Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

neděle 16. června 2019

100 operet a jedna opera

V sobotu 15. června vysílala Česká televize na kanálu ČT Art záznam opery Hoffmannovy povídky skladatele Jacquese Offenbacha, kterou v roce 2013 nastudovala barcelonská opera Gran Teatre del Liceu (ve spolupráci s operou v San Francisku), druhá největší operní scéna Španělska se zhruba polovičním počtem představení než Praha.

Většina zvláště operních režisérů se snaží přinést něco nového, v tomto případě 35letá filmová režisérka Louise Narboni akcentovala spíše dramatickou linii opery na úkor té komické a i ta byla poněkud křečovitá. Což vůbec neznamená, že se na to nedalo koukat, protože představení bylo logicky vystavěné, což nebývá vždy zvykem.

Vznášející se Olympia, mechanická panna s umělou inteligencí
Hlavní hvězdou inscenace byly bezpochyby francouzská sopránistka Natalie Dessay, která sice zpívala dobře, ale přece jen v onom roce uzavírala svou operní kariéru. Výraznější postavu vytvořil její manžel Laurent Naouri v rolích Lindorfa a spol. Výborná byla také Michèle Losier jako Nicklaus/Můza. 



Hoffmannovy povídky jsou poměrně populární, mimo jiné díky Hoffmannovu kupletu o trpaslíku Kleinzackovi,  árii "Les oiseaux dans la charmille," kterou zpívá Olympie nebo barcarola  "Belle nuit, ô nuit d'amour" Giulietty a Nicklause (tady v podání Eliny Garanča a Anny Netrebko).

Zajímavý je ovšem i příběh samotné opery. Hoffmann je skutečná postava Ernsta Theodora Amadea Hoffmanna (1776-1822), berlínského právníka, spisovatele romantických fantazií a gotických hororů, skladatele, hudebního kritika malíře a opileckého kumpána z počátku 19. století, který ve 46 letech zemřel stylově na smrtelnou kombinaci tuberkulóza + syfilis. Je dodnes populární, o čemž svědčí i názvy hotelů a restaurací v Berlíně. Páteří libreta opery jsou tři jeho povídky, které vypráví tragické příběhy tří dívek, v opeře Hoffmannových lásek.

Tohoto libreta se v roce 1877 ujal německý rodák s francouzským občanstvím a Řádem Čestné legie Jacques Offenbach (1819-1880). V mládí úspěšný cellista a později dirigent začal v 50. letech psát operety, za celý život jich složil okolo jednoho sta, a stal se tak otcem zakladatelem tohoto žánru. Po ostudné porážce Francie ve válce s Pruskem roku 1870 jeho popularita díky německému původu a přízni padlého císaře prudce klesla až tak, že provádění některých jeho operet bylo zakázáno, ale o to víc byl úspěšný v Anglii a Rakousku. Později obnovil se střídavými úspěchy činnost v Paříži a když se dostal na okraj bankrotu, absolvoval turné po Spojených státech, odkud se vrátil finančně zotaven. Napsat skutečnou operu byla jeho celoživotní nenaplněná ambice, která se splnila jen z části. Když zemřel, dostalo se mu cti státního pohřbu, ale chyběla instrumentace. Nicméně ruka se k ruce vinula a  premiéra v Komické opeře se tak konala už za 4 měsíce, v únoru 1881. Koncem roku ji pak viděla a slyšela Vídeň a v nejrůznějších úpravách následovala uvedení i v dalších metropolích. 

A i když od Offenbachova narození letos uplynulo 200 let, jsou jak opera, tak i jeho lehkožánrové opusy - namátkou Krásná Helena, Orfeus v podsvětí, Pařížský život nebo Madame Favart stále úspěšné. Kdo to má?

A ještě obsazení barcelonského představení v roce 2013:



Zpěváci

Stéphane Denève
Michael Spyres
Kathleen Kim
Natalie Dessay
Tatiana Pavlovskaya
Susana Cordón
Laurent Naouri
Michèle Losier
Francisco Vas
Alex Sanmartí
Manel Esteve
Carlos Chausson
Salomé Haller
Isaac Galán

Role

Conductor
Hoffmann
Olympia
Antonia
Giulietta
Stella
Lindorf/Coppélius/Miracle/Dapertutto
Nicklause / La Muse
Andrès/Cochenille/Frantz/Pittichinaccio
Luther
Spalanzani
Crespel
La voix de la tombe, mère d'Antonia
Schlémil

Žádné komentáře:

Okomentovat