Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

středa 3. ledna 2018

Strategie národní bezpečnosti

První poplašné zprávy po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem byly, že zruší NATO. Právě dnes jsem se dočetl, že NATO není připraveno na ruskou invazi v Evropě.

Možná stojí za to, si přečíst dokument nazvaný "The National Security Strategy" (NSS), jenž předkládá vláda USA Kongresu, a který prezentuje hlavní bezpečnostní zájmy země a způsoby, jakými se jimi vláda hodlá zabývat. Poslední NSS byla publikována před dvěma týdny a možná stojí za to se na ni podívat.

Toto je část, jež se týká Evropy:

Silná a svobodná Evropa má pro Spojené státy zásadní význam. Jsme spojeni společným závazkem k principům demokracie, svobody jednotlivce a právního státu. Společně jsme přestavěli západní Evropu po druhé světové válce a vytvořili instituce, které na obou březích Atlantiku produkovaly stabilitu a bohatství. Dnes je Evropa jedním z nejvíce prosperujících regionů na světě a naším nejvýznamnějším obchodním partnerem.

Třebaže hrozba sovětského komunismu je pryč, naši vůli testují nové hrozby. Rusko pomocí podvratných opatření snižuje  důvěryhodnost amerického závazku vůči Evropě, podkopává transatlantickou jednotu a oslabuje evropské instituce a vlády. Svými invazemi do Gruzie a Ukrajiny demonstrovalo ochotu porušovat suverenitu států v regionu. Rusko i nadále zastrašuje své sousedy výhrůžnými postoji, jakými jsou například jaderné vydírání a lokalizace útočných kapacit v blízkosti jejich hranic.

Čína získává v Evropě strategický opěrný bod tím, že rozšiřuje své nekalé obchodní praktiky a investuje do klíčových průmyslových odvětví, citlivých technologií a infrastruktury. Evropa také čelí bezprostředním hrozbám ze strany agresivních islámistických extremistů. Útoky IS a dalších džihádistických skupin ve Španělsku, Francii, Německu, Belgii, Spojeném království a dalších zemích ukazují, že naši evropští partneři nadále čelí vážným hrozbám. Nestabilita na Středním východě a v Africe vyvolala pohyb milionů migrantů a uprchlíků do Evropy, což prohlubuje nestabilitu a napětí v regionu.

Spojené státy jsou bezpečnější, když je Evropa prosperující a stabilní, a může pomoci hájit naše společné zájmy a ideály. Spojené státy zůstávají beze změny věrny našim evropským spojencům a partnerům. Aliance svobodných a suverénních států NATO je jednou z našich velkých výhod oproti našim konkurentům a Spojené státy jsou i nadále vázány článkem V Washingtonské smlouvy.

Evropští spojenci a partneři zvyšují náš strategický dosah a poskytují přístup k předsunutým základnám a právo přeletu pro globální operace. Společně čelíme společným hrozbám. Evropské národy přispívat tisíci vojáků v boji proti džihádistickým teroristům v Afghánistánu, stabilizaci Iráku, a boji proti teroristickým organizacím v celé Africe a na širším Středním východě.

NATO bude silnější, když všichni členové převezmou větší zodpovědnost za a uhradí svůj spravedlivý podíl na ochraně našich vzájemných zájmů, suverenity a hodnot.

Prioritní směry

POLITICKÉ: Spojené státy prohloubí spolupráci s našimi evropskými spojenci a partnery, aby byli lépe připraveni čelit silám, které hrozí podkopáváním našich společných hodnot, bezpečnostních zájmů a sdílených vizí. Spojené státy a Evropa budou spolupracovat na boji proti ruskému podvracení a agresi a proti hrozbám, které představuje Severní Korea a Írán. Budeme pokračovat v prosazování našich společných zásad a zájmů na mezinárodních fórech.

EKONOMICKÉ: Spojené státy budou spolupracovat s Evropskou unií a dvoustranně se Spojeným královstvím a dalšími státy, aby zajistily spravedlivé a vzájemně výhodné obchodní praktiky a odstranily překážky růstu. Budeme povzbuzovat přímé evropské zahraniční investice ve Spojených státech k vytváření pracovních míst. S našimi spojenci a partnery budeme spolupracovat na diverzifikaci evropských energetických zdrojů s cílem zajistit energetickou bezpečnost evropských zemí. Budeme spolupracovat s našimi partnery na zpochybnění nekalých obchodních a ekonomických praktik Číny a omezíme její přístup k citlivým technologiím.

VOJENSKÉ A BEZPEČNOSTNÍ: Spojené státy plní své obranné povinnosti a u ostatních předpokládají totéž. Očekáváme, že naši evropští spojenci zvýší výdaje na obranu na 2 procenta hrubého domácího produktu do roku 2024, přičemž 20 procent z těchto výdajů se věnuje nárůstu vojenského potenciálu. Na východním křídle NATO budeme i nadále posilovat odstrašování a obranu a podporovat snahu spojenců a partnerů v přední linii o zlepšení jejich vlastní obrany. Budeme spolupracovat s NATO, abychom zlepšili jeho integrované letecké a raketové obranné schopnosti proti stávajícím a budoucím hrozbám balistickými a námořními raketami, zejména z Íránu. Budeme zvyšovat protiteroristickou spolupráci a kooperaci v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat