Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

čtvrtek 22. června 2017

Faust a Češi v Berlíně

Skoro to vypadá na novou tradici, že koncem sezóny je v berlínské Staatsoper premiéra opery, kterou hudebně nastuduje a diriguje Simon Rattle, hlavní roli zpívá Magdaléna Kožená a menší Jan Martiník. Vloni to byla Julietta Bohuslava Martinů, letos Berliozovo Faustovo prokletí.

Téma Fausta, jeho smlouvy s ďáblem a jejích důsledků přitahovalo již od středověku autory nejrůznějších žánrů.

„Fausta vzal ďas. Vy znáte jeho pád.
Ďábelský osud měl. Vám, moudrým lidem, 
zbývá jen úžas nad silami zla,
jimž podlehne i nejsmělejší duch,
když zkouší to, co zakazuje Bůh“. 
(Christopher Marlow: Doktor Faust, asi 1592)

JW Goetha zaměstnával Faust prakticky celý život. Z jeho divadelní hry také vycházejí libreta tří oper 19. století, z nichž první bylo Faustovo prokletí Hectora Berlioze, jež mělo premiéru v roce 1846. Už tehdy se skladatel dostal do palby kritiky jako prznitel Goetha. Ve svých pamětech to Berlioz komentoval stručně: "Patriotismus! Modlářství! Kreténismus!"

Olympijské hry 1936
Režisér Terry Gilliam (1940) je především znám jako člen skupiny Monthy Pyton. Vytvořil však i řadu filmů, ale první operu mu až v roce 2011 svěřila English National Opera v Londýně a bylo to právě Faustovo prokletí. A tato inscenace byla letos přenesena do Schillerova divadla, kde snad již poslední sezónu čeká Staatsoper na rekonstrukci své domovské historické scény na Unter den Linden. Ovšem ona to tak docela opera není, spíš oratorium s řadou kantát, takže zpěv obstarávají sbory což není pro inscenování zrovna nejpohodlnější. Často je proto hrána pouze v pódiovém provedení. Jako třeba v březnu v pražském Národním divadle.

zleva: Faust, Marguerite, Mefistofeles
Gilliam  pro ENO operu výrazně aktualizoval a i když začíná na idylické scéně inspirované německým romantickým malířem Casparem Davidem Friedrichsem, hlavní děj posunul do první poloviny 20. století, kde se chystá při Rákócziho pochodu první světová válka, pak soupeří komunismus s nacismem, bolševici vraždí a Hitlerovi pacholci dílo zkázy dovršují. Z Markéty se stane židovka, která je odvlečena do koncentračního tábora a skončí na hromadě mrtvol, odkud teprve její duše stoupá k nebesům.

Po šesti letech od londýnské premiéry je svět trochu jinde. A tak je možné inscenaci aktualizovaně vnímat jako obraz toho, jak zhoubné je spojit se s totalitním zlem. I když to zlo může být zpočátku nenápadné, dočasná výhoda končí tragedií.

Protagonisty byli dirigent Simon Rattle, Florian Boesch jako Mefistofeles, Charles Castronovo jako Faust, Markétka Magdaleny Kožené a Brander Jana Martiníka. Rattle vedl orchestr k plastickému projevu s respektem ke zpěvákům, takže snad ani jednou se nestalo, aby hlas zanikl.




Řekl bych, že všichni sólisté byli výborní a to nejen pěvecky, snad nejvýrazněji Florian Boesch a Magdaléna Kožená. Hned jak představení skončilo, někde vzadu se chvíli ozývalo skupinové bučení, ale jinak návštěvníci tleskali a křičeli bravo, starší paní vedle mne dokonce "Výborně, Kožená!"

Ovšem nahlédnutím do divadelního programu lze zjistit, že žádné do třetice se konat nebude. Simon Rattle příští rok u Berliner Philharmoniker po 16 letech končí, nic netrvá věčně. Ani ta sedmiletá rekonstrukce na Unter den Linden. První představení se tam uskuteční 3. října, nebude to však opera, ale Scény z Goethova Fausta pro sóla, sbor a orchestr Roberta Schumanna, po nich bude následovat pár dalších koncertů a práce budou pokračovat. Definitivně se divadlo otevře slavnostním koncertem 7. prosince, v den 275. výročí prvního představení.

Staatsoper Berlin im Schiller Theater
pátek 9. června 2017

Hector Berlioz: La damnation de Faust 

Hudební nastudování - Sir Simon Rattle. 
Režie - Terry Gilliam
Režijní spolupráce - Leah Hausman
Scéna: Hildegard Bechtler
Kostýmy: Katrina Lindsay
Světla: Peter Mumford
Video: Finn Ross
Nastudování sborů: Martin Wright

Obsazení:
MARGUERITE - Magdalena Kožená
FAUST - Charles Castronovo
MÉPHISTOPHÉLÈS - Florian Boesch
BRANDER - Jan Martiník
Hlasy z nebe - Anna Charim a Miho Kinoshita

STAATSKAPELLE BERLIN
STAATSOPERNCHOR
KINDERCHOR DER STAATSOPER UNTER DEN LINDEN

Žádné komentáře:

Okomentovat