Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

úterý 28. listopadu 2017

Tanec kolem baletu?

Ve Velkém divadle v Moskvě se 9. prosince odehraje světová premiéra baletu Nurejev na téma života slavného ruského tanečníka a homosexuála, k němuž libreto napsal a režisérem je Kirill Serebrennikov a autorem hudby je Ilja Demuckij. Po generální zkoušce počátkem července byla premiéra plánovaná na 11. července vedením divadla zrušena s odůvodněním, že balet je příliš náročný a tanečníci nejsou dostatečně připraveni. Mnozí se však domnívají, že hlavním důvodem zřejmě byl osobní zásah ministra kultury Medinského, který balet obvinil z propagace homosexuality, což je v Rusku trestný čin (ve vztahu k mládeži).

jedna z verzí scénografie baletu Nurejev
Druhým kontroverzním momentem je sám Serebrennikov, jehož pozice byla tehdy nejistá, neboť v květnu u něj doma policie provedla domovní prohlídku a octl se v postavení svědka při vyšetřování údajných nesrovnalostí ve financování jakéhosi divadelního projektu. Oficiální verze sice tvrdí, že zrušení premiéry nemá žádné politické souvislosti, což je ovšem nepravděpodobné až nesmyslné, zvláště vezme-li se v úvahu fakt, že první se ozvala pravoslavná církev, která je ministrovou oporou v boji o houpající se křeslo m.j. kvůli obvinění z opsání dizertační práce a jiných trapností.

srpen 2017 - Serebrennikov přiváděn v poutech k moskevskému soudu
po devítihodinovém transportu ze St. Peterburgu.
Serebrennikov byl v srpnu zadržen přímo "na place" při natáčení nového filmu v St. Peterburgu a odvezen k moskevskému soudu, kde byl obviněn z "podvodů zvláště velkého rozsahu" a bylo na něj uvaleno domácí vězení. Škoda, kterou měl státu způsobit, je větší než 1 milion dolarů. Při zatím posledním stání v říjnu t.r. mu byl obstaven majetek a domácí vězení bylo prodlouženo do ledna.

Serebrennikov má ovšem u držitelů moci vroubek spočívající v tom, že je relativně nezávislý, jeho režijní počiny jsou oceňovány doma i na západě a ne dost skrývá své výhrady vůči režimu. Klepnout takového člověka přes prsty a natáhnout na skřipec může být dobrý vzkaz mocných těm, kterým nevoní držet hubu a krok.

Takže současný stav je následující: ministr sedí v křesle, režisér doma, jeho byt, peníze a auto jsou zabaveny soudem a premiéra zřejmě bude v prosinci, ač v létě vedení divadla prohlásilo, že se na něj může dostat řada až někdy v sezóně 2018/19. Z čehož vyplývá, že už nejde o balet - "podívejte se, jak jsme liberální," ale o Serebrennikova.

Podobné kauzy nejsou v Rusku neobvyklé, stačí vzpomenout na zadržení a vyšetřování Michaila Chodorkovského v roce 2003 a jeho dvoufázové odsouzení na 14 let nebo právě probíhající proces s bývalým ministrem hospodářství Uljukajevem, kterého generální ředitel Rosneftu a Putinova pravá ruka Sečin obvinil z vymáhání úplatku. Sečin se přitom čtyřikrát nedostavil jako svědek k soudu, kde měl zopakovat, jak předal obviněnému úplatek. A dnes se navíc ukázalo, že aktovka s úplatkem ve výši 2 mil. dolarů v hotovosti, o které mělo jít, by musela vážit jako 20 lahví vína nebo pytel cementu.

Ovšem toto jsou detaily. Podstatné je to, k čemu všemu lze použít soud v zemi, kde moc je centralizována. Ostatně i v Česku se teď ozývají hlasy, že předpokládaný předseda vlády nemůže být vydán soudnímu stíhání, protože... je to designovaný ministerský předseda. Tahle logika nemá chybu.

Žádné komentáře:

Okomentovat