Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pondělí 10. září 2018

MET: padák a jede se dál...

Metropolitní opera v New Yorku měla do nedávna dva velké problémy. Jedním byla návštěvnost, druhým více než zasloužilý dirigent a hudební ředitel James Levine (nar. 1943), jehož četné zdravotní hendikepy limitovaly jeho výkon a nebyly ani prostředky, ani osoba pro to, jak ho nahradit. Yannick Nezet-Seguin byl sice jako nástupce vybrán již v roce 2016, ale jeho příchod byl možný až v sezóně 2020-21. Život je však neúprosný a když začala v minulém roce kampaň proto sexuálnímu násilí metoo, vzpomněla si v MET spousta lidí, že s homosexuálem Levinem byly podobné problémy a vedení divadla ho po 46 letech a 2577 oddirigovaných představeních drsně vyhodilo. OK, ale obvinění bylo tolik, že není možné, aby se o nich nevědělo dříve. Ovšem Levine se hodlal soudit o 5 mil. dolarů, o které ho tento krok připravil a současně divadlo přišlo o hudebního ředitele, byť omezeně výkonného. V této situaci zasáhla rodina známých filantropů Neubauer a darovala divadlu 15 mil. dolarů.

Tento dar pomohl vyřešit všechny problémy. Levine přestal vyhrožovat soudem, Nézet-Séguin si upravil své závazky jinde a divadlo má od září plnohodnotného hudebního ředitele. A když bůh dá, budou i diváci.

A jede se dál.

- Začíná se 24. září  premiérou Samsona a Dalily francouzského skladatele Camille Saint-Saënse. Režisér Darko Tresnjak získal v roce 2014 Tony Award za muzikál  A Gentleman’s Guide to Love & Murder. V hlavních rolích při premiéře Elina Garanča a Roberto Alagna, alternují Anita Rachvelishvili, resp. Alexandr Antonenko. 20. října bude představení vysíláno v přímém přenosu do kin.

Elina Garanča a Roberto Alagna jako Dalila a Samson
- V Pucciniho Bohémě se od 25. září představí debutující australská sopranistka Nicole Car, resp. Ailyn Pérez jako Mimi a Vittorio Grigolo (Michael Fabiano) jako Rodolfo. V roli Musetty bude zpívat Angel Blue, 180 cm vysoká Afroameričanka, Miss Hollywood a vítězka Domingovy Operalie, která v MET debutovala vloni jako Mimi.

- Třetí inscenací sezóny bude Verdiho Aida, která bude též 6. října vysílána do kin. Hlavní role v přímém přenosu budou pod taktovkou Nicoly Luisottiho zpívat Anna Netrebko, Anita Rachvelishvili a Alexandrs Antonenko. V dalších 13 představeních budou alternovat Sondra Radvanovsky a Tamara Wilson roli Aidy, Amneris Dolora Zajick a Olesya Petrova. Jako Ramfis vystoupí 3x Štefan Kocán.

- Pucciniho La Fanciulla del West bude dirigovat Marco Armiliato a v hlavních rolích vystoupí Eva-Maria Westbroek a Jonas Kaufmann, resp. Yusif Eyvazov.

- Druhou premiérou sezóny bude opera Marnie Nica Muhlyho (narozen 1981), vycházející z románu Winstona Grahama a stejnojmenného thrilleru Alfreda Hitchcocka. Isabel Leonard bude 11 let po svém debutu v MET hvězdou večera v roli notorické zlodějky a lhářky Marnie. Její protějšek, vyděračského manžela Marka Rutlanda si zazpívá Christopher Maltman. Opera Marnie vznikla na objednávku Metropolitní opery a inscenace v koprodukcii s English National Opera, kde měla premiéru v roce 2017. Sedmé představení dne 10. listopadu bude vysíláno v Live i HD.
Isabel Leonard a Christopher Maltman v Marnie
- Další série představení začne 25. října a bude to Pucciniho Tosca. O hlavní ženskou roli se podělí Sondra Radvanovsky a Jennifer Rowley, která vloni vtrhla jako blesk do 3 rolí, kde měla (prý) původně působit coby cover. Cavaradossiho bude zpívat Joseph Calleja.

- Další stálicí repertoáru je Bizetova Carmen. V hlavní roli bude bez alternace zpívat Francouzka Clémentine Margaine, která je dnes snad nejvyhledávanější interpretkou této postavy, a většinu představení odzpívá jako Don José její krajan Roberto Alagna. Jeho žena Aleksandra Kurzak pak Micaelu.

Clementine Margaine jako Carmen
- Boitův Mefistofeles bude na programu celkem 5x a bez alternace budou zpívat Angele Meade (Margherita), Jennifer Check (Helena), Michael Fabiano (Faust) a Christian Van Horn (Mefistofeles).

- Umělecký ředitel pražské PKF Emmanuel Villaume bude dirigovat všech 7 představení Bizetových Lovců perel. V hlavních rolích budou zpívat Pretty Yende, Javier Camarena a Mariusz Kwiecien.

- Při příležitosti stého výročí světové premiéry Il Trittico Giacomma Puccini v Metropolitní opeře budou v šesti představeních mezi 23. listopadem a 15. prosincem mimo jiné zpívat  Marcelo Alvarez, Kristine Opolais a Placido Domingo a dirigovat Bertrand de Billy.

- Po osmi letech uvede divadlo novou inscenaci Verdiho La Traviaty režiséra Michaela Mayera, která nahradí Deckerovu minimalistickou režii, jíž se v Salcburku 2004 proslavili Rolando Villazon a Anna Netrebko. První hudební nastudování Yannicka Nézet-Séguina v pozici plnohodnotného šéfa opery představí v hlavních rolích Dianu Damrau a Juana Diego, otce Germonta bude zpívat Quinn Kelsey. Alternovat budou Anita Hartig, Stephen Costello, Artur Ruciński, and Plácido Domingo. Představení zasazené do 18. století bude 15. prosince vysíláno v rámci projektu Love in HD.


Juan Diego Florez a Diana Damrau
- O den dříve zahájí serie představení Verdiho Otella, které bude obsazeno osvědčenými špičkovými zpěváky Sonyou Yoncheva, Stuartem Steltonem (předloni skvěle zpíval Tristana) a Željko Lučičem, Senzací však bude dirigent, 37letý Gustavo Dudamel, šéfdirigent LA Philharmonic od 2009 do 2022 (zatím), který absolvuje debut v MET a je považován za zdaleka nejlepšího dirigenta své generace, ne-li vůbec.

- Krátce před Vánoci se začne hrát tradiční Mozartova Kouzelná flétna ve zkrácené anglické verzi, do níž budou obsazeni Erin Morley (Pamina), Ben Bliss (Tamina), Nathan Gunn (Papageno) a Kathryn Lewek (Královna noci).

- A jako poslední, třináctá inscenace letošní části sezóny 2018-2019 bude mít na Silvestra premiéru veristická opera Adriana Lecouvreur, kterou složil Francesco Cilea v roce 1907. Pod taktovkou Gianandrea Nosedy budou zpívat Anna Netrebko, Piotr Beczała a dále mimo jiné Anita Rachvelishvili a Ambrogio Maestri. Premiéra inscenace sira Davida Mc Vicara proběhla vloni v londýnském Royal Opera House a vedle těchto dvou scén se na koprodukci podílely i barcelonské Gran Teatre del Liceu, Wiener Staatsoper, San Francisco Opera a L’Opéra National de Paris.

Anna Netrebko, Piotr Beczała 
A je to. Třináct týdnů, třináct inscenací, z toho čtyři premiéry, čtyři přímé přenosy, řada superstar, nemálo debutů. Takhle asi vypadá dobře namazaný stroj.

Žádné komentáře:

Okomentovat