skvělých prvních 7 dílů, které se točily po celé Evropě, pokrylo období od nástupu Petra I. koncem 17. století po války s Napoleonem na počátku století 19. Pokračování už však asi nikdo nezaplatí.

Na samostatnou kapitolu je krátká historie ruských televizí se všemi zvraty, podporou prezidentských kandidátů, miliardovými dluhy v dolarech, přízní a nemilostí prezidentů, předáváním akcií redaktorům, obsazováním redakcí maskovanými příslušníky policie nebo podle vzoru ČT samotnými redaktory,  vyšetřováním generální prokuraturou a mezinárodními zatykači.

________________________________________________________________________
1) čudes (ru) = zázrak

Žádné komentáře:

Okomentovat