Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

čtvrtek 27. dubna 2017

Konečně tenor

Dobří tenoři jsou vzácné zboží. Vynikajících je jak šafránu. A je skvělé, že jednoho takového bylo možné konečně slyšet v Praze. Je to Petr Nekoranec (1992) z Polné, momentálně frekventant Lindemann Young Artist Development Program, což je projekt Metropolitní opery v New Yorku, jehož cílem je podpořit "růst mimořádných mladých talentů v oblasti opery." Když k tomu připočteme lednové vítězství v prestižní pěvecké soutěži v Barceloně, až se tají dech při představě, jakou perspektivu má před sebou tento 25letý zpěvák, který teprve před necelými šesti roky začal studovat na pardubické konzervatoři. Dva roky pak strávil v Mnichově ve studiu tamější státní opery a od loňska je v New Yorku. V Praze občas zpívá a patří mezi "koně" stáje Nachtigall Artists (vedle Simony Šaturové, Miroslava Dvorského a Pavola Remenára). Recitál v úterý 26. dubna v kostele sv. Šimona a Judy byl jeho prvním velkým domácím vystoupením.

Jednotlivá čísla doprovázeli Václav Uhlíř na varhany a Eva Kulichová na klavír, oba pedagogové pardubické konzervatoře (mimo jiné) a Edita Keglerová z Pražské konzervatoře na cembalo. V okamžiku, kdy začal zpívat, znělo to jako cosi mimo materiální svět, lehký, světlý hlas bez zjevné námahy pokrývající celý rozsah jeho oboru, což je dnes lyrický tenor. Jak naznačuje název recitálu, šlo převážně o duchovní písně a Ave Maria zaznělo celkem 4x, včetně skvěle podaného Schubertova. I když na velké role bude muset ještě chvíli počkat, při rychlosti jakou dozrává, to nemusí dlouho trvat a zazpívá si i na jevišti Metropolitní opery před skoro 4000 diváků. Zatím ho čeká hrabě Ory v červnu v Brně, dvě menší role v květnu a červenci v Mnichově a 4 vystoupení v New Yorku v rámci letní recitálové serie Metropolitní opery. Arie Ingemisco z Verdiho Requiem ukázala, že i takovéto úkoly už zvládá s bravurou. Takže jak by řekl otec Kraus z Pelíšků, dávám mu rok, maximálně dva.


Je skvělé, že mladé talenty jsou po Česku tak pěkně rozesety. Začal Jan Martiník z Ostravy, který se chystá zamávat křídly k rozletu z berlínské Staatsoper, po něm nastoupil Adam Plachetka z Prahy, který je jako doma ve Vídni i v Metropolitní, a teď Petr Nekoranec z Vysočiny. Škoda, že nemůžeme anektovat další teritoria.

Petr Nekoranec – Ave Maria
25. dubna 2017 Kostel sv. Šimona a Judy Praha

Program:
Bohuslav Matěj Černohorský: Toccata C dur (Václav Uhlíř)
Johann Sebastian Bach/Charles Gounod: Ave Maria (Petr Nekoranec, Edita Keglerová)
Alessandro Stradella: Pieta Signore (Petr Nekoranec, Edita Keglerová)
Domenico Zipoli: Verso I–IV a Canzona d moll (Václav Uhlíř)
Franz Schubert/Alois Melichar: Mille cherubini in coro (ukolébavka) D 498
(Petr Nekoranec, Václav Uhlíř)
Michael Lorenz: Ave Maria (Petr Nekoranec, Václav Uhlíř)
Camille Saint-Saëns: Ave Maria (Petr Nekoranec, Václav Uhlíř)
               přestávka
Georg Friedrich Händel: Waft her, angels (árie z oratoria Jephta HWV70)
(Petr Nekoranec, Edita Keglerová)
Franz Schubert: Ave Maria op. 52 č. 6 D 839 (Petr Nekoranec, Eva Kulichová)
Francesco Paolo Tosti: Preghiera (Petr Nekoranec, Eva Kulichová)
John Stanley: Trumpet Voluntary (Václav Uhlíř)
Jiří Najvar: Ave Maria (Petr Nekoranec, Václav Uhlíř)
Giuseppe Verdi: Requiem – Ingemisco (Petr Nekoranec, Václav Uhlíř)

Účinkující:
Petr Nekoranec (tenor)
Václav Uhlíř (varhany)
Edita Keglerová (cembalo)
Eva Kulichová (klavír)

Žádné komentáře:

Okomentovat