Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

neděle 9. dubna 2017

Zdolala Yuja vrchol Olympu?

V muzice vše stojí a padá s vynikajícími osobnosti. Snad nejlépe je to vidět na klavírních koncertech. Vedle řady mimořádných klavíristů se uplatňuje i něco žen, z nichž některé dokážou vnést do interpretace sotva definovatelný prvek ženskosti, který činí jejich projev neopakovatelným. Osobně mezi ně řadím v Argentině narozenou světoběžnici Marthu Argerich (76), pařížskou Gruzínku Khatiu Buniatishvili (29) a newyorskou Číňanku Yuju Wang (čerstvě 30). Také si myslím, že žít v jiných dobách, mohly by být souzeny jako čarodějky.

Řeč však je o té třetí. Od 11 let studovala v Kanadě, v 15 letech přišla do Spojených států, od 17 hraje s velkými orchestry, zlomem však byl její "záskok" za Marthu Argerich v Čajkovského 1. klavírním koncertu s Boston Symphony Orchestra a Charlesem Dutoitem před 10 lety. Dnes je jí 30 let a dobyla svět. Ale již před pěti lety bylo možno si o ní v San Francisco Chronicle přečíst , že je "nejoslnivěji, nejzáhadněji nadaná klavíristka dnešního koncertního světa a nezbývá než zůstat sedět, poslouchat a žasnout nad jejím uměním.“


Wang je nekonformní v oblékání i v muzice. Její vyzývavé šatečky dráždí diváky i orchestry, na botách s nadstandardně vysokými podpatky se jí občas špatně chodí a mimo scénu statečně hulí. Vloni se pracovně setkala s perkusionistou Martinem Grubingerem a jeho Percussive Planet Ensemble a při pěti koncertech hráli m.j. Bartókovu sonátu pro 2 klavíry a bicí v úpravě Yuji Wang. A letos se vrhla do snad největší výzvy, když během 24 dnů má odehrát 13 recitálů ve 13 evropských městech.

Březen 19-Stockholm / Konserthuset Stockholm
Březen 20-Barcelona / Palau de la Música Catalana
Březen 24-Ferrara / Teatro Comunale Ferrara
Březen 25-Florencie / Teatro Della Pergola, Firenze
Březen 27-Paříž / Philharmonie de Paris
Březen 29-Kolín / Kölner Philharmonie
Březen 30-Lucembursko / Philharmonie Luxembourg
Duben 02-Amsterdam / Het Concertgebouw Amsterdam
Duben 03-Benátky / Teatro La Fenice
Duben 06-Vídeň / Wiener Konzerthaus
Duben 08-Valencia / Palau de la Música
Duben 09-Lisabon / Fundação Calouste Gulbenkian
Duben 11-Londýn / Royal Festival Hall

Konzerthaus Wien
čt. 6.4.2017 / 19.30

CHOPIN: Preludes, Op. 28
BRAHMS: Variations and Fugue on a Theme by Handel, Op. 24


Měl jsem trochu pocit, že i když hrála skvěle, na její tváři se objevoval typický záhadný úsměv a s klavírem si povídala, stopy únavy z cestování se zakrýt nedají. Ale po skončení onoho desátého koncertu následovalo 6 přídavků (vlastně pět, ten třetí po chvíli skončila, něco se jí nezdálo). A byla s každým dalším jakoby víc nabitá energií z nadšení publika, které skončilo vstoje a zůstalo by třeba ještě hodinu. 

Na její facebookový profil pak nějaký Ralf Ludwig napsal: Myslím, že už jste zdolala vrchol Olympu, kde sedíte vedle královny Marthy (míněno Argerich) a díváte se dolů na zbytek nejlepších světových pianistů.

Žádné komentáře:

Okomentovat