Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

čtvrtek 30. května 2019

Amsterdam po pár letech

Před časem jsem si napsal jakéhosi soukromého průvodce Amsterdamem, kterého jsem teď umístil o stránku níž. Jenomže pokaždé, když někam přijedete, je to místo trochu jiné, nabídne vám novou tvář a nové zkušenosti, které lze konfrontovat se zkušenostmi ze země vlastní nebo jakékoli jiné. A ta moje nová zkušenost je pocit, že Holandsko je svobodná země, asi nejsvobodnější v Evropě. Možná jsem přišel i na to proč, ale o tom někde jinde.

Tady chci jen zachytit některé dílčí poznatky.


DOPRAVA - O DIGITALIZACI

Když to vezmu chronologicky, první zkušenost je s dopravou. Jestliže letíte s ČSA, odbavení na jejich webových stránkách není problém, pokud byste však trvali na papírové letence a nemáte po ruce tiskárnu, při zpáteční cestě musíte stejně na přepážku, ale je to zbytečné. Stačí, když máte v mobilu nainstalované aplikace CSA a PassAndroid resp. odpovídající aplikaci pro iPhone, které vám otevřou elektronickou palubní letenku na displeji. Pokud byste však spoléhali na elektronické odbavení zpáteční cesty pomocí automatů na Schiphol, pak pro lety s ČSA se vám to nepodaří.


Jeden systém je určen výhradně pro KLM, druhý (žlutý) pro kde koho vyjma ČSA. A to, že vám nikdo nekontroluje doklady vás nemusí trápit, při bezpečnostní kontrole si vás naskenují a mají vás uloženého v barvě a možná i s vnitřnostmi. 

Cesta z letiště Schiphol do Amsterdamu je nejjednodušší vlakem, jedna cesta stojí 4,50 €. Jízdenku lze koupit bez problémů v automatu na letišti, můžete si ji koupit i předem z domova například na discoverholland.com, ale jinak pozor, třeba u amsterdam.info přes seriózně se tvářící design zaplatíte o 2/3 víc. To voní trochu Itálií. 

Cestování po městě je poměrně nákladné, pokud byste kupovali jednotlívé přestupní jízdenky na metro+tram+bus platné 60 minut, stojí jedna každá cca 85 Kč (3,20 €). Výhodnější je koupit neomezenou denní jízdenku za 7,50 €/den, resp. 13,50/2 dny atd. až do 7 dnů. A navíc cesta tramvajemi číslo 2 nebo 24, které směřují od Amsterdam Centraal směrem na jih, je něco jako vyhlídková jízda nejzajímavějšími místy historické části města. Stačí nastoupit, přiložit papírovou kartu ke čtečce kódu a jedete. Do metra a z něj se bez této jízdenky nedostanete, ovšem když projdou turniketem naráz dvě osoby,  signalizace sice chvíli křičí, ale nikdo na ni nereaguje.

Naprosto dokonalé je spojení od hlavního nádraží přes IJ kanál na sever, kde bezplatně pendlují ve tříminutových minutových intervalech trajekty. Zvláště to ocení cyklis

Takže až na ty přívozy je digitalizace všudypřítomná. Také v samoobsluhách Albert, které jsou zde malé i velké, je samoobslužné namarkování nákupu samozřejmostí. Avšak nejen tady, než jsem se vrátil, nainstalovali tento systém i v libeňském Kauflandu.


I´AMSTERDAM - O MARKETINGU

Vždycky se mi líbil tenhle nápis za Rijksmuseem. Jako projev sounáležitosti a vztahu lidí k městu. Není to však tak dávno, co se objevila zpráva, že byl odstraněn, protože jiným lidem připadal nedůstojný a navíc kolem něj bylo moc rušno. No dobře.


O to víc jsem byl překvapen, když jsem vyšel na Schiphol před letištní budovu a on tam stál a stejně jako na Museumplein obklopen lidmi, kteří si s ním dělali fotografie na památku. Jenomže jsem přišel na Overhoeks a tam stál ještě jeden. 


A jak jsem procházel městem, vyskakoval na mne v různých podobách z dalších míst. Takže on ten nápis je vlastně mimořádně úspěšná součást marketingového boje a o city staromilců jde nejspíš až v druhé řadě.


POLICIE - O TOLERANCI

Seděl jsem v zahrádce jedné z kaváren na Amsterdam Centraal a rozhlížel se po lidech, když v tom se tam objevil evidentně notně zdrogovaný, zarudlý a upocený mladší muž a neagresivně leč neodbytně a hlasitě obtěžoval okolí. Po chvíli dorazila policejní hlídka a požádala ho o doklady. Muž šaškoval a komentoval jejich pokyny, ale nakonec z igelitového pytlíku v igelitce vytáhl pas. Po chvíli přišla další hlídka a po delším vyjednávání muže propustili. Zajímavá byla jejich míra tolerance. Zřejmě nebyl objektivní důvod toho muže zadržet, i když jasně útočil na důstojnost policistů. Jsou země, kde by to policisté nevydýchali. Třeba v Řecku.


OVERHOEKS - O BUDOVÁNÍ MĚSTA

Amsterdam má dnes asi 850 000 obyvatel, z toho 100 000 jich přibylo v poslední dekádě. Když v 80. letech loďařský průmysl přestal být rentabilní, uvolnila se průmyslová oblast severně od města pro novou zástavbu. Městská část Amsterdam-Noord je složena z několika takovýchto oblastí a ta, která leží přímo proti Amsterdam Centraal, se jmenuje Overhoeks. Původně stály na těchto pozemcích objekty výzkumné sekce Royal Dutch Shell. Radnice pak slíbila, že bude na její revitalizaci spolupracovat. 

pohled na Overhoeks z výšky v roce 1970
Když vystoupíte z přívozu, přímo proti vám stojí kavárna-restaurace De Pont, na které tabulka sděluje, že na místě, kde dnes stojí vyhlídková věž, bývalo po čtyři staletí popraviště a těla popravených ničemů byla vystavována jako varování občanům města a námořníkům.


Po roce 2007 zde začala výstavba 2200 bytů a 130 000 m2 určených pro kanceláře, obchody a kulturní zařízení. A jak to vypadá dnes?

pohled na Overhoeks od nádraží v roce 2019
Ten "ležící" bílý objekt vlevo náleží EYE Film Institute Netherlands, což je archiv a museum obhospodařující holandské filmy a cizí filmy natočené v Holandsku.

Vyhlídková věž, kterou postavil Shell v roce 1971, se jmenuje A´DAM Toren, což není zkratka Amsterdamu, ale ‘Amsterdam Dance And Music’ a jsou tam kanceláře, sály pro kulturní akce, hotel s restaurací a na horní plošině houpačky pro milovníky adrenalinu, kde máte pod sebou 100 metrů volného prostoru. Děkuji, nechci.

A ta nízká budova zcela vpravo jsou původní laboratoře Shell, kde nyní sídlí jednak amsterdamská akademie umění a v části je hostel pro mládež všeho věku. Ze tří podobných zařízení, která jsem v posledních letech v různých místech Evropy použil, asi nejsympatičtější, s pozoruhodně vstřícným personálem.

Ani Shell však nepřišel zkrátka, zůstalo zde zařízení s 1200 zaměstnanci.

A vede sem z města tunel pro auta a pěším slouží od loňského července 10 km dlouhá linka metra číslo 52 směřující od severu k jihu. Konstrukce jeho stanic je odvážně moderní. Zdá se, že město slib plní.


ULICE - O TRADICI A SVOBODĚ

Ulice starého Amsterdamu se svými 165 kanály, 1281 mosty a 6800 úzkými domy jsou neobyčejně malebné, živé, plné lidí a kol (protože Holandsko je až na jeden kopec lautr rovina), kde v koších a na sedátkách se vezou děti, psi, nákupy, zboží a cyklista je pánem ulice. Přízemí některých z těh starých domů jsou průchozí až na dvůr a propojuje se v nich práce s rodinným životem. A když je počasí příznivé, pokračuje na ulici, kde se mohou při sklence vína přidat i přátelé.






Bary a hospody jsou k večeru plné lidí, kteří se z nich vysouvají i na ulici. Jejich jízdní kola jsou svorně opřena o zábradlí mostu přes kanál s koly těch, kteří okupují hospodu na druhé straně.


Daří se však nejen lidem, ale i kočkám.

 

Přelít své soukromí na chodník ale dokáží i obyvatelé moderních domů.


Pohoda může být dokonce i na nádraží.


A když je nejhůř, světoznámý pivovar Heineken je vždy k službám. Ale pozor, za popíjení alkoholu na veřejných místech je pokuta 90 € a za následné vyprazdňování dokonce 140 €. (Přesto jsem jednoho takového v rušné páteční odpoledne kousek od Heineken Browery zahlédl.)



Nevím jak na vás ty řeči a fotografie působí, ale na mne to všechno navozuje dojem, že Amsterdam je otevřený světu a je městem svobody. Možná o to víc, že jsem si před chvílí poslechl povídání pánů Romancova a Mitrofanova "Sovětský projekt, největší vějička 20. století."

Žádné komentáře:

Okomentovat