Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pátek 22. listopadu 2019

Hlavní je nekrást

Jeden deník zvaný DeníkN oslavil rok existence a dneska jsem v něm četl o výměně bytů. Tedy jen na chvíli. Vy třeba odjedete na pár dní do Francie, spíte tam v cizím bytě, zatímco jeho majitel přebývá ve vašem. V době postfaktické a v globalizovaném světě plném lží a úskoků najednou taková důvěra? Jo a funguje to. Nejspíš proto, že lidé jsou v zásadě pořád stejní. Někteří si důvěřují a mají se rádi, jiní organizují masakry a pomlouvají. Bylo, jest a bude. Jen mizerové s poškozeným charakterem jako Okamura, Filip či Zeman se snaží profitovat z kalení vody. Ostatně i ve starověkém Římě byly politické vraždy na denním pořádku. Takže zapomeňte na politology a sociology, kteří sofistikovaně zatracují člověka, nepodléhejte panice a zkuste si v rámci psychohygieny občas vzpomenout aspoň na jedno přikázání. Třeba nepokradeš a nepromluvíš křivého svědectví. 

Pokud jde o smilnění, je to poněkud složitější, vzpomeňme na vzdálené a přesto blízké příbuzné člověka, šimpanze bonobo. Wikipedie vědecky nezaujatě tvrdí, že: "Pohlavní styk hraje ve společnosti bonobů hlavní roli. Užívají ho jako pozdrav, při řešení sporů, k usmiřování a jako výměnné zboží za potravu. Vedle lidí jsou jedinými primáty, kteří praktikují všechny z následujících sexuálních aktivit: genitální sex (nejčastěji ve vztahu samice–samice, dále samec–samice a samec–samec), francouzský polibek, vzájemnou masturbaci a orální sex. Veškeré sexuální aktivity provádějí jak uvnitř nejbližší rodiny, tak mimo ni."

Tahle genetická zátěž trochu komplikuje ušlechtilé snahy církve i hnutí MeeToo. Ale evidentně nemá nic společného s globalizací a sociálními sítěmi. Takže nepodléhejme panice, pokud vás někdo neotráví novičokem,  život jde dál. A pamatujte si, že hlavní je nekrást.

Žádné komentáře:

Okomentovat