Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pátek 21. července 2017

Lístky z Francie


2. července
Jonas Kaufmann zpíval ve středu Otella v Covent Garden jako o život, ale kam se hrabal na tyhle dva, co dneska oslavovali chléb v provensálském Fayence.




3. července
V horském městečku Seillance je Hotel Des Deux Rocks, kde vám vychladí víno ekologicky



4. července
Tady, v kopcích nad Draguignan, otevřeli bratranci Ottové před necelým měsícem nový vinařský domek za 10 mil €. Jejich praděd, který sem přišel před 120 lety z Alsaska, se z vinařského nebe lehce pod párou blaženě usmívá.





6.  července
Nemyslete na zítřek, nechte tady všechny prachy, bereme i hodinky. Hlásá nápis za DJ plážové restaurace. Ach, ten proradný kapitálizmus. Nemyslete, od toho jsme tady my, radí sociálizmus. Až se naplní mé noční halucinace, bude líp, slibuje bureš. Polibte si, říkám já, je tady 37 Celsia, jdu do bazénu.




8. července - dopoledne
Tak tenhle Don Giovanni se v Aix-en-Provence opravdu stihnout nedal.



8. července - poledne
Café de France v provensálském Lacoste dýchá pohodou. Kolem vinice, třešňové sady a levandulová pole. Kdo by řekl, že v komnatách hradu nacházejícího se o pár desítek metrů výše před +200 lety traumatizoval paní a dívky z širokého okolí světoznámý markýz de Sade svými chlípnými kousky. Dneska je tam ovšem klid, jen 95letý Pierre Cardin tam vymýšlí elegantní francouzskou módu s krokodýlem.



8. července - noc
Není to sice antické divadlo v Orange, kde zpívali v sobotu, ale jen La Scala, nicméně byli stejně skvělí. Ani nobelista Dylan s polooblečenou Madonnou by to nedali lépe.



9. července - poledne
Být šťastný jako Nadine Sierra, když včera odzpívala Gildu a oranžský amfiteátr bouřil, to bych dokázal i já, umět zpívat. Ale když tahle slečinka dneska roztančila chodník v Avignonu a zářila štěstím, tak to jsem krapet zbledl závistí.



9. července - odpoledne
Zatim se mi nepodařilo zjistit, z jakého izotopu železa dělají koleje pro TGV, že vlak se při 300 km/hod. třese méně než metro v Nuselském mostě.



10. července - časně ráno
Sacré-Coeur na dohled, ale jinak jak na samotě u lesa podle dědy Potůčka (pro nezasvěcené: chčije a chčije a chčije). Zlatých sobotních cotedazurových 38 Celsiů se slunečními paprsky tetujícími pleš. Vztahuje se Burešovo "bude líp" i na počasí v cizích zemích, když umí francouzsky?



10. července - dopoledne
Jak říkají u Picardů, není malých radostí. V Paříži se parkuje pod značkou zákaz zastavení, přechází na červenou a v metru podlézá i přeskakuje turniket. Proč, k čertu, jsou ti Němci tak bohatí?



10. července - večer
Šlehačkový dort Sacré-Coeur (copyright Hercule Poirot) je jako magnet. Už dole přitahuje šmejdem za babku, nahoru pohání vlasteneckého kadeta s druhým kloboukem na peníze pod paži a před kostelem kdekdo přijímá digitální fotorozhřešení.





11. července - ráno
Po ránu odmítla hotelová karta přepsaná platební kartou otevřít pokoj. Drobná lapálie, řekněte si. Jenže v podvečer sedíte u stolku kavárny na náměstí a před vámi muslimský pár na skútru nezaznamená auto a octne se na zemi. Stane se, připustíte. Ale co s tím, když vás další ráno probudí tupý úder a strašlivý křik mladé černošky, která vypadla z okna. To pak ten vzkaz na chodníku dvakrát potěší, i když adresátem asi nejste vy.





11. července - večer
Opera Garnier - navrch húj...? Nedbalá elegance na francouzský způsob.





12. července
Nejžádanější žena světa, kterou měl v ložnici i Napoleon, slaví letos 500. narozeniny. Jmenuje se Mona Lisa a přes několik skandálů její popularita trvale roste. Zdá se však, že nejvíc si ji užijí noční hlídači.



13. července
Měl jsem to štěstí, že jsem navštívil velikou výstavu v Grand Palais ke 100. výročí úmrtí Augusta Rodina, možná největšího sochaře vůbec (no dobře, Michelangelo taky). A mezi významnými událostmi je tam explicitně zmiňována jeho pražská výstava v roce 1902 a exponáty dokládají souvislost mezi ním a řadou českých malířů a sochařů. To jen aby si nějaký ožralý barbar nemyslel, že naše meta je východ. Tam naopak museli minulé úterý zrušit premiéru baletu Nurejev v moskevském Velkém divadle, protože pravoslavná elita po generálce mručela, že to byl homosexuál.





KONEC

Žádné komentáře:

Okomentovat