Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

čtvrtek 13. září 2018

Belcea svírá kvartetní otěže

Když se režie Dvořákovy Prahy ujal Marek Vrabec, začal festival organizovat do programových řad a jednou z nich je řada komorní. V ní kurátor s vlastní zkušeností s komorní tvorbou dramaturgicky připraví sérii komorních koncertů, v nichž sám na několika vystoupí. Koordinátory dosavadních čtyř ročníků bylo Jiří Bárta, Ivo Kahánek, Daniel Hope a Radek Baborák. Letošních pět koncertů připravil druhý zahraniční hudebník a první žena - uznávaná izraelská klarinetistka Sharon Kam. Ta sama účinkuje ve čtyřech koncertech a v tom pátém v úterý 11. září vystoupil kvartet, který v roce 1994 založili posluchači Royal College of Music v Londýně a tehdy důvěrní přátelé - Rumunka Corina Belcea a Krzysztof Chorzelski z Polska. Dnes je kvartet doplněný dvěma Francouzy vysoce ceněn a momentálně je rezidenčním souborem nového sálu Pierra Bouleze v Barenboimově berlínském centru (dříve též v londýnské Wigmore Hall nebo Wiener Konzerthaus). Belcea jako primarius má kvarteto evidentně pevně v rukách:


Program koncertu byl seskupen kolem Bartókova 6. a posledního smyčcového kvartetu z roku 1939, který odráží temnou atmosféru té doby i osobní problémy skladatelovy.

Na rozdíl od něj jsou jak Mozartův, tak i závěrečný Dvořákův Americký kvartet skladby průzračné, které kromě krásy hudby přináší i pocit radosti. K poslední skladbě by se dalo říct, ne snad jako výtka, spíš konstatování, že ucho vycvičené českými interprety slyší Dvořáka trochu jinak, ale s tím lze sotva co dělat a také nemá smysl tvrdit, že jen Češi, maximálně nějaký ten Slovák mohou hrát Dvořáka správně.

Belcea kvartet
Neodpustím si však poznámku k naprosto unikátnímu prostředí historicky významné církevní stavby ze 13. století, které Anežský klášter nabízí. To bylo umocněno vlídným počasím a jasnou oblohou. V kombinaci s hudbou je to zážitek zcela unikátní.

pohled na kostel sv, Haštala s Anežským  klášterem za zády

11. září 2018, Anežský klášter
Dvořákova Praha 2018

Belcea Quartet
Corina Belcea – housle
Alex Schacher – housle
Krzysztof Chorzelski – viola
Antoine Lederlin – violoncello

 Program:

Wolfgang Amadeus Mozart: Smyčcový kvartet č. 22 B dur, KV 589
Béla Bartók: Smyčcový kvartet č. 6, Sz. 114
Antonín Dvořák: Smyčcový kvartet č. 12 F dur, op. 96, B. 179, „Americký“

Žádné komentáře:

Okomentovat