Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pátek 22. června 2018

Hudební střípky - červen 2018

1. Jak to viděl u nás doma:

Nicolas Blanmont navštívil 17. února představení Pikové dámy v brněnském Mahenově divadle. Zřejmě tam byl hlavně kvůli 92leté Soně Červené, která však používala k pohybu po scéně chodítko a odzpívala jen pár taktů, načež zůstala na scéně jako přízrak. Její odměřené vystupování a magnetizující pohled však stále dokáží upoutat pozornost. Zpěvu se pak ujala Jitka Zerhauerové jako vdova, která zastrašuje Lízu a Pavlínu, a Veronika Hajnová-Fialová, zpěvně a fyzicky nádherná v Grétrově árii ("Je crains de lui parler la nuit"). V podstatě kritik chválil vše. Režii za zručnost, humor, dobře vykreslené vedlejší postavy, správně pojatého Heřmana, pozoruhodně silný hlas Eduarda Martynyuka, energickou taktovku Roberta Kružíka, orchestr Národního divadla Brno a operní sbor které se nemusí obávat srovnání s významnějšími divadly. A sólisté byli také vysoce kvalitní: britská sopranistka Natalya Romaniwová jako zářivá, dynamická Líza, Pavol Remenár jako nádherný Tomskij, Igor Loškár jako prvotřídní Jeleckij a Jana Hrochová coby atraktivní Pavlína.


Tohle všechno si dovolil napsat do červnového vydání prestižního londýnského měsíčníku Opera. Tak nevím, jestli by se pan Blamont neměl učit u paní Drápelové, jak strhat operu.


2. Podívejme se ale na letní aktivity za českými hranicemi:

Na festivalu v Aix-en-Provence má Česko hned dvě želízka v ohni:

Mezi autory oper, které jsou na programu letošního ročníku je vedle jmen jako Purcell, Richard Strauss, Prokofjev či Mozart i jméno 39letého Čecha Ondřeje Adámka. Žije ve Francii, jedna z jeho skladeb měla premiéru na letošním Pražském jaru a operu Seven Stones složil na objednávku festivalu. Jeho experimentátorství je zřejmé i z tohoto díla, kde vystupují 4 sólisté a 12členný sbor hrající (vyluzující zvuky) pomocí různých nestandardních nástrojů.



07/07/2018 - 07/16/2018 : 7 Stones
Opera for 4 soloists and 12 choir singers playing instruments and objects
Festival de l’art lyrique Aix-en-Provence
Théâtre Jeu de Paume
text: Sjón
choreography, staging: Eric Oberdorff
Stage design, light design: Eric Soyer
Conductor: Ondrej Adamek, Léo Warinski
Stone Collector / Blind Poet / Man Nicolas Simeha
Stone Collector’s Wife / Taxi Driver Landy Andriamboavonjy
Landlady / Narrator Shigeko Hata
Maid / Narrator Anne Emmanuelle Davy
Accetus Axe 21

A tím druhým želízkem je dirigent Václav Luks, který bude mezi 7. a 23. červencem dirigovat v Arcibiskupském divadle celkem 7 představení opery Dido a Aeneas anglického skladatele Henry Purcella (1659-1695). Není to pro něj novinka, počátkem roku 2016 řídil koncertní provedení v Rudolfinu s vlastním orcchestrem i souborem Collegium 1704 a později scénické provedení v Brně s převážně místním orchestrem a zpěváky. Aktuální nastudování je koprodukce festivalu Aix a Velkého divadla v Moskvě. Orchestr Ensemble Pygmalion je podobný Luksovu Collegiu a sídlí v Bordeaux.

Conductor Václav Luks
Stage Director Vincent Huguet
Stage Designer Aurélie Maestre
Costume Designer Caroline de Vivaise
Lighting Designer Bertrand Couderc

Dido Kelebogile Pearl Besong
Woman from Cyprus Rokia Traoré
Æneas Tobias Greenhalgh
Belinda Sophia Burgos Sorceress / Spirit Lucile Richardot
Second Woman Rachel Redmond
First Witch Fleur Barron
Second Witch Majdouline Zerari
Sailor Peter Kirk

Chorus and orchestra Ensemble Pygmalion

---------------
Berliner Philharmoniker

Dirigent Simon Rattle se ve středu 20. června rozloučil jako šéf Berlínských filharmoniků s Berlínskou filharmonií Mahlerovou 6. symfonií, která je jeho majstrštykem a debutoval s ní u tohoto tělesa před 31 roky. Koncert byl přenášen do řady kin, včetně 11 v Česku.

V sobotu 23. a v neděli 24. pak spolu se svou ženou Magdalenou Koženou vystoupí na závěrečném koncertu na berlínské Waldbühne. Nedělní koncert bude přenášen online.

V příští sezóně vystoupí ve dnech 27.-29. září s orchestrem šéfdirigent České filharmonie Semyon Bychkov s programem
Detlev Glanert - Weites Land for orchestra
Max Bruch - Concerto for Two Pianos and Orchestra, op. 88a
Antonín Dvořák - Symphony No. 7 in D minor, op. 70

O dva týdny později bude Berlínské filharmoniky dirigovat hlavní hostující dirigent České filharmonie Jakub Hrůša a na programu budou skladby
Antonín Dvořák: The Golden Spinning-Wheel, op. 109
Bohuslav Martinů: Concerto for Violin and Orchestra No. 1, Frank Peter Zimmermann violin
Leoš Janáček: Taras Bulba, Rhapsody for Orchestra

---------------

Salzburger Festspiele

Pokud je někdo absolutní patriot, může vidět Adama Plachetku v Mozartově Kouzelné flétně v sedmi představeních od 27. července do 30. srpna. Vlastně nemůže, protože je vyprodáno a to nejen Kouzelná flétna, ale všechna operní představení, ač nejlepší místa jsou za téměř 500 €.



Žádné komentáře:

Okomentovat