Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pondělí 19. června 2017

Bělohlávkův štafetový kolík

Všichni to cítili skoro dva roky, ale málokdo si chtěl připustit, že Jiří Bělohlávek je smrtelně nemocný. Až 1. června, v samotném závěru Pražského jara, udeřila zpráva, že jeho prezident a umělecký ředitel České filharmonie už není.

Byl jsem pak na třech koncertech, kde se jeho památka uctívala, všude se stála minuta ticha, jen při preludiu jednoho z koncertů se "tam nahoru" tleskalo. Brzy bylo rozhodnuto, že na počest svého šéfa zahraje Česká filharmonie jeho oblíbenou skladbu, Dvořákovu Stabat mater.

Zhruba před 10 let jsem začal vnímat pár mladých českých muzikantů, u kterých bylo možno očekávat, že je čeká slušná kariéra. Byli to mimo jiné dirigent Jakub Hrůša, zpěváci Kateřina Kněžíková, Jan Martiník, Adam Plachetka a jistě i pár dalších.

Jakub Hrůša, nejúspěšnější Bělohlávkův žák, dirigoval Stabat Mater s velkým úspěchem v pařížské královské katedrále Saint-Denis před 3 roky. Jiří Bělohlávek ji dirigoval ještě koncem dubna v Rotterdamu a jako sólisty si m.j. vybral Kateřinu Kněžíkovou a Jana Martiníka. A dnes se v Rudolfinu sešli všichni tři.

Koncert k uctění památky Jiřího Bělohlávka začal trochu stroze, s Hrůšou za dirigentským pultem hrál orchestr skladbu pokud vím poprvé, ale postupem času se napětí uvolnilo a závěr zněl naprosto velkolepě, jen bylo třeba přivřít oči a nenechat se rozptylovat nasvícením sálu kvůli televiznímu přenosu.

Poslední verše
Tělo zemře, Ty však Panno,
Dej, ať je mi nebe přáno,
Kéž Bůh přijme duši mou.
Amen

byly pro mnohé, včetně účinkujících, příliš silné a tak neudrželi slzy. Po dlouhé pauze začal ještě delší potlesk, sólisté položili květiny na dirigentský pult a mnohokrát se vraceli. Potlesk pokračoval i po odchodu všech účinkujících a patřil i Jiřímu Bělohlávkovi. Vrátil se aspoň Jakub Hrůša.



Byla to rozhodně neradostná událost, ale současně z ní byl cítit záblesk optimismu. Ti Bělohlávkovi žáci a sólisté za 10 let dozráli a jsou schopni převzít štafetu.

A v listopadu bude Jakub Hrůša dirigovat Stabat Mater v Berliner Philharmonie, přičemž basový part bude zpívat Jan Martiník. Život jde dál, show pokračuje,


Koncert k uctění památky Jiřího Bělohlávka
Rudolfinum — Dvořákova síň

ne 18. 6. 2017 / 18.00

Program
Antonín Dvořák
Stabat Mater op. 58

Interpreti
Kateřina Kněžíková - soprán
Kateřina Jalovcová - mezzosoprán
Pavel Černoch - tenor
Jan Martiník - bas
Pražský filharmonický sbor
Lukáš Vasilek - sbormistr
Jakub Hrůša - dirigent
Česká filharmonie

Žádné komentáře:

Okomentovat