Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

středa 26. června 2019

Ostudné rozhodnutí Evropy

Zatímco my jsme si na Letné pofoukali bolístku a zazpívali, Parlamentní shromáždění Rady Evropy, a v něm i čeští poslanci, prodalo za pár desítek milionů euro Ukrajinu Rusku.

K ostudnému rozhodnutí dospěl tento orgán složený z členů parlamentů 47 evropských zemí, když odsouhlasil návrat hlasovacích práv Rusku, kterému byla odebrána v lednu 2015. Důvodem byla anexe Krymu a válka na východě Ukrajiny, přičemž obnovení plného členství bylo možné pouze po splnění podmínek, které by tento stav odstranily. Nebyla splněna ani jedna. Ukrajinská delegace opustila jednací sál.

Červená zcela pro Ukrajinu, oranžová většina pro Ukrajinu,
žlutá většina pro RF, zelená zcela pro RF.
Česká strana se ústy ministra zahraničních věcí vymluvila na ruské občany, kteří by jinak nemohli hledat oporu u Evropského soudu pro lidská práva (protože ruský ústavní soud odmítl respektovat jeho rozhodnutí), Hrad se s cynismem sobě vlastním neobtěžoval ani tím a vše zdůvodnil penězi, které ruská strana zaplatí. K čemu nám ale je takový prodejný spolek, z jehož tribuny bude Rusko usilovat o legalizaci svých lží? To nemůže nepřipomínat Mnichov 1938.

Tady jsou některá stanoviska ukrajinské strany zveřejněná na twitteru:

- Oleksij Makajev, politický ředitel MZV Ukrajiny

Dovolte mi vyslovit názor, proč se rozhodnutí Parlamentního shromáždění Rady Evropy opětovně připustit účast Ruska ukáže jako gól do vlastní branky a proč ti, kdo hlasovali v jeho prospěch, učinili fatální chybu.



Vaše tvrzení, že Rusko patří do Rady Evropy se všemi právy a povinnostmi, které toto rozhodnutí znamená, je porážka sebe sama. Charakteristickým znakem Kremlu je, že aktivně jedná mimo normy mezinárodního práva bez ohledu na to, o jaké jde fórum, pravidla či rozhodnutí.



Vzpomínáte si na agresi proti Gruzii a Ukrajině? 13.000 mrtvých. Veto a brzdění vyšetřování MH17? Útok v Salisbury, stejně jako zasahování do voleb po celém světě? Je paměť tak krátká?



Ironií je, že návrat Ruska do PACE je ve skutečnosti ránou pro lidská práva a občanskou společnost v samotném Rusku. Kreml se směje do tváře lidským právům a je v konečné fázi demontáže posledních zbytků své občanské společnosti.



Dnešní kleptokratický a kriminální kremelský režim nikdy neuzná, neocení a neochrání základní hodnoty, které chápeme jako evropské hodnoty. Pohrdá demokracií, rovnoprávností a lidskými právy a vidí je jako Achillovu patu dekadentního a rozpadajícího se Západu. Chápe moc, agresi a taktiku šikany jako nástroj k obnovení své sovětské slávy a nadřazenosti. Čelit se tomu dá pouze z pozice síly, nikoli ústupky.



Obrovská naivita, kterou projevili ti, kteří ustoupili tváří v tvář ruskému lobbingu, však znamená riziko, že vydláždí cestu k stále větším ústupkům. Evropské dějiny nabízí velmi drsné příklady toho, k čemu to nakonec vede. Jak však vidíme, paměť je krátká. Je to skutečně černý den pro „evropské hodnoty“.



Ale my na Ukrajině - s naší vládou, parlamentem, armádou a živou občanskou společností budeme dál stát na frontové linii a pokračovat v boji za svobodu a tyto hodnoty


- Yevhen Perebyinis, velvyslanec Ukrajiny v České republice

Evropa kapituluje a historie musí konstatovat, že nás Hitler neporazil, nás mu dali naši přátelé a spojenci (československý prezident Edvard Beneš v roce 1938)


A aby nedošlo k omylu, ruská strana začala okamžitě vznášet požadavky a útočit.

Ze čtyř hlasujích českých poslanců podpořili dva z ANO Rusko, sociální demokrat mlčel a Pirát podpořil Ukrajinu. Kupuje si Babiš přízeň Macrona a Merkelové?

Žádné komentáře:

Okomentovat