Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

středa 3. července 2019

Výbuch na ponorce

V pondělí 1. července 2019 ve 20:30 došlo k požáru na výzkumné a průzkumné (špionážní?) ruské atomové ponorce "Losharik", při které zahynulo 14 ze 25 členů posádky, z toho sedm kapitánů 1. rangu (odpovídá hodnosti plukovníka), 6 kapitánů nižšího stupně a lékař-plukovník. Dva z nich byli hrdinové Ruska. Dalších pět námořníků bylo hospitalizováno. Všichni jsou příslušníky supertajné vojenské jednotky v St. Peterburgu, resp. v Peterhofu. Příčinou snad byl výbuch plynu nebo porucha elektroinstalace. Oficiální verze je výbuch akumulátorů. Zařízení dlouhé 70 m je zhotoveno z titanu a může se ponořit do hloubky několik kilometrů. K transportu na místo určení je připevněno ke dnu speciální ponorky dlouhé 173 m. Ta nese typové označení BS-136 Orenburg a jde o jednu z největších ruských atomových ponorek, z níž byly odstraněny odpalovací šachty pro balistické rakety. Při nehodě se ponorka nacházela u mořského dna, údajně v ruských teritoriálních vodách Barentsova moře. Nedaleko se ve stejné době konaly manévry NATO a norská strany informovala, že šlo o výbuch a že nebyla naměřena zvýšená radioaktivita.




Zařízení bylo projektováno již v 80. letech, spuštěno na vodu v srpnu 2003 a bylo mimo jiné použito ke studiu mořského dna, které mělo dokázat, že kontinentální šelf Ruska sahá daleko do arktické oblasti. Jeho určení je významné proto, že v něm Rusko může výlučně těžit ropu z podmořských vrtů. Získaných informací Rusko použilo v roce 2012 na půdě OSN. Do výzbroje byl Losharik zařazen v roce 2013. Po každé hlubinné akci je umístěn v doku, aby se prověřila neporušenost pláště a byly odstraněny jeho případné deformace.

Podle Pentagonu se  jedná o diverzní zařízení, které může být použito k ničení infrastruktury jako podmořské kabely, zařízení pro orientaci ponorek v hloubce, kam nesahá signál GPS atd.

O příčinách "výbuchu" se v mediích spekuluje, patří mezi ně výbuch i útok. Je ovšem otázka, proč byla vyslána tak speciální ponorka do Barentsova moře, jehož hloubka je v průměru 200 m a proč byl přítomen civilní specialista. S ohledem na to, že zařízení je přísně tajné, je však jisté, že podrobnosti nebudou zveřejněny. Zajímavé je, že v den následující po nehodě byly svolány mimořádné porady jak v Kremlu, tak i Bílém domě.

Toto je souhrn informací, které jako vždy v Rusku, si v závislosti na zdroji a čase vzájemně odporují. 

Žádné komentáře:

Okomentovat