Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

středa 6. března 2019

Tři generace Wagnerů v ND

Dva Lohengrini za 10 dní, to je slušný nářez Wagnera. Minulý týden jsem zhlédl představení v Národním divadle a v sobotu záznam ze Semperoper.

Ale ještě k Lohengrinovi samotnému. Ten příběh je směsí reality a mystiky z různých kultur. Realita je především král Jindřich Ptáčník a některé skutečnosti, což zasazuje děj do 20. let 10. století. Ten zbytek je středověký epos Parsival zahrnující i legendu o svatém Grálu a další mystiku. Světsky spravedlivou postavou je král Jindřich, který se snaží spojit svářící se brabantské strany a získat je pro boj za sjednocení říše a proti uherským agresorům.

Mimochodem, bojoval i proti Slovanům a byl to on, s kým se kníže Václav dohodl na míru bez boje, avšak za úplatu. Což nebylo neobvyklé, stejnou dohodu měl Jindřich i s Uhry, tady ale platil on. Václava to však později stálo život.

To ale v opeře není, tam se objeví "spasitel" Lohengrin, protože mu však ani milovaná žena Elsa plně nedůvěřovala, musel se vrátit k rytířům sv. Grálu a otci Parsifalovi.

S Čechami vedle Jindřicha spojuje operu i to, že v roce 1845 napsal Wagner libreto v Mariánských lázních. Jinak je ovšem opera plná nádherné hudby, jež není příliš známá díky tomu, že představení trvá zhruba 5 hodin. Svatební pochod, který zní na začátku 3. jednání, ovšem slyšel skoro každý.

Představení v Národním divadle je revivalem bayreuthské inscenace, kterou vytvořil skladatelův vnuk Wolfgang Wagner (1919-2010) v roce 1967 poté, co po smrti bratra Wielanda převzal kompletní vedení Hudebních slavností v Bayreuthu. Režie v Národním divadle se ujala současná šéfová festivalu a Wolfgangova dcera Katharine.

Po čtyřech provedeních před dvěma roky se tentokrát uskutečnila dvě, přičemž největším tahákem pravděpodobně bylo, že se podařilo zajistit do role Lohengrina Andrease Schagera, který mimo jiné zpíval tutéž postavu koncem roku ve Vídni a příští měsíc ho čekáý Siegfried v Metropolitní. Představení na mne působilo konzistentním dojmem, většina výkonů byla na úrovni, snad nejvíce právě Andreas Schager a Barbara Haveman, která zpívala Elsu místo nemocné Dagmar Burešové a rozhodně to nebyl žádný záskok. Režijní pojetí je neokázalé, pro někoho možná příliš statické. Mně to vyhovovalo.



Národní divadlo v Praze 22. února 2019
Richard Wagner:
Lohengrin

Hudební nastudování a dirigent: Constantin Trinks
Režijní koncepce a scéna: Wolfgang Wagner
Režie obnoveného nastudování: Katharina Wagner
Kostýmy: Thomas Kaiser
Světelný design: Marc Löhrer
Sbormistři: Pavel Vaněk, Adolf Melichar
Orchestr Národního divadla
Sbor Národního divadla
Sbor Státní Opery

Král Heinrich – Jiří Sulženko
Lohengrin – Andreas Schager
Elsa von Brabant – Barbara Haveman
Friedrich von Telramund – Thomas Johannes Mayer
Ortruda – Eliška Weissová
Královský hlasatel – Jiří Brückler
První brabantský šlechtic – Václav Lenberk
Druhý brabantský šlechtic – Ivo Hrachovec
Třetí brabantský šlechtic – Ladislav Mlejnek
Čtvrtý brabantský šlechtic – Filip Lizner

----------------------------

Proti tomu vysílala ČT Art 2. března záznam inscenace z roku 2016, kterou nastudovala Semperoper s hvězdnými hosty Annou Netrebko v roli Elsy a Piotrem Beczalou jako Lohengrinem. Inscenace to byla samozřejmě jiná než 50 let stará Wolfganga Wagnera, při takto těsné konfrontaci mi však připadala až příliš romantická, skoro rozjuchaná. To se projevilo především u obou protagonistů, jejichž pěvecký výkon byl mimořádný, leč na můj vkus trochu moc "slovanský." Jako nejpůsobivější mi proto připadal Jindřich Ptáčník v podání Georga Zeppenfelda. V Drážďanech byla provedena čtyři představení a sotva lze očekávat revival, takže záznam, který je k dispozici i na youtube, je jedinou možností, jak se s inscenací seznámit. Pokud by ovšem někdo sehnal lístky do Bayreuthu, kde operu nově nastudoval Yuval Sharon, první Američan inscenující tam Wagnerovu operu, má však možnost vidět oba protagonisty tam. Jak drážďanská, tak i bayreuthská představení nastudoval a diriguje Christian Thielemann, hudební ředitel v Bayreuthu a šéfdirigent v Drážďanech.



                                                               
 Režie  Christine Mielitz
  Dirigent  Christian Thielemann

Heinrich der Vogler  Georg Zeppenfeld
Lohengrin  Piotr Beczala
Elsa von Brabant   Anna Netrebko
Friedrich von Telramund   Tomasz Konieczny
Ortrud   Evelyn Herlitzius
Královský hlasatel   Derek Welton







Žádné komentáře:

Okomentovat