Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pondělí 13. května 2019

České luhy z Bamberku?

Prvním koncertem letošního 74. ročníku Pražského jara, který jsem ovšem navštívil jen prostřednictvím televizních kamer, byla tradičně zahajovací Má vlast v podání Bamberských symfoniků s dirigentem Jakubem Hrůšou. Už delší dobu je zmiňován až politický rozměr takovéto akce, protože orchestr v roce 1946 založili pražští němečtí muzikanti, kteří byli ze země odsunuti/vyhnáni. To platí a je to velice pozitivní symbol. 

Jakub Hrůša zdůrazňuje, že Mou vlast hraje od samého počátku jeho spolupráce s orchestrem, pořídili i nahrávku a chystají se na turné s ní po německy mluvící Evropě, které zakončí koncertem v Elbphilharmonie. Co k tomu říct? Bylo to skvěle zahrané, celý soubor byl maximálně soustředěný a pokud by člověk chtěl něco vytknout, byl by to jen čistě subjektivní názor. Určitě budou i takové. Ale přesto mi tam něco chybělo. Skutečná radost byla vidět jen na tváři dirigenta, ostatní vyjadřovaly spíš zodpovědnost. A je to pochopitelné, vždyť jakýkoli český muzikant, a nejen muzikant, ty melodie slyšel od dětství a když zazní tři, čtyři tóny, vyhrne se spousta vzpomínek, které s hudbou ani nesouvisí. A zná ty podvržené příběhy, obojí je jeho součástí. A pokud je motivován, ta muzika vychází přímo z jeho srdce. Což prostě nelze požadovat a očekávat od lidí, kteří vyrostli jinde, na jiných mýtech, s jinými melodiemi. Snad Vídeňští filharmonici s Danielem Barenboimem, který si  ovšem "obsah" skladby spojil s jinými mýty a navíc Vídeňští filharmonici jsou Vídeňští filharmonici a mají mezi sebou i Čechy. Ale možná Bamberským křivdím, možná je jen svazoval pocit výjimečnosti a zodpovědnosti a dnešní koncert bude jak z českých luhů a hájů.




Žádné komentáře:

Okomentovat