Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

sobota 23. června 2018

Sv. Anežka a West Side Story

Anežský klášter má zvláštní charisma nejen kláštera samotného, ale i čtvrti kolem něj. To se přenáší i na koncerty v něm konané. V neděli 20. května 2018 se v rámci Pražského jara představilo Smetanovo trio, které dnes hraje ve složení: Jitka Čechová - klavír, Roman Kresta - housle a Jan Páleníček - violoncello. A na programu byly tyto skladby:
Alexander Zemlinsky: Klavírní trio d moll op. 3
Leonard Bernstein / Lukáš Sommer: Variace na West Side Story
Bedřich Smetana: Klavírní trio g moll op. 15
Asi bylo shodou okolností, že místo má blízko i ke skladatelům, jejichž díla hráli: Zemlinsky bydlel pár minut odtud, stejně jako Smetana nedaleko učil a Bernstein zahajoval svou mezinárodní kariéru 15. května 1946 v Rudolfinu. Každý jinde, ale všichni stejně daleko, což by mohlo být motto koncertu.

Smetanovo trio se děkuje
Zatímco skladby Zemlinského a Smetany jsou dobře známa a jsou součástí jejich standardního repertoáru, Variaci na West Side Story hrálo trio ve světové premiéře a slušelo by se k ní něco říct. Pokud jde o melodie, jsou nesmrtelné, jisté potíže však dělaly přechody mezi nimi a působilo snad trochu víc populárně než .

Koncert však měl dobrý ohlas a jako přídavek trio zahrálo Dvořákovu Dumku, která je spolehlivě úspěšná. Mně osobně se líbila 2. a 3. věta Zemlinského tria z roku 1896, první byla poněkud příliš formální. Skladba existuje ve dvou verzích, častěji se hraje s klarinetem.

Žádné komentáře:

Okomentovat