Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

úterý 4. prosince 2018

Novinky a drby z hudebního světa - prosinec 2018

Nombulelo Yende, sestra známé jihoafrické sopranistky Prety Yende, získala první cena a současně cenu publika na Vincenzo Bellini Bel Canto Competition v Puteau, Francie. Starší Prety vyhrála stejnou soutěž v roce 2010 a již několik let je hvězdou světových operních scén.


-----------------------

Vůbec nemám v úmyslu opěvovat Victora Orbána. Ale v jednom se od akulturních českých politikářů liší. Systematicky podporuje kulturu. Proč, to je jiná otázka. A tak se stalo, že v době, kdy se nákladem 90 mil. $ rekonstruuje historická budova budapeštské opery ns Andrássy út, odjela celá opera a balet včetně orchestru a sboru, celkem asi 350 lidí do New Yorku, aby tam v divadle Davida A. Kocha a Carnegie Hall prezentovali maďarské umění. Divadlo pro 2500 diváků je na hlavním náměstí Lincolnova centra, vlevo před Metropolitní operou a bylo téměř 50 let sídlem New York City Opera.


----------------------------

Daniel Barenboim ve svém nabitém programu doputovat se Staatskapelle Berlin do Austrálie, kde dávali v posledním listopadovém týdnu 3 koncerty v Sydney Opera House v rámci oslav 45 let od otevření tohoto divadla. Barenboim je znám tím, že rád promlouvá k publiku a ani v Austrálii ho tento zvyk neopustil. V souvislosti s původními obyvateli země návštěvníkům druhého z koncertů sdělil, že před 60 lety nikdo nemluvil o australských domorodcích a dnes je všichni respektují. k čemuž dodal, že "Každá země na světě by si měla vyjasnit svou minulost dřív, než se začne uchází o přijetí do společnosti národů."

---------------------------

Člen violové sekce Vídeňských filharmoniků Thilo Fechner a organizátor letních koncertů v Schönbrunnu se oženil s japonskou filmovou a televizní hvězdou Miki Nakatani. Tato zpráva vyvolala čilou diskusi na slippedisc.com na téma rasové, národnostní a genderové složení orchestrů. Před delším časem např. prošel konkurzem za plentou japonský uchazeč o místo u zmíněných Vídeňských filharmoniků, ale nakonec nebyl přijat, neboť jeho exteriér by působil rušivě při novoroční ‘Pizzicato-Polka’.


----------------------------

V srpnu byl od Concertgebouw Orchester vyhozen hudební ředitel Daniel Gatti (57), neboť dvě Američanky sdělily Washington Post, že je před 20 lety obtěžoval a i některé holandské muzikantky odhalily jeho nevhodné chování. Počínaje 1. lednem 2019 nastupuje Gatti jako hudební ředitel Teatro dell'Opera di Roma. Holt Holanďanky jsou asi moc prudérní. Nebo jsou v Římě rádi za práci po zkušenosti s událostmi před 4 roky?

Lisette Oropesa a druhý dirigent Daniele Abbado
V těcho dnech v divadle běží šňůra představení Verdiho Rigoletta s Lisette Oropesa v roli Gildy a s Gattim před orchestrem. Snad už v 57 letech nebude tak divoký.

-----------------------------

Cecilia Bartoli je nabita energií. Momentálně jezdí po Evropě s novým programem Vivaldi, k němuž se po 20 letech vrátila spolu s orchestrem Les Musiciens du Prince - Monaco. Koncerty jsou současně promo k novému CD. Za téměř 2,5 hodiny návštěvníci vyslechnou 10 árií a 10 orchestrálek. 



Žádné komentáře:

Okomentovat