Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

středa 19. dubna 2017

Bude Theresa druhou Margaret?

Předsedkyně britské vlády Theresa May, ze které se během pár měsíců vyklubala tvrdá politička, porušila svůj slib nevyhlásit předčasné parlamentní volby a chce je naopak uskutečnit již v červnu. Toto rozhodnutí učinila sama, bez konzultace s vládou. Schválení voleb parlamentem proběhne téměř jistě bez problémů.

Její krok je však celkem logický, protože mandát k realizaci brexitu má celkem slabý, a před jednáním s EU potřebuje zjevně posílit svou pozici jak v konzervativní straně, tak i v parlamentu. Život jí m.j. otravuje další silná žena - o 15 let mladší a 10 cm menší ministerská předsedkyně Skotska Nicola Sturgeonová, která trvá na referendu o vystoupení Skotska z Velké Británie[1], neboť většina Skotů byla v referendu proti brexitu. A EU se navíc chystá k tvrdému jednání, které by odradilo další zájemce o vystoupení z unie. Pěknou kaši uvařil měkkýš Cameron Velké Británii. Navíc aby země nezůstala sama jako kůl v plotě a měla vůbec o koho se opřít, musí mít přízeň Spojených států. Což v prvé řadě znamená následovat v zahraniční politice jako stín pozici Donalda Trumpa, která je dosti nepředvídatelná.

Hezký příklad pro české kašpárky v čele s MZ, dychtící po referendu o vystoupení z EU. Panáčkování před Kremlem by nás neminulo, přestože necelá 2 % českého exportu, který směřuje do Ruska, ukazují, že naše místo je někde úplně jinde. Navíc se ukazuje, že Česko nemá kapacity na extenzivní růst ekonomiky, mezd a tím i životní úrovně. Jediná možnost spočívá v aplikaci high-tech, kterou sotva můžeme získat od těch, s nimiž bychom se chtěli rozvést, a z Ruska už vůbec ne, to po nich hladoví ještě víc než Česko.

[1] Skotské království bylo nezávislé až do 1. dubna 1707, kdy vytvořilo unii s Anglickým královstvím (v pouze personální unii s Anglickým královstvím bylo od roku 1603), čímž vzniklo Království Velké Británie. Tato unie byla výsledkem smlouvy o Unii z roku 1706 a vstoupila v platnost schválením zákona o Unii parlamenty obou zemí, navzdory rozsáhlým protestům v celém Skotsku.


Žádné komentáře:

Okomentovat