Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pátek 3. května 2013

Slepý ředitel České filharmonie?

Praha má krásný novorenesanční koncertní sál v budově zvané Rudolfinum, která se nachází na Palachově náměstí v centru města. Ta budova je sídlem jednoho z nejlepších (řekněme dvaceti) symfonických orchestrů na světě. Svůj kumšt zde předvádí největší hvězdy hudební scény. Zrovna včera tam jedna z nich, Karita Mattila, ukázala jak mají vypadat rozpaky a utírání slz při velikém aplausu po krásném výkonu. Záštitu nad koncerty nezřídka přebírá pražský primátor. Koncerty navštěvují významné osobnosti, na příklad včera to byl ministr financí. Na náměstí je parčík, ze kterého pozoruje cvrkot kolem Rudolfina Antonín Dvořák vyvedený v bronzu, a kousek vedle je i Josef Mánes. Přicházejí tudy děti na výchovné koncerty a vloni tam ČF rozvěsila zpívající ptačí budky, aby přilákaly návštěvníky. A přímo pod parčíkem je jedno z nejdražších podzemních parkovišť v Evropě.

Ale samotné náměstí a parčík uprostřed jsou naprosto ostudné. Pohleďte:

díra v chodníku

otlučený vstup do parkoviště a sloupek s vajgly

ohavně omlácené odpadkové koše

přístup k Rudolfinu blátem a louží 

ani na druhé straně to není lepší

a když už je tam dlažba, také nic moc.

Mně to dost vadí, a tak nevím, jsem ujetý estét, nebo jsou pan ředitel Mareček a primátor Svoboda a ministr Kalousek otrlí, slepí a bez citu pro detail, či snad jsou v pohodě, protože oni tudy pěšky nepřicházejí? V každém případě je to však také jejich ostuda, a rozhodně víc než moje. A konec konců i samotných filharmoniků, kteří na schodech Rudolfina dokáží stávkovat a bojovat za Umění, ale na tenhle šlendrián koukají a... škoda slov.


Žádné komentáře:

Okomentovat