Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

čtvrtek 12. července 2018

Východ 6. Obchod

Poprvé jsem se do Běloruska dostal někdy v létě roku 1984 a vzápětí v lednu 1985. Z té doby si mlhavě vzpomínám na stalinský GUM v centru města, kde jsem koupil budík místní značky Електроника, velkorysou firemní prodejnu tohoto výrobce, v jejíchž ohromných sálech se ztráceli lidé i zboží a typický ruský obchůdek - lavku s potravinami a stoličnoj vodkoj za 3,50 rublů. Typické nákupy Čecha v SSSR. Výhodná byla i stolní bruska. Oficiální kurz 1 rubl=0,96 dolaru, 10 korun.

Druhý zážitek je z ledna 1993. Sovětský svaz již neexistoval, Bělorusko bylo celý rok samostatné. Jeden Čechobělorus nás zavedl na městské tržiště Komarovka. Prakticky v centru města, 5 minut chůze od náměstí a stanice metra Jakuba Kolasa. Část obchůdků ve velké oválné hale, zbytek venku. Ceny tenkrát, krátce po rozpadu SSSR, začaly letět jak uragán. To, co pocházelo ještě ze starých zásob, bylo až neskutečně laciné, jinde už ceny převyšovaly naše. Něco bylo na lístky a něco, třeba benzin, nebylo skoro vůbec. Místní lidé ještě novým poměrům nepřivykli a tak ceny na tržišti byly také nízké. Gruzínci se sušenými hrozny, švestkami, meruňkami. Místní s marinovaným česnekem, koprem a pirohy. Jeden dolar se měnil za 400 běloruských rublů - zajčiků. Na každé bankovce bylo zvíře, na jednorublové zajíc.

Lavina inflace se zemí valila roky. Po dvojí denominaci (10x v roce 1996 a 1000x v roce 2000) je v roce 2001 kurz 1500 běloruských rublů za dolar. Za necelých deset let klesl patnáctmilionkrát. Kurz ke koruně poklesl čtyřmilionkrát. Někdo zbohatl, většina zchudla. Když byla v roce 1995 vytvořena celní unie s Ruskem, osvobodil čerstvě zvolený běloruský prezident řadu podniků ze svého okolí od daní a cla a dovezené zboží se začalo valit do Ruska. Než se Rusko vzpamatovalo, získali vybraní Bělorusové miliardy dolarů, které skončily v zahraničních bankách. A vznikl nekontrolovatelný prezidentský fond, větší než státní rozpočet. Když se Rusové probrali a tuto praxi ze dne na den přerušili,  na hranicích zůstaly stát tisíce vagonů se zbožím. Těžké ztráty utrpěli ruští podnikatelé, běloruský státní rozpočet a devizové hospodářství. Po roce uměle stabilního kurzu se začal zajčik znovu propadat závratnou rychlostí. Rublové úvěry drtily banky s fixními sazbami a dolarové dluhy drtily podnikatele. Ceny se přepočítávaly denně a někdy ani to nestačilo. Základní hodnota, něco jako zlatý standard, je dolar. Z těch dob zůstaly nesplacené dluhy a rozestavěné domy bez vody a kanalizace uprostřed polí.

Dnešní Minsk má luxusní prodejny s širokou nabídkou zboží, samoobsluhy s nepřetržitým provozem a spoustu nových tržišť. Hlavní je Ždanoviči na jihozápadním okraji města, nedaleko okružní dálnice. V sobotu a v neděli se sem valí tisíce lidí auty, autobusy a vlaky. Podél tržiště jsou 3 autobusové zastávky. Koupit můžeš vše. Prodejní výstava stavebních materiálů. Spousta aut, jejichž kapoty slouží jako prodejní pulty. Na nich staré kabely, šrouby, stírače. Vedle krámky s horami motorových olejů. Konfekce. Stovky navzájem propojených stánků, které vytváří bludiště plachtami zakrytých ulici připomínajících orientální bazar. Město samo pro sebe. Obleky a bundy visí v 5 řadách nad sebou. Tisíce kožichů, zvláště žádané jsou řecké. Pánské, dámské, dlouhé, krátké, bundy, s vlasem dovnitř, s vlasem ven. Živá zvířata - slepice, králíci i koza se najde. Desítky stánků se zahraniční i domácí kosmetikou. Černé kopie audio- a videokazet, hacknutý software jehož cena závisí na počtu megabajtů, CD ze všech končin světa. Krytá tržnice s potravinami. Na hácích visí půlky prasat, šest žen v bílých pláštích a s bílými čelenkami, jak slepice na hřadě, každá s prostorem ne větším než 1 metr, nabízí domácí tvaroh. "Pojďte ochutnat" oslovují naléhavě kolemjdoucí. Pyramida vajec. Pirožnoje - sušenky velké, malé, sladké, méně, vafle, kokosky, v čokoládě. Kilo, dvěstěgramů. Ryby. Bonboniéry. Vietnamci, Číňané, místní. Šikmooká žena nabízí korejské saláty. Vyzáblý úředník vychvaluje čínská ochucovadla.

Vyjdete ven a na konci toho všeho "melkij opt" - drobný velkoobchod. Tři ulice, 6 řad, 500 kovových transportních kontejnerů. Svého času masově mizely z nádraží i z vlaků. Jedinou ochranou bylo naložit na vagon dva kontejnery vraty k sobě a ty ještě obloukem svařit. Ty co jsou zde, mají hned za kovovými vraty zabudovanou dřevěnou konstrukci s oknem a dveřmi. Tam je vystavené zboží. Uvnitř sklad. Ceny jsou mírné, velkoobchodní se slevou 10%.

Ale ani to není všechno. Když se díváte ze železničního náspu k tržišti, prostranství na druhé straně silnice připomíná včelí úl. Ty černé tečky, to jsou lidské hlavy. Jedna vedle druhé, těla vidět nejsou. "Pole zázraků" je oficiální název. Pařížský bleší trh je vzor, který byl dávno překonán. Staré babky, mladí floutkové, hrdinové socialistické práce. Ti všichni se snaží něco prodat. Cokoli. Starý vodovodní kohoutek, boty, hnací řemeny k autu. Za prodejní pult slouží kus celty položený na zem. Komunismus sovětského typu tyhle lidi vyškolil. Neztratí se. Možná je vůdcové zatlačí do země, ale oni přežijí. Ostatně Rusko se pod Putinem zvedá. V loňském roce stouply reálné příjmy obyvatelstva o 20%. Průměrné měsíční příjmy v některých podnicích dosahují 500 USD a poradce prezidenta pro ekonomiku tvrdí: "Nám nesmí vadit, že klesá cena nafty. My nechceme, aby nafta a plyn byly jedinou ruskou devizou. A nechceme se na pokles cen vymlouvat. Globalismus je nástroj současnosti. Když ho neovládneme, spadneme oprávněně do bídy."

Následující den prezident Putin řídil poradu o řešení důsledků pokračujícího poklesu cen nafty. A běloruský Lukašenko v parlamentu prosazuje povinnost odevzdat střelné zbraně a začíná snít o třetím - protiústavním - období v prezidentském paláci.




Žádné komentáře:

Okomentovat