Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

čtvrtek 17. ledna 2019

Slepá doba digitální

Je to stejně zajímavé.

26. prosince připravila armáda Putinovi dárek v podobě zkoušky rakety Avangard a on v euforii prohlásil, že je to nejlepší dar ruskému lidu k Novému roku. Nějaký Paul Whelan prý byl 28. prosince 2018 odhalen v moskevském hotelu Metropol bdělou FSB jako špion, neb měl v ruce flešku se seznamem lidí z tajného úřadu, který nebyl určen ku zveřejnění.

A zhruba ve stejnou dobu někdo vyhodil do vzduchu most v Doněcku, na Silvestra ráno se zřítil dům s desítkami bytů v Magnitogorsku a zařvalo tam skoro 40 lidí, večer tamtéž jen tak vybouchl a shořel mikrobus, střílelo se a jsou 3 mrtví a před půlnocí se zbortil dřevěný most v moskevském parku Gorkého zrovna když hráli ruskou hymnu a 15 lidí se potlouklo a polámalo. Ovšem nikoho nechytli jako toho Paula, ani se viníci iniciativně nepřihlásili. Stejně, nejsou ti Američani hlupáci? Doba digitální, Si Ťin-pching dálkově kontroluje 1,4 miliardy Číňanů podle ksichtu a on si pro nějaký soubor letí do Moskvy letadlem přes půl zeměkoule. To je tak blbý, jako kdyby v tom měli prsty Miškin a Čepiga.

A do toho V. Putin střílel na Rudém náměstí šajby hokejovým veteránům a na Silvestra popřál všem, aby semknutost, přátelství a nezištná láska k Rusku zmnožily jejich síly k záslužným činům a velikým úspěchům. Aby se stmelili  byli pevným, jednotným a silným týmem.a postupovali step by step k lepším zítřkům v boji s nepřáteli své osamocené země. Opravdu není ruský vůdce schopen dát podřízenému národu nic lepšího a užitečnějšího? Kvalitnější vzdělání, péči o zdraví, snížení daní, zvýšení důchodů. Jen superrychlou raketu a semknutost?

Člověk se občas ptá, jestli ten kritický pohled není přehnaný, zda to není jen odrazem minulosti, která se dnešního Ruska netýká. Že ono se jen brání, jako když v roce 1920 spěchalo podpořit revoluci v Německu, a pak k sobě připojilo Bělorusko a Ukrajinu a vznikl Sovětský svaz, který později pohltil Pobaltí a kus Polska a po 2. světové válce Polsko celé a kus Německa a Československo s Maďarskem... A v posledních 10 letech vpadlo do Gruzie a Ukrajiny.

Všechny tyto agresivní kroky směřující k expanzi mají společné to, že zemi ovládá totalitní moc v čele v diktátorem.

Jak se vůbec dostávají diktátoři k moci. Obsah ideologie je vlastně druhořadý, podstatné jsou metody. Nejde přece o myšlenky, ale o moc. Je nutná demagogie a vytvoření atmosféry strachu. A pak je nastupuje vojenská síla a expanze. Proto čeští komunisté akceptují Putina a podporují Babiše, neboť jediný vzor z minulosti - SSSR sice neexistuje, ale jeho metody převzalo Rusko, od kterého jako pupeční šňůra vede k minulosti KGB, dnes FSB, SVR a GRU.

Tím se ovšem zvyšuje také váha armády, která může i diktátorovi připravit mnohá překvapení. Viz třeba loňské "přátelské" sestřelení výzvědného letadla u syrských břehů.

To je ta část diktátora, která je vidět. Je ale možné, že ve skutečnosti vidí objektivně, že to co dělá je jen rafinovanost? Neřekl bych. Mnohé nasvědčuje tomu, že spoustě i vlastních výroků, které jsou objektivně lživé, sám věří. A za druhé že stát je pro něho nejvyšší hodnota a vše co je podle něj dobré pro stát je svaté, i kdyby šlo o sebevětší svinstvo.

Hodně lidí tento postoj a tuto logiku slepě akceptuje. A i ten, kdo vidí věci jinak, si musí dát pozor, aby se nenechal ukecat, že právě takový systém je pro něj ten pravý. Protože možnost, že by si lidi sami od sebe začali myslet, že tohle je pro ně to pravé a po tom že touží, se mi přece jen nezdá.

Žádné komentáře:

Okomentovat