Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pondělí 8. května 2017

Pětihodinový galavečer v MET

16. dubna 1966 se v newyorské Metropolitní opeře konal galavečer, jímž se divadlo po 80 letech loučilo se svou scénou na Broadway 1411 písní Auld Lang Syne, v anglicky mluvícím světě zpívanou o půlnoci Nového roku.


Může snad stará známost být zapomenuta,
aniž by někdy vytanula na mysli?
Může snad stará známost být zapomenuta,
byť to je už dávno?

REFRÉN:
Po dlouhé době, můj drahý,
po dlouhé době,
ještě si jednou připijem na vlídnost,
a na tu dlouhou dobu.

A 16. září 1966 se poprvé otevřely dveře nové Metropolitní opery v Lincoln centru.

První představení byla premiéra opery Antony and Cleopatra amerického skladatele Samuela Barbera. Hlavní role zpívali Justino Diaz a Leontyne Price.  

Justino Diaz a Leontyna Price 1966
Od té doby uplynulo 50 let, což je pro někoho kousek života, který má za sebou, pro jiného nekonečná pláň před sebou.

Leontyna Price ztělesňuje to první a letos v únoru oslavila 90. narozeniny. Metropolitní opera, kterou omlazují stále noví návštěvníci a zpěváci, má sice určitě mnoho před sebou, ale přesto oslavila 7. května mohutným galakoncertem závěr padesáté sezóny v Lincolnově centru. Těch 50 let představuje nějakých 10 000 představení, 25 000 hodin živé hudby, mnoho set zpěváků, kteří divadlem prošli, a 35 milionů přátel opery, kteří ho navštívili. A další miliony, které viděly IT přenosy a záznamy či DVD nebo rozhlasové přenosy a CD. Program galakoncertu byl impozantní a včetně zahajovacího koktailu a večeře po koncertu trval 5 hodin. Však to také nebylo zadarmo. Ten, kdo si chtěl užít všeho, si musel připravit až 30 000 $. Mezi hosty se objevil i 76letý Justino Diaz a stovky malých i velkých celebrit.

Justino Diaz 2017
Na začátku byl promítnut film s předehrou k Bernsteinově West Side Story, která se odehrávala právě v místech, kde dnes opera stojí. Pak zazněly hitové árie a ansámbly, které zpívalo na 30 hvězd světové opery.


Mezi nimi nechyběli Piotr Beczala, Ben Bliss, Javier Camarena, Diana Damrau, Joyce DiDonato, Placido Domingo, Michael Fabiano, Renee Fleming, Juan Diego Florez, Ferruccio Furlanetto, Elina Garanca, Susan Graham, Mariusz Kwiecien, Isabel Leonard, Zeljko Lucic, Amanda Majeski, Angela Meade, James Morris, Anna Netrebko,

Elina Garanca, Diana Damrau, Renée Fleming, Susan Graham,
Isabel Leonard, Dolora Zajick, a Pretty Yende 
Javier Camarena, Željko Lučić, Christopher Job, Renée Fleming, Matthew Polenzani,
Ben Bliss, Diana Damrau, Sonya Yoncheva, Vittorio Grigolo, Kristine Opolais, 
Kristine Opolais, Eric Owens, Rene Pape, Matthew Polenzani, Rolando Villazon, Michael Volle, Pretty Yende, Sonya Yoncheva, Metropolitan Opera Orchestra a sbor. A do toho bylo promítáno interview s Leontyne Price a ukázky ze starších inscenací jako třeba Chagallova scéna ke Kouzelné flétně nebo Zeffirelliho Bohéma (1981) a Tosca (1985). Jako "překvapení" se po přestávce objevil barytonista Chvorostovsky, který ze zdravotních důvodů vloni skončil. Dirigovali Yannick Nezet-Seguin, designovaný umělecký ředitel MET od sezóny 2020-21, Marco Armiliato a posledních 50 minut music director emeritus James Levine, který v MET od debutu 5. června 1971 dirigoval více než 2,5 tisíce představení. V samotném závěru zaznělo finále 2. jednání Verdiho Aidy.


Nemusím být u všeho, ale tady bych se pozvání nebránil. Bohužel se nekonalo.


Žádné komentáře:

Okomentovat