Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

úterý 23. května 2017

Jak šli prezidenti

Je to zvláštní. Člověk středoevropský, a zvláště ten, který má císařský a královský hrad nad městem, zřejmě podvědomě touží po ultimátním spasiteli. Staletí jím byli oni císařové a králové, až je o ně připravil TG Masaryk, který to lidu vrátil tím, že se stal prezidentem. Tento první československý prezident měl manželku pocházející z rodu prvních amerických osadníků, kteří připluli na lodi Mayflower. A v roce 1918, ještě před tím, než vzniklo Československo, dosáhl v USA zásadní podpory prezidenta Wilsona pro projekt rozpadu Rakouska-Uherska a vznik národních států z jeho částí. Lid se mu prostřednictvím poslanecké sněmovny odvděčil tím, že při příležitosti jeho 80. narozenin zákonem prohlásil, že se zasloužil o stát. Mnohem později tak konstatoval i u MR Štefánika a Edvarda Beneše,

A když zemřel Václav Havel, shodli se zákonodárci na tom, že se zasloužil o svobodu a demokracii. Také on navázal dobré vztahy s představiteli Spojených států a v roce 1990, dva měsíce po zvolení prezidentem, promlouval ve Washingtonu k americkému kongresu. Mimo jiné tehdy řekl: "Jedinou skutečnou páteří všeho našeho konání - má-li být mravné - je odpovědnost."

Václav Havel, Washington, Kongres USA, 21. února 1990 
V listopadu téhož roku promlouval George Bush k plnému a nadšenému Václavskému náměstí a později přiznal, že tehdy cítil vůbec nejsilněji, jakou sílu má svoboda. A v roce 1999 převzal z rukou českého prezidenta Řád Bílého lva.

Václav Havel a George Bush, Václavské náměstí 17.11.1990
V roce 1994 přijel do Prahy americký prezident Bill Clinton s pozváním pro bývalé země Varšavské smlouvy k jednání o členství v NATO a pak s českým prezidentem pil pivo U tygra, v Redutě hrál na saxofon a Řád Bílého lva převzal už v roce 1998.

Bill Clinton (vlevo), Praha, Reduta 11. ledna 1994
12. března 1999 se Česká republika stala členem NATO.

Další americký prezident George W. Bush přednesl v Praze 5. července 2007 projev na konferenci "Demokracie a bezpečnost. Základní hodnoty a odpovědná politika". Mimo jiné řekl: "Usilovat o stabilitu na úkor svobody nevede k míru - to vede k 11. září 2001. Politika tolerování tyranie je morálním a strategickým selháním." Ale hlavně přijel lobovat za instalaci amerického systému protiraketové obrany v Česku.



V té době Rusko spustilo ohromnou propagandistickou kampaň proti instalaci tohoto systému, včetně aktivizace svých českých příznivců (a dlužníků) a neskrývaného a neomaleného vyhrožování, které česká strana nedokázala účinně čelit. Český prezident Klaus, který v dubnu navštívil ruského prezidenta Putina, se při Bushově návštěvě vyjádřil v tom smyslu, že nebudou žádné námitky, pokud se Američané dohodnou s Putinem. Jinak řečeno je to vaše věc, náš problém to není. Putin se ovšem již na únorové bezpečnostní konferenci v Mnichově ostře vymezil proti Spojeným státům včetně tohoto systému a dožadoval se návratu stavu, kdy SSSR měl významnou váhu ve světové politice. Několik měsíců nato udělil ruský prezident VV Putin českému prezidentovi Václavu Klausovi Puškinovu medaili za významné zásluhy při sbližování různých kultur a národů. O necelý rok později napadlo Rusko Gruzii.

S odstupem času je zřejmé, že radar byl zástupný problém, že šlo o sféru ruského vlivu v Evropě a že toto byl bod zvratu ve vztazích mezi Českem a USA.

V roce 2009 pronesl na Hradčanském náměstí mírovou řeč prezident Obama. O protiraketové obraně mluvil nejasně a v záři téhož roku její vývoj zmrazil.

Barack Obama, Hradčanské náměstí, 5. dubna 2009
V roce 2013 nastoupil do úřadu českého prezidenta Miloš Zeman, který o rok později prohlásil, že Česko se vymanilo z přílišného vlivu USA a stalo se opět nezávislou zemí.

Ve stejné době však předseda vlády při odhalování busty Václava Havla v Kongresu USA citoval Václava Havla: "Máme společný úděl. Události v Evropě ovlivňují osud Spojených států a naopak, starý kontinent je přímo závislý na kontinentu americkém. Díky podpoře vašeho prezidenta Wilsona mohl první prezident Tomáš Garrigue Masaryk založit náš novodobý stát, a to na principech, na kterých byly založeny Spojené státy. (konec citace) A já dodávám, tyto principy svobody a demokracie nás spojují i dnes."

Bohuslav Sobotka, Washington, Kapitol, 19. listopadu 2014
V dubnu 2015 český prezident prohlásil, že velvyslanec USA v Praze (od září 2014) Schapiro má dveře na Hrad zavřené, a jako jediný představitel "západu" odejel do Moskvy, která oslavovala 70. výročí porážky Německa a byla ještě v euforii z anexe Krymu a vnesení války na východ Ukrajiny. V září sice navštívil Spojené státy, kde vystoupil na Valném shromáždění OSN. ale pozvání do Bílého domu celkem logicky nedostal, a tak své 71. narozeniny oslavil v ruské hospodě na Manhattanu. Schapiro, jehož velvyslancování po nástupu prezidenta Trumpa v únoru skončilo, před měsícem konstatoval, že Zeman (přesto) o setkání s Obamou žadonil. Nakonec se mu podařilo urvat aspoň společnou fotografii na půdě OSN.

oslava narozenin Miloše Zemana, 28. září 2015 v ruské restauraci Mari Vanna, New York

V průběhu americké volební kampaně na podzim 2016 se Zeman přidal na stranu amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa a dokonce mu po vyhlášení výsledků volal, aby mu sdělil, že je jako on, za což byl údajně odměněn pozváním do Bílého domu. Zdálo se, že velká touha po přijetí se naplní, leč vypadá to, že všichni kolem lhali a fotka do památníčku nebude. A tak českému prezidentovi nezbývá než dál jezdit do Moskvy a Pekingu a není třeba pochybovat o tom, že tam bude dál dělat ostudu sobě a své zemi. Jako třeba minulý týden, když při jednání s ruským prezidentem Putinem k němu prohodil: "Novinářů je příliš mnoho, je třeba je likvidovat."

beseda českého a ruského prezidenta v Pekingu, 14. května 2017
A ještě poznámka: HDP v paritě kupní síly na hlavu - Česko 100, USA 173, Rusko 79, Čína 45. Podíl přímých investic z Číny, resp. Ruska v Česku je v řádech desetin procenta a podíl zahraničního obchodu okolo 2 %.

Tak proč ten úprk na východ, nedělá z nás někdo voly? Obchodní bilance Česka s oběma těmito zeměmi je pasivní a nová Hedvábná stezka, kterou chce Čína vybudovat, nejspíš nebude primárně sloužit dovozu do Číny, spíš vývozu z ní.

Žádné komentáře:

Okomentovat