Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

neděle 24. prosince 2017

Vánoce, Sobčak a "naivní" Havel

Včera to bylo 6 let, co byl pohřben první český prezident 21. století Václav Havel. Byly kolem toho obvyklé prázdné řeči, někde se i dva disidenti blahé paměti pohádali a v porovnání s atmosférou toho dne to vypadalo jako když jsme se náhle octli v jiném světě, kde Havel je jakási naivní postava z dávné minulosti.


A pak mi přišla do ruky řeč, kterou právě včera pronesla Xenie Sobčak, která hodlá kandidovat v březnových volbách prezidenta Ruské federace. Řekla mimo jiné toto:

"Jsme povinni vrátit do našeho života pravdu, na kterou jsme zapomněli, a svobodu, kterou jsme ztratili. Pravda a svoboda jsou dvě věci, kvůli kterým jdu do politiky. Pravda a svoboda jsou dvě věci, které dnes potřebuje naše společné Rusko, všechny národy, které zde žijí. Pravda a svoboda jsou dvě věci, které mohou zachránit naši zemi, vyvést ji z hrozné krize a vrátit do našeho rodného evropského domu. Rusko je evropská země. Geograficky, historicky i kulturně jsme částí Evropy. A my všichni nemáme žádnou jinou cestu než evropskou. My nemáme a nemůžeme mít žádné jiné hodnoty než naše celoevropské hodnoty. Žádné zvláštní normy a zákony kromě těch, které uznávají rozvinuté země. Rusko je země veliké evropské kultury, evropské literatury, evropské vědy, evropských představ o lidském životě a lidské důstojnosti. Ani atomová bomba, ani iPhone, ani umělá inteligence, ani superpočítače, ale svoboda svědomí, svoboda slova, svoboda vyznání a myšlení jsou hlavní úspěchy lidstva. Ani iPhone, ani superpočítače a  umělá inteligence by nebyly možné bez svobody. Všechny nejvýznamnější věci na tomto světě vytvořili svobodní lidé ve svobodných zemích."



Někdo řekne, že je to naivní až hloupé, že běh světa určují mazaní a agresivní jedinci, kteří si s takovými detaily nehodlají lámat hlavu. Ale proč tedy po Václavu Klausovi sen. najednou neštěkne ani pes? Není to tak, že dříve nebo později čeká tenhle držkopád všechna ega, která uvěří, že pro ně gravitace neplatí?



A co se mi ještě honí hlavou? Že jako dítko jsem měl zpívat s třídním sborem koledy někde na Letné. Leč přišel soudruh ONV a vše rázně zatrhl. Zatlačil jsem slzu a půl roku trpěl fyzickými bolestmi před hodinou ruského jazyka. Tento týden jsem naopak absolvoval již 17. ročník předvánočních dětských vystoupení v tomto tisíciletí. A tak si myslím, že dokud posly klidu, míru a dobré vůle nenahradí svatí Andrejové převlečení za kontrolora EET a likvidátora otrlých babek s nůší, zlodějských obchůdků a mafiánských hospůdek, bude to nejspíš špatné, asi jako podzimní plískanice v porovnání s jarem v rozpuku, ale určitě pořád lepší než tenkrát, za časů dědy Mráze, kdy mráz přicházel z Moskvy.


Ve čtvrtek v 17:28 nastal zimní slunovrat a po nejdelší noci bude čím dál tím lépe. Teď ještě aby Čapí hnízdo dostalo k Ježíškovi pravdu a spravedlnost a hradní občan přiměřenou lékařskou péči, která mu dá svobodu vrátit se k objímání stromů, a bude dokonce hej.

Hoj, ty Štědrý večere...


a pokoj lidem dobré vůle:








Žádné komentáře:

Okomentovat