Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

sobota 23. června 2018

DiDonato, Händel, El Sistema, Plato

Je spousta vynikajících zpěvaček a zpěváků, ale jen málokterý dokáže nastudovat, nahrát a v mnoha reprízách utáhnout večer, kde hudba je zahrnuta do rámce nějakého smysluplného tématu. Vlastně mne napadají jen dvě jména: Cecilia Bartoli a Joyce DiDonato (... a možná Magdalena Kožená). Ta druhá tomu navíc dokáže dát hlubší obsah, čehož příkladem je projekt Válka a mír.


"Po staletí znázorňují tvůrci velkého umění hrůzy a neštěstí vedle klidu a harmonie a směle nám ukazují jak naši brutální podstatu, tak i vznešenou lidskost. Umění sjednocuje, přesahuje hranice, propojuje odpojené, ruší postavení, uklidňuje otřesy, ohrožuje moc a status quo a slavně povznáší ducha. Umění je odvážná cesta k míru. Síla statečně naklonit misku vah k míru leží uvnitř každého z nás. A tak se vás ptám...
Jak najít klid uprostřed chaosu?"
Říká Joyce DiDonato, která je uvěřitelně pevně přesvědčena o síle umění. Prostřednictvím dobře známých árií, ale i některých znovuobjevených v zasutých barokních operních dramatech zpěvačka dovoluje promlouvat hrdinům a vládcům jako Cleopatra, Rinaldo, Caesar nebo Dido. A díky tomu, že její elektrizující interpretace umocňuje emocionální sílu barokní hudby, dokáže zasáhnout nervy diváka a posluchače.



Podle režiséra Jana Voglera se festival v Drážďanech domnívá, že hudba může změnit lidi a že DiDonato je umělec, který toto přesvědčivě ztělesňuje. Také proto jí byla předána cena "Glashütte Original Musikfestspielpreis" darovaná hodinářskou společností Glashütte. DiDonato ji vnímá jako sociální závazek a chce ji využít ve prospěch projektu hudebně-vzdělávacího programu "El Sistema Greece" s dětmi uprchlíků v táborech, jehož je od roku 2016 spolu s orchestrem Il Pomo d´Oro patronem.

Ten projekt stojí za zmínku. Vychází z Platónovy myšlenky: "Učil bych děti hudbu, fyziku a filozofii; ale nejdůležitější je hudba, protože systém hudby a umění vůbec je klíčem k poznání." Někde v pozadí je ovšem El Sistema venezuelská založená v roce 1975 a financovaná neziskovými a nevládními organizacemi. Ta se rozrostla do celosvětové sítě nadací, z nich jedna jediná - Nadační fond Harmonie - působí také v Praze.

„Odhalme našim dětem krásu hudby a hudba jim odhalí krásu života," říkal José Antonio Abreu (1939-2018), zakladatel tohoto systému hudebního vzdělávání El Sistema

„Vítám vznik Nadačního fondu Harmonie. V současné době, kdy se věnují enormní sumy peněz na různé sportovní kluby, a vážná hudba se dostává do pozice popelky, je podobná snaha velice prospěšná. Držím Vám palce.“ Josef Suk, houslista, pravnuk Antonína Dvořáka

28. května 2018
Kulturpalast Dresden
"In War & Peace - Harmony Through Music"

Joyce Di Donato
Maxim Jemeljanov, cembalo a vedení
Manuel Palazzo, choreografie a tanec
Anna Fusek, sölo flétna
Ralf Pleger, koncepce a režie
Henning Blum, světla
Yousef Iskandar, videodesign
Vivienne Westwood, kostým Joyce DiDonato
Lasha Rostobaia, kostým Manuela Palazza

Program koncertu:
Georg Friedrich Händel (1685-1759): Jephtha, HWV 70, Act 1: "Some dire event hangs o'er our heads... Scenes of horror, scenes of woe" (Storgè)
Leonardo Leo (1694-1744): Andromaca, Act 1: "Prendi quel ferro, o barbaro!" (Andromaca)
Emilio De´Cavalieri (1550-1602): Sinfonia aus "Rappresentatione di Anima, et di Corpo"
Henry Purcell (1659-1695): Chaccone g-Moll für drei Violinen und Basso continuo
Henry Purcell: Dido and Aeneas, Z. 626, Act 3: "Thy hand, Belinda... When I am laid in earth" (Dido)
Georg Friedrich Händel: Agrippina, HWV 6, Act 2: "Pensieri, voi mi tormentate" (Agrippina)


Carlo Gesualdo (1566-1613): Tristis est anima mea
Georg Friedrich Händel: Rinaldo, HWV 7, Act 2: "Lascia ch'io pianga" (Almirena)


přestávka
Henry Purcell: The Indian Queen, Z. 630, Act 3: "They tell us that you mighty powers above" (Orazia)
Georg Friedrich Händel: Susanna, HWV 66, Act 2: "Lead me, oh lead me to some cool retreat.... Crystal streams in murmurs flowing" (Susanna)
Arvo Pärt (*1935): "Da pacem Domine"
Georg Friedrich Händel: Rinaldo, HWV 7, Act 1: "Augelletti che cantate" (Almirena)


Georg Friedrich Händel: "Dopo notte atra e funestra" from "Ariodante"  HWV 33

Je škoda, že Prahu koncertní turné minulo, ačkoli skončilo v Budapešti.

Žádné komentáře:

Okomentovat