Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pátek 7. června 2019

Všichni se bojí voleb

Drobný protestní projekt dosáhl monumentálních rozměrů. Sehnat řadu týdnů po sobě stále rostoucí počet lidí vyžaduje nejen obrovské úsilí, ale i mimořádné schopnosti. 

Václavské náměstí v Praze zaplnilo 4. června 2019
120 000 demonstrantů proti politice předsedy vlády Babiše
Ať tak či onak, nespokojenost s kolosální neomaleností vládnoucích politiků zrodila obrovskou politickou sílu, která by neměla být promarněna. Andrej Babiš a jeho ministři zatím odolávají, vyhlašují, že EU nemá pravdu, že auditoři jsou amatéři, kteří ničemu nerozumí, že to co hlásají organizátoři jsou lži, že jednat s nimi nemá smysl, protože nechtějí poslouchat, v podstatě je neberou jako občany země, kterou mají dočasně svěřenou ke správě, ale jako nepřátele. Koaliční partner Hamáček ze socdem opatrně naznačuje, že to není úplně v pořádku a že předseda vlády by měl s protestanty jednat. Jenže jako na potvoru mu soud pomohl tím, že vrátil proces o stamilionových socdem dluzích na začátek. To jsou takové hloupé náhody jako s tou Mařenkou Benešovic.

Duše protestů Mikuláš Minář, který kromě filosofie a bohemistiky studuje na Universitě Karlově i evangelickou teologii, odmítá překlopit protestní hnutí primárně burcující k podpoře demokracie na politické s tím, že pak by musely být vymezeny budoucí cíle a cesty k nim a hnutí by se rozdrobilo a on chce takto vydržet aspoň do parlamentních voleb 2021. Což je sice pravda, ale pokud k tomu nedojde, může se rozdrobit stejně, mobilizace nemůže trvat věčně. Nicméně kombinace filosof, evangelík a skaut je ten správný background k morálně pevné osobnosti, která bude tvrdým oříškem pro každého odpůrce, zvláště pak, když jím je ekonom, komunista a spolupracovník StB (což je solidní background k osobnosti bez morálky.)

V tomto desetiletí existuje několik příkladů, kdy proti státní moci se postavilo masové hnutí nesouhlasu. V roce 2012 a 2013 ho v Rusku potlačil Putin silou, část účastníků pozavíral a nechal schválit zákony, které možnost opakování omezují. 

Moskva 2012
V roce 2014 padl prezident Ukrajiny v důsledku protestů poté, co použil proti jejich jádru v Kyjevě střelné zbraně a tento pokus o stabilizaci společnosti si vyžádal desítky obětí.
Kyjev 2014
V únoru 2018 byl na Slovensku brutálně zavražděn novinář Ján Kuciak a následné protesty organizované hnutím  Za slušné Slovensko, jichž se zúčastnilo ke 100 000 demonstrantů, vedly po několika týdnech k odstoupení předsedy vlády a strany Smer Roberta Fica.

Bratislava, březen 2018
Vloni v květnu vedly masové protesty k pádu vlády v Arménii. V čele jsou vidět příslušníci ozbrojených složek státu.

Arménie, květen 2018
Od listopadu 2018 probíhají ve Francii protesty "žlutých vest", které donutily vládu k jistým převážně ekonomickým ústupkům a personálně oslabily prezidentův tým, ale nedonutily ho k odchodu.

Paříž od listopadu 2018
Ve Venezuele zbídačelé socialistickými experimenty Chavezovy a posléze Madurovy vlády se v lednu 2019 postavil do čela odporu Juan Guaidó, který se jako předseda parlamentu prohlásil prezidentem. Jde o patovou situaci, neboť prezident Maduro neuznává parlament a ten naopak neuznává výsledek prezidentských voleb. Ani rozsáhlé protimadurovské demonstrace však nedonutily Madura k odstoupení, protože Guaidó nedokázal získat na svou stranu armádu a přestože ekonomika je v rozkladu, inflace pádivá, dluh obrovský a v obchodech chybí základní zboží.

Venezuela 2019
Z tohoto výčtu je zřejmé, že pokud vláda resp. prezident nesáhnou k nesmyslnému násilí s lidskými obětmi, je obtížné ji demonstracemi donutit k odstoupení, ale jde to. Co z toho plyne pro hnutí Milion chvilek pro demokracii?

Že v určité fázi je nezbytné, aby hnutí přes všechny výhrady uzrálo a změnilo se v regulérní politickou sílu. Jejím cílem pak musí být uspět ve volbách. V daném případě nejlépe předčasných, řekněme koncem tohoto nebo počátkem příštího roku. Ovšem ochota parlamentních stran k tomuto kroku je pochybná, prezidenta rovněž. Všichni se bojí, že výsledky by mohly být horší než minule. Babišem počínaje a malými opozičními stranami konče. ODS třeba navrhuje, aby židli předsedy vlády dočasně převzal někdo z Babišových věrných. Ten však tvrdí, že nejsme na Slovensku a kvůli demonstracím se neodstupuje a že "možná bychom se měli zamyslet, kdo rozeštvává společnost a co tím sleduje." Bojuje o svou moc a beztrestnost, ne za demokratickou republiku. A prezident vyčkává, nemá co ztratit.

Je tu ovšem ještě verze třetí, jak ji popisuje Radkin Honzák:  "...není radno podceňovat naštvanost těch, ze kterých dělají v té chvíli ještě vládnoucí bohové voly a blbce.... Byla neděle a po mši u Panny Marie Sněžné nás vedl Jan Želivský dál do Nového města. Tréninkově jsme vyplenili kostel toho podjednou hříšníka u svatého Štěpána a pokračovali směrem jižním k VFN, Všeobecné fakultní nemocnici, která tam ale tehdy ještě nestála, protože ji založil až o pár let později Josef II. Co nám tedy zbývalo, než zastavit se pod Novoměstskou radnicí. Tam jsme se rozpočítali na první a druhé. První se postavili se vztyčenými kopími a píkami pod okny, zatímco druzí vyběhli nahoru a z oněch oken začali vrhat konšely. Ožralý panovník z toho měl šlaku trefení." Ta je ovšem nepravděpodobná.







Žádné komentáře:

Okomentovat