Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

čtvrtek 5. září 2019

Česko ruské zahájení České filharmonie

Sezónu a druhý rok s hvězdným šéfem Sergejem Byčkovem odstartovala ve středu 4. září v Rudolfinu Česká filharmonie. Bylo to slavnostní, dobré, se zahajovacím publikem a s televizí za zády. Smetanovy svižné kousky hráli v první části večera s chutí, až příliš náročný posluchač by možná ocenil ještě víc muzikantské spontánnosti.

Dopisovou árii Taťány z Oněgina zazpívala Jelena Stichina (32) spolehlivě a s grácií, ostatně po Operalii 2016 její hvězda zazářila na většině velkých operních scén (v prosinci 2018 uspěla i v New Yorku) s repertoárem od Mimi po Sentu, naposledy minulý měsíc jako Medea v Salcburku. Můj problém je, že áriím dávám přednost na divadle. Experti by navíc možná řekli, že její krásný hlas je na mladou zamilovanou dívku zbytečně dramatický.

Jelena Stichina - civilní foto
Děkovačka se slzami v Metropolitní opeře, prosinec 2018
Ve druhé polovině večera pak zazněla Šostakovičova 8. symfonie z roku 1943, po Leningradské druhá "válečná," sovětským režimem nazvaná Stalingradská. Meditativní závěr však rozhodně není oslavou vítězství a odpovídá spíš autorovým slovům, že je to jeho rekviem, kam vkládá nekonečnou bolest pro ty, které zabil Hitler a neméně hlubokou bolest pro lidi, zabité na Stalinův příkaz. "Trpím pro každého, kdo byl umučen, zastřelen nebo vyhladověn k smrti," řekl. Což jsou ovšem návody,  které posluchače spíš zavádí, protože on především poslouchá hudbu. Říká se, že Šostakovič v 50. letech navštívíl Pražské jaro a soudruzi umělci mu pochlebovali tím, že je největší žijící symfonik, načež on odvětil, že ne on, protože oni mají Martinů. Tento emigrant a jejich konkurent však byl, a navíc v této souvislosti, hodně nežádoucí téma. Pro leckterého slavnostního návštěvníka je takovým tématem bezpochyby i Šostakovičova hudba, kterou si zlidšťuje sněním o orosené sklenici. Tím nemyslím přítomné ministry přímo, ani Miroslava Kalouska, který je návštěvníkem běžným.

O perfektní práci dirigenta a orchestru snad není třeba mluvit, Byčkovovo usilovné zkoušení přináší ovoce a filharmonici, i když ne zcela nadšení, to vědí a respektují. Snad jen stojí za to poznamenat, že na židli koncertního mistra opakovaně hostovala Olga Šroubková (26), která dělala konkurz již před 5 lety, kdy postoupila do závěrečného kola, a teď zřejmě čeká na odchod Josefa Špačka po skončení sezóny. Olga je mimo jiné loňskou vítězkou soutěže Pražského jara, je vnučkou koncertního mistra ČF v 50. letech, její matka je Ruska a studovala v Hannoveru. A ještě jednou housle, totiž k 1. pultu sekundů se po pěti letech zezadu propracovala Markéta Vokáčová.

První zleva Olga Šroubková, třetí Markéta Vokáčová
Celý koncert si zopakují dnes v Rudolfinu a poté v úterý v londýnské Royal Albert Hall v rámci BBC Proms 2019.


Zahajovací koncert 124. sezóny České filharmonie 
4. září 2019, Praha Rudolfinum

Program:

Bedřich Smetana
Prodaná nevěsta, předehra k opeře

Bedřich Smetana
Polka, Furiant, Skočná, tance z opery Prodaná nevěsta

Petr Iljič Čajkovskij
Evžen Oněgin, op. 24, dopisová scéna z 1. dějství opery

Dmitrij Šostakovič
Symfonie č. 8 c moll, op. 65

Účinkující:

Jelena Stichina - soprán

Semjon Byčkov - dirigent

Česká filharmonie


Žádné komentáře:

Okomentovat