Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

neděle 25. března 2018

Demokratická krize středního věku?

Přečetl jsem si nářky novinářů Komerse a Janďourka ve forum24 a působí na mne dojmem pánů, které přepadla krize marnosti. Věk na to mají. V roce 1989 jim bylo 24 a zřejmě snili nekonečný český demokratický sen. Kdyby šlo všechno tak krásně, kde už by lidstvo bylo? A kdyby šlo všechno špatně, bylo by vůbec? Jenomže když je člověk o generaci starší než tito mužové středních let, ví že se musí žít v tom, co je. Často balancovat na hraně morálně přijatelného, možná tu a tam dokonce šlápnout za ní, ale v podstatě neztrácet hlavní směr v tom řetězu vnitřních i vnějších konfliktů. Ony osmičky v kritických datech Česka, to není jen seznam ublížení hodným Čechům. To je současně i seznam selhání, z jejichž následků se společnost často hodně dlouho dostávala. Myslím si, že ten, kdo se v dobrých časech pasuje do pozice veřejně činné osoby, nemá právo se vzdávat, když se věci zadrhnou. Musí hledat cesty jako třeba před 80 lety Peroutka a přitom riskovat i to, že přijde nějaký Zeman a bude vykřikovat, že byl zrádce, což on viděl vlevo dole.

Takže pánové, vzchopte se, vaše profese vám dává privilegium mluvit ke spoustě lidí, být viděn a slyšen a ovlivňovat jejich pocity a myšlenky. A když nejste se současným stavem věcí spokojeni, nebrečte, nepropadejte zoufalství, protože tohle přesně je voda na mlýn těch, kteří vás trápí. Buďte pozitivní, jinak jste k ničemu. 

Žádné komentáře:

Okomentovat